Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, ši žuvis, kaip ir visos baltos žuvys, turi mažai kalorijų: 100 g jų yra vos 92. Dar ji lengvai virškinama, todėl patiks ir tiems, kurie vadovaujasi sveikos mitybos pricipais, metantiems svorį ar net turintiems skrandžio bei virškinimo problemų. Be to, dėl savo švelnaus skonio ledjūrio menkė puikiai tiks ir vaikams.
Ledjūrio menkės paprastai yra gana didelės – apie 7–10 kg ir dažniausiai užauga iki 60–90 cm ilgio. Šios žuvys labiausiai paplitusios Šiaurėje – sutinkamos Šiaurės, Barenco, Baltojoje, Baltijos jūrose, taip pat ir Šiaurės Atlanto vandenyne. Tiesa, Lietuvos priekrantėje jos sutinkamos retai.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Menkė su aštriu grybų padažu indiškai
Viena universliausių žuvų
„Ledjūrio menkė dažniausiai yra patiekiama kepta aliejuje, o vienas populiariausių iš šios žuvies gaminamų patiekalų – žuvis tešloje su bulvytėmis, geriau žinomas fish and chips pavadinimu.
Ingredientai
Miltai:
200.00 g (ir dar šiek tiek apvoliojimui)
Alus:
1.00 st. (šviesaus)
Kaip gaminti
1. Bulves galima paruošti dvejopai. Nuskutę ir supjaustę bulves lazdelėmis, pusvalandžiui pamerkite į vandenį. Prikaistuvyje aukštais kraštais įkaitinkite aliejų. Nusausinę bulves (naudokite ir popierines servetėles, kad būtų visai sausos ir vandens nepatektų į aliejų, nes taškysis riebalai), po kelias lazdeles meskite į karštą aliejų ir gruzdinkite, kol gražiai pageltonuos (apie 3–4 minutes).
2. Ant lėkštės patieskite popierinę servetėlę, išgriebkite bulves ir dėkite į lėkštę. Ant išgriebtų bulvių užtieskite servetėlę ir gruzdinkite kitą porciją. Kai visos bulvės bus iškeptos, laikykite šiltai, kol paruošite žuvį.
3. Kitas būdas – bulves supjaustykite skiltelėmis, apvirkite, ištepkite skardą aliejumi, sudėkite nukoštas bulves, apšlakstykite aliejumi, apiberkite druska ir pašaukite į iki 180 laipsnių karščio orkaitę. Kepkite, kol gražiai apskrus.
4. Į lėkštę įberkite miltų ir apvoliokite menkės filė. Tai svarbu – vėliau tešla gerai „prilips“ prie žuvies.
5. Iš miltų, sodos, druskos, pipirų, alaus ir citrinų sulčių sumaišykite tešlą iki konsistencijos, kad įmerkus ir „paplukdžius“ žuvies filė, ji pasidengtų tešlos sluoksniu. Tokią žuvį dėkite į karštą aliejų ir gruzdinkite, kol tešla bus traški, o žuvis – iškepusi. Maždaug 6–10 minučių, priklausomai nuo filė storio.
6. Žuvį su bulvėmis patiekite lėkštėje, pagal skonį apšlakstykite citrinos sultimis, pasigardinkite druska ir pipirais.
Suskleisti
Tačiau švelniu, bet gana sodriu skoniu pasižyminčią menkę galima ruošti ir garuose, kepti orkaitėje, ją galima tiekti su makaronais, ryžiais, daržovėmis ar kitais mėgstamais garnyrais. O vasarą šią žuvį galima kepti ir kepsninėje, ant grilio“, – pasakoja maisto ekspertė.
Svarbiausia menkės neperkepti, nes ji ne tik praras sau būdingą skonį, bet ir taps sausa bei sunkiai kramtoma.
Anot V.Juodkazienės, svarbiausia ruošiant menkę jos neperkepti. Mat tuomet ji ne tik praras sau būdingą skonį, bet ir taps sausa bei sunkiai kramtoma.
Ingredientai
Menkė:
6.00 vnt. (filė gabaliukai)
Sūris:
200.00 g (tarkuoto „Tilžės“)
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo indą ištepkite sviestu ir sudėkite menkę. Pagal skonį apibarstykite druska, pipirais ir pašlakstykite išspaustomis citrinos sultimis. Apibarstykite žuvį tarkuotu sūriu.
2. Sumaišykite garstyčias su grietinėle ir tolygiai užpilkite ant žuvies. Apibarstykite džiūvėsėliais ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 minučių.
Patiekite su bulvėmis, ryžiais ar lakštiniais bei salotomis.
Suskleisti
Ingredientai
Menkė:
500.00 g (filė - galite rinktis ir kitokią baltą žuvį)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (citrininiai - pagal skonį)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Bulvės:
400.00 g (keptos orkaitėje)
Kaip gaminti
- Žuvį nuplaukite, labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pagal skonį įtrinkite citrininiais pipirais, druska, kapotomis petražolėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir apie 10 min. troškinkite puode virš garų. Padėkite šiltai.
- Tiekite su orkaitėje keptomis mažomis bulvytėmis. Jeigu norite, žuvį galite tiekti su imbierų padažu.
- Padažui: nedidelis svogūnas, česnako skiltelė, trečdalis šaukštelio malto imbiero, žiupsnelis citrinų žievelių, 50 ml žuvų sultinio, pagal skonį druskos ir citrinų sulčių, šaukštas aliejaus. Svogūną ir česnaką nulupkite, sukapokite, trumpai pakepinkite gerai įkaitintame aliejuje. Kai svogūnai ir česnakai suminkštės, į padažą berkite imbiero, citrinų žievelių ir dar kelias min. troškinkite ant mažos ugnies. Padažą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite citrinų sultimis ir užpilkite juo paruoštą žuvį.
Suskleisti
Maisto ekspertė dalijasi ir itin paprastu, tačiau abejingų nepaliksiančiu ledjūrio menkės su citrina receptu.
Citrininė ledjūrio menkė
Ingredientai:
- 100 g sviesto;
- 1 citrina;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
- ½ arbat. šaukšt. džiovintų petražolių;
- 3 skiltelės česnako;
- ledjūrio menkės filė;
- 2 valg. šaukšt. citrinpipirių.
Gaminimas:
1. Iki 175 °C laipsnių įkaitinkite orkaitę.
2. Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Jį sumaišykite su citrinos sultimis, druska, pipirais, petražolėmis ir smulkintu česnaku. Gautą mišinį maišydami virkite apie 10 minučių, kol sutirštės.
3. Menkės filė išdėliokite skardoje, žuvį apipilkite puse pasigaminto padažo, dar šiek tiek pabarstykite citrinpipiriais, uždenkite folija ir kepkite orkaitėje apie 15–20 min.
4. Galiausiai žuviai iškepus ją dar šiek tiek patepkite likusiu padažu ir patiekite su mėgstamu garnyru.