Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertė – apie befstrogeno kilmę ir kaip jį skaniai paruošti namie

Jautienos befstrogenas ant lietuvių stalo neretai atsiduria kaip kasdienis patiekalas, tačiau jo kilmė ir istorija – karališkos. Šio valgio tėvynė – XIX a. carinė Rusija, o autorius – prancūzų šefas Andrė Dupontas. Jis anuomet paruošė minkštą, burnoje tirpstantį mėsos troškinį senstelėjusiam grafui Aleksandrui Straganovui. Todėl ir patiekalą iš tikrųjų reiktų vadinti didiko vardu – befstroganovu arba Stroganovo jautiena.
„Stroganov“
„Stroganov“ / 123RF.com nuotr.

Žiniomis, kaip ją gaminti vadovaujantis tradiciniu receptu ir į kokias kulinarines gudrybes atkreipti dėmesį, pranešime žiniasklaidai pasidalijo prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė. Anot jos, mėgautis befstrogenu reikėtų taip, kaip jį valgė didikai. Rinktis tik kokybišką mėsą, jautieną ruošti tradiciškai.

Svarbu atminti, jog jautiena pjaustoma išilgai raumens, bet ne skersai.

„Befstrogenas ruošiamas nesudėtingai, tačiau reikia sumanumo. Autentiškos receptūros troškiniui naudojama apkepta, juostelėmis supjaustyta jautiena, kuri trumpai troškinama grietinės bei pomidorų pastos padaže. Taip befstrogenas buvo gaminamas aristokratams. Kadangi recepte ingredientų nėra daug, juos verta rinktis aukščiausios kokybės. Tuomet befstrogenas tiesiog ištirps burnoje. Kokią mėsą rinktis? Patartina – jautienos išpjovą arba liesą dalį, pavyzdžiui, nugarinę. Tada mėsą reiktų gerai išmušti, supjaustyti pailgomis juostelėmis. Svarbu atminti, jog jautiena pjaustoma išilgai raumens, bet ne skersai. Tik taip, supjaustyta pagal raumens skaidulas, mėsa ištroškinama ypač minkštai“, – akcentuoja kulinarijos ekspertė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pjaustoma jautiena
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pjaustoma jautiena

Pasidalijusi keletu befstrogeno gamybos paslapčių, likusias ji atskleidžia siūlydama namuose paruošti patiekalą vadovaujantis autentišku receptu.

Tradicinis jautienos befstroganovas

Ingredientai:

  • 500 g kokybiškos jautienos išpjovos arba nugarinės;
  • 200 g grietinės;
  • 50 g sviesto;
  • 2 didesni svogūnai;
  • 2 valg. šaukšt. natūralios pomidorų pastos;
  • 1 valg. šaukšt. miltų;
  • šiek tiek vandens;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • keletas šaukštų aliejaus.

Gaminimas:

1. Pirmiausia, išmuškite mėsą tarp dviejų maistinės plėvelės sluoksnių. Supjaustykite plonomis, iki 10 cm ilgio juostelėmis. Nepamirškite pjaustyti išilgai raumens skaidulų. Mėsos juosteles palikite kambario temperatūroje ir ruoškite padažą.

2. Padažui keptuvėje ištirpinkite daugiau nei pusę turimo sviesto, įkaitinkite šaukštą aliejaus, dėkite pjaustytus svogūnus, vis pamaišydami juos apkepkite iki auksinės spalvos. Tuomet suberkite miltus, gerai išmaišykite, apie minutę pakaitinkite. Sudėkite grietinę, pomidorų pastą, prieskonius, maišykite toliau. Įpilkite šiek tiek vandens, ant nedidelės ugnies kelias minutes patroškinkite padažą, kol taps tirštas.

3. Padažui besitroškinant, kitoje švarioje keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir sviestą. Atskirai apkepinkite jautienos juosteles – jos turi apskrusti. Tam prireiks 2–3 minučių.

4. Apkepintą mėsą dėkite į padažą, išmaišykite, uždenkite dangčiu, šiek tiek patroškinkite ant nedidelės ugnies.

Garnyrą befstrogenui galima rinktis tradicišką – bulvių piurė. Taip pat gardu yra valgyti su makaronais, skrudintomis bulvytėmis, ryžiais, net šiuolaikiškai – greta patiekti kuskusą, kitas mėgstamas kruopas“, – pataria B.Baratinskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai