Pastebėjimais, kokie skoniai dominuoja šią žiemą, pranešime žiniasklaidai dalijasi prestižinio barmenų čempionato „World Class“ ambasadorius Mantas Ruzveltas ir šio čempionato Baltijos šalių etapo laimėtojas Vainius Balčaitis. Jie abu sutaria, jog šį šaltąjį sezoną dominuoja natūralūs, puikiai mums pažįstami ingredientai.
„Žiema visiems siejasi su Kalėdomis, todėl natūralu, jog žiemos gėrimuose gausu kalėdinių akcentų, sodrių ir kiek sunkesnių kvapų. Šie ingredientai dominuoja tiek ruošiant karštus gėrimus, tiek kokteilius. Kokteilių pasaulio kultūrą vis labiau užkariauja vietiniai, puikiai pažįstami skoniai ir kvapai. Šiemet itin populiarūs – spanguolės, cinamonas ir rozmarinas“, – pastebi M.Ruzveltas.
Prieskoninės žolelės – net kokteiliuose
Visiems įprasta, jog dalis kokteilių gardinami šviežios mėtos lapeliu. Tačiau tam puikiai tinka ir šviežio čiobrelio ar rozmarino šakelė. Rozmarinas dažnai naudojamas norint gėrimams suteikti įdomesnių natų. Būtent šis prieskonis suteikia sodraus spygliuočių aromato.
M.Ruzveltas pasakoja ir pats pastaruoju metu itin pamėgęs prieskonines žoleles naudoti pačiuose įvairiausiuose kokteiliuose: „Šakelė šviežio rozmarino ar čiobrelio, kurių galima užsiauginti net ant savo namų palangės, visada suteiks papildomo aromato, o tinka šie prieskoniai visais metų laikais. Jei vasarą niekas neatgaivins geriau nei stiklinė šalto vandens ir lengvai tarp delnų sutrintas vienas šių prieskonių, tai žiemą juos puikiai galima poruoti su kiek pašildytomis obuolių sultimis ir brandesniais gėrimais.“
Ant bangos – karšti gėrimai
Žiemą norisi susisupti į jaukų pledą ir gurkšnoti šiltą gėrimą žiūrint mėgstamą filmą ar tiesiog pro langą gėrintis gamta. Panašu, tai artima ir gėrimų ruošimo profesionalui V.Balčaičiui.
Vos paklaustas apie mėgstamiausią savo žiemos kokteilį, jis pradeda vardyti ingredientus: „Imkite 50 ml obuolių sulčių, tiek pat – spanguolių, dar 3 šaukšteliai cukraus ir apie 30 ml „Bulleit Bourbon“. Nepamirškite cinamono lazdelės, maždaug trijų kvapniųjų pipirų, 3 gvazdikėlių. Visa tai keliauja į puodą. Pašildykite, bet jokiu būdu neužvirkite.“
Kas gi dar be mandarinų simbolizuoja Kalėdas? Žinoma, spanguolės! Spanguolių kisielius būtinas ant Kūčių stalo, o kol laukiame švenčių, galima išbandyti spanguolių ir cinamono duetą. „Spanguolės žiemą yra viena geriausių uogų. Jos puikiai išsilaiko ir nepraranda formos, todėl tobulai tinka kokteilių puošybai. Be to, unikalus rūgštumas gali būti įdomiu akcentu, kokteilyje „sukabinančiu“ skirtingus gėrimus“, – pasakoja M.Ruzveltas.