Kaip sako prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojamas maisto technologas Vidas Nadzeika, lietuviai doradas perka noriai, ji neįmantri, paprastai paruošiama. „Tai švelnaus skonio žuvis, todėl marinuoti ją reikėtų kuo paprasčiau, naudojant įprastus prieskonius ir priedus: aliejų, druską, pipirus, citrinos sultis bei rozmariną. Stiprus ar aštrus marinatas gali užgožti dorados skonį“, – pastebi ekspertas.
Pasak jo, dorada yra pusiau riebi Viduržemio jūros žuvis, priskiriama karšių šeimai ir laikoma viena iš rafinuotų žuvų, tad jos paruošimas turėtų būti kuo paprastesnis.
„Žuvį galima kepti druskoje, ant grotelių bei troškinti garuose. Garnyrui prie dorados puikiai tinka šviežios salotos arba irgi ant grilio keptos daržovės, prie jų galima tiekti švelnų, jogurto pagrindo padažą su krapais ir šviežiu agurku“, – rekomenduoja šefas.
Kaip ant grilio kepti visą žuvį?
Prieš kepant ant grilio žuvį, V.Nazdeika rekomenduoja ją iš šaldytuvo ištraukti likus bent pusvalandžiui iki kepimo pradžios. Priešingu atveju, vos tik uždėjus doradą ant įkaitusio grilio, pradės kauptis kondensatas, atsiras skysčio perteklius, o žuvis greitai išsausės: „Prieš dedant žuvį ant grilio, gerai ją nuvalykite ir nusausinkite virtuviniu popieriumi. Taip ant žuvies liks mažiau skysčio ir ji neprilips prie grotelių.“
Nutarus doradą ruošti ant grilio, kulinarijos ekspertas pataria kepti visą žuvį su galva ir uodega.
Nutarus doradą ruošti ant grilio, kulinarijos ekspertas pataria kepti visą žuvį su galva ir uodega – tai bene geriausias būdas mėgautis traškia, sūria oda ir sultinga, švelnia mėsa. Be to, toks kepimo būdas apsaugos mėsą, o kaulai padės išlaikyti jos drėgmę. Maisto technologas dalinasi ir vienu ant grilio keptos dorados receptu.
Grilyje keptos dorados su petražolių padažu ir daržovėmis
Ingredientai:
ant grilio keptai žuviai:
- 2 auksaspalvės dorados;
- 30 ml alyvuogių aliejaus;
- 1 citrina;
- 1 skiltelė česnako;
- 3 šakelės čiobrelių.
garnyrui:
- 300 g mėgstamų daržovių, pavyzdžiui, ridikėlių, briuselio kopūstų.
petražolių padažui:
- 125 ml alyvuogių aliejaus;
- 30 g petražolių;
- 0,5 raudonojo svogūno;
- 30 g kaparėlių;
- 1 skiltelė česnako;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite grilį.
2. Nuskuskite ir išdarinėkite (jei pirkote nedarinėtas) žuvis. Apšlakstykite aliejumi ir citrinos sultimis. Į vidų sudėkite kapotus česnakus ir čiobrelių šakeles.
3. Ridikėlius ir briuselio kopūstus perpjaukite per pusę ir pašlakstykite aliejumi (jei naudojate daugiau daržovių, jas taip pat paruoškite kepti ant grotelių).
4. Kepkite žuvis gerai įkaitusiame grilyje maždaug po 7–10 min. kiekvieną pusę, priklausomai nuo žuvies dydžio.
5. Šalia išdėliokite daržoves ir kepkite, kol jos pakankamai suminkštės.
6. Visus padažo ingredientus sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
7. Iškepusias žuvis ir garnyrą pagardinkite šviežiai grūstais pipirais ir, jei norite, druska. Patiekite su petražolių padažu.
Patarimai:
- Žuvį patogiau kepti ir vartyti ant specialių grotelių.
- Garnyrui galite patiekti kuskuso arba raudonųjų bolivinių balandų.