„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Ekspertė – apie tobulo salotų užpilo paslaptis. Receptas, kuriam reiks bazilikų

Gaminate salotas iš šviežių ir traškių lapelių? O gal vakarienei pasirinkot salotas su grilinta vištiena? Gal ieškote, kuo gardinti keptas šviežias bulves? Arba ką užtepti ant sumuštinio? Visiems šiems variantams tiks naminis bazilikų padažas, kvepiantis vasara. Jį, kaip ir visus užpilus paruošti nesunku, tačiau verta paisyti kelių patarimų.
Bazilikai labai pravers salotų užpilui
Bazilikai labai pravers salotų užpilui / Vida Press nuotr.

Vieni salotų lapai, kad ir kokie švieži bei traškūs būtų, retai griežia pirmuoju smuiku. Tačiau viską pakeisti gali naminis padažas, kuris salotomis sugundytų net ir tuos, kurie paprastai į jas šnairuoja.

Kaip sako prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojama daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė, su gardžiu padažu vienu šūviu nušausit du zuikius: pakutensit skonio receptorius ir paskatinsit valgyti daugiau šviežių salotų ir daržovių, kurios būtinos subalansuotai mitybai.

Vida Press nuotr./Lapinių kopūstų salotos
Vida Press nuotr./Lapinių kopūstų salotos

„Jei ieškote ryškaus ir gaivaus naminio padažo, kuris tiktų su viskuo, rinkitės užpilus su aliejumi ir rūgštele. Jie paprastai ir lengvai pagaminami vos iš keleto pagrindinių ingredientų, kurių dažnas jau turi virtuvėje. Jie bus lengvesni ir išraiškingesnio skonio nei, pavyzdžiui, majonezo ar grietinės pagrindu pagaminti padažai. Be to, tiks įvairiems patiekalams: ne tik salotoms, bet ir dubenėliams „poke bowls“ ar kaip pagardas prie mėsos, vištienos ar žuvies“, – pataria J.Sabaitienė.

Patarimai, kad salotų užpilas būtų tobulas

Daržovių žinovė dalijasi keliomis pagrindinėmis taisyklėmis, kaip pasiruošti tobulą užpilą salotoms, ir vienu receptu, kuris tiks kone visiems vasariškiems patiekalams.

Proporcijos. Ruošiant aliejaus ir rūgštaus ingrediento užpilą dažniausiai rekomenduojama 3:1 taisyklė. T.y., aliejaus turėtų būti triskart daugiau nei pasirinkto rūgštaus ingrediento. Jeigu esate pradedantysis, ši auksinė taisyklė pravers. Tačiau nesilaikykite jos aklai – jeigu mėgstate ryškesnius, išraiškingesnius skonius, daugiau aromato, tuomet nebijokite įpilti daugiau acto ar laimo sulčių. Virtuvėje pagrindinė galiojanti taisyklė – kad būtų skanu.

Vida Press nuotr./Ruošiamos salotos
Vida Press nuotr./Ruošiamos salotos

Geriausi rūgštūs ingredientai. Dvi dažniausiai užpilams naudojamos rūgštys yra citrusinių vaisių sultys ir actas. Citrusų sultys suteikia ryškumo ir šiek tiek saldumo. Citrinų, žaliųjų citrinų, apelsinų ar greipfrutų sultys yra puikus pasirinkimas – kiekvienos jų suteikia savą skonį, tad rinkitės pagal savo preferencijas. Be to, nebijokite maišyti ir derinti sultis, kad sukurtumėte dar įdomesnį skonį.

Kita vertus, actas padažą gali pakelti į naują lygį. Balzaminis actas suteiks sodresnį, o raudonojo vyno actas – gaivesnį, vaisišką skonį. Užpilui tinka iš esmės bet koks actas, todėl drąsiai naudokite savo mėgstamą.

Tinkamiausi aliejai. Alyvuogių aliejus yra populiariausias pasirinkimas, o jo malonus skonis puikiai tinka daugumai salotų padažų. Tačiau nebūtina apsiriboti tik juo: išbandykite sezamų, graikinių riešutų arba pistacijų aliejų, kurie suteiks įdomesnį poskonį. Jei ieškote neutralesnio, pabandykite vynuogių sėklų arba saulėgrąžų aliejų. Taip pat nebijokite jų maišyti – jeigu norite išbandyti sezamų aliejų, bet baiminatės, kad jo skonis bus per stiprus, sumaišykite jį su, pavyzdžiui, vynuogių sėklų.

Skanaus užpilo paslaptis – balansas. Jam reikia ne tik rūgšties, bet ir šiek tiek sūrumo bei saldumo.

Nepamirškite saldumo. Skanaus užpilo paslaptis – balansas. Jam reikia ne tik rūgšties, bet ir šiek tiek sūrumo bei saldumo. Paprasčiausia naudoti skystus saldžius priedus, pavyzdžiui, medų, klevų sirupą ar agavų nektarą. Eksperimentuokite – jeigu esate smaližius, galite įdėti šiek tiek daugiau saldaus ingrediento. Galbūt tai sumažins potraukį saldumynams po vakarienės.

Vida Press nuotr./Salotų padažas
Vida Press nuotr./Salotų padažas

Kiek laiko užpilą galima laikyti. Visų pirma, jo vieta – šaldytuve. Tinkamai laikomas šaldytuve, sandariame inde, užpilas gali išsilaikyti iki savaitės, nors skaniausias, žinomas, dar pačią pirmą dieną. Ilgiau laikant, gali atsiskirti aliejus, tačiau neišsigąskite – tai užpilui nekenkia, tiesiog prieš naudodami jį gerai suplakite.

Kvapnus ir ryškus bazilikų užpilas

Ingredientai:

  • 1 didelis ryšulėlis šviežių bazilikų (suspausti turėtų sudaryti maždaug puodelį);
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1,5 šaukštas raudonojo arba baltojo vyno acto;
  • 0,5 šaukštelio Dižono garstyčių;
  • 0,5 šaukštelio medaus;
  • 0,5 šaukštelio druskos;
  • 0,5 puodelio ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

Į maišytuvą ar virtuvinį kombainą dėkite visus ingredientus, išskyrus aliejų. Pulsuodami šiek tiek pasmulkinkite bazilikų lapus. Tuomet, tebemaišant, lėtai pilkite aliejų. Maišykite 30-60 sekundžių, kol tekstūra bus vientisa ir glotni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“