Ekspertė dalijasi naminės duonos ABC. 2 receptai, kurie galėtų tapti budinčiais

Vasario 5-ąją Lietuvoje bus minima Šv. Agotos, arba, kitaip tariant, Duonos diena. Tai puiki proga sekmadienį paįvairinti malonia veikla – naminės duonos kepimu. Iškepti duoną lengviau nei gali atrodyti, o rezultatas atperka pastangas. E.parduotuvės „Barbora“ pranešime žiniasklaidai maisto mokslininkė ir konditerė Kristina Liukaitytė aptaria svarbius duonos kepimo principus ir kviečia išbandyti 2 receptus.
Kristina Liukaitytė ir jos kepta dviejų rūšių duona
Kristina Liukaitytė ir jos kepta dviejų rūšių duona / Asmeninio albumo nuotr.

Nors duonos rūšių daugėja, išbandomi nauji skoniai ir tipai, viena nesikeičia – duona yra vienas svarbiausių, gal ir pagrindinis kasdienis maisto produktas, patvirtina K.Liukaitytė.

Karantinas paskatino duonos kepimo bumą

„Žinoma, šiandien matome mažiau simbolizmo, sakralumo, susijusio su duona – mums kaip niekad rūpi geras skonis, tekstūra, kokybė, taip pat ieškome sveikesnės duonos, bandome pasigaminti kuo įdomesnius sumuštinius. Nemažai žmonių pradėjo kepti duoną namuose – išmoko pasigaminti raugą, paruošti tešlą, ją išminkyti, suformuoti kepaliuką ir iškepti puikią duoną“, – teigia pašnekovė.

Duonos kepimas namuose, regis, išpopuliarėjo karantino laiku, kai daugumos gyvenimas sulėtėjo ir nurimo. Visgi ir dabar, anot konditerės K.Liukaitytės, tai neįtikėtinai populiari veikla: „Duonos kepimas – puikus būdas atsipalaiduoti ir nurimti. Grįžę į įprastą ritmą, turime daug įvairių veiklų, bet tie, kurie išmoko kepti duoną, kepa ją ir toliau. Tai malonus procesas, o rezultatas – naminės duonos kvapas ir skonis – viską atperka. O jei nėra laiko per daug „žaisti“ su tešla, rekomenduoju kepti forminę duoną – ji nereikalauja tiek laiko ir pastangų.“

Asmeninio albumo nuotr. /Kristina Liukaitytė
Asmeninio albumo nuotr. /Kristina Liukaitytė

Naudingi patarimai apie duonos kepimą

Tiems, kurie duonos kepimo nėra išbandę arba išbandė, bet dar jaučiasi netvirtai, K Liukaitytė turi paprastą patarimą – nebijoti ir pabandyti.

Pirmiems bandymams siūlyčiau išsikepti duoną su mielėmis, mielines bandeles ar fokačiją.

„Žinoma, ne visada viskas pavyksta iš pirmo karto, tačiau yra daug paprastų maišytų ar „neminkytos duonos“ receptų. Nors mano mėgstamiausia yra raugo duona, pirmiems bandymams siūlyčiau išsikepti duoną su mielėmis, mielines bandeles ar fokačiją“, – pataria konditerė.

Šarūnė Zurba nuotr. /Duona
Šarūnė Zurba nuotr. /Duona

Kas dar svarbu? Štai keli K.Liukaitytės patarimai planuojantiems kepti duoną namuose:

  • Pagrindinis duonos elementas – miltai, tad juos reikia išsirinkti teisingai. Rinkitės miltus su kuo didesne dalimi baltymų.

Duonai geriausiai tinka B ir C raidėmis pažymėti miltai.

  • Lietuvoje kvietiniai miltai žymimi skaičiais ir raidėmis. Skaičius nurodo miltų spalvą – peleningumą, o tai yra naudingosios medžiagos (mineralai, vitaminai, skaidulos). Šie skaičiai parodo, kiek kartų prieš malimą grūdai buvo valomi ir kiek juose liko tų gerųjų medžiagų. Raidė nurodo glitimo kiekį miltuose. Kuo raidė arčiau A, tuo miltuose daugiau glitimo. Duonai geriausiai tinka B ir C raidėmis pažymėti miltai, nes iš glitimo susidaro ilgas, tvirtas tinklas, kuriame įstringa oras ir duona iškyla.
123RF.com nuotr./Milltai
123RF.com nuotr./Milltai
  • Kaimiški, ekologiški miltai iš malūno bus „gyvesni“, tešla bus aktyvesnė ir geriau kils. Kita vertus, visi miltai skirtingi, jų aktyvumas skiriasi, tad nereikėtų aklai pasikliauti duonos receptu – reikia pajusti, ar tešla ne per skysta ir ne per kieta.
  • Daug įtakos turi namų aplinkos temperatūra, kur duona bus kildinama, kokios orkaitės kepimo savybės. Kuo šilčiau, tuo viskas vyksta aktyviau, o štai vėsesniuose namuose procesai užtruks.

Ruginei duonai tinka ir netikėti priedai

K.Liukaitytė labai vertina lietuvišką duoną kuri, anot jos, ypač tamsi ruginė, turi daug pranašumų – tiek pasauliniame, tiek Šiaurės, Vakarų ar Rytų Europos duonos kontekste. Anot pašnekovės, Lietuvoje turime giliai išlikusias raugo saugojimo ąžuole tradicijas.

Lietuviai vieninteliai duonos kepimui naudoja ajerus.

„Lietuviška ruginė duona rauginama ilgai, yra gana „šlapio“ skonio, rūgštesnė nei kitose šalyse. Duonos kepalai visuomet kepti dideli, kad užtektų visai šeimai ir ilgam – plikyta ir ilgai rauginta ruginė duona išsilaikydavo iki kelių savaičių. Be to, lietuviai vieninteliai duonos kepimui naudoja ajerus. O štai Daujėnų naminė ruginė duona – net ES saugomas produktas, įtrauktas į Saugomų geografinių nuorodų registrą“, – pasakoja maisto mokslininkė.

Aidos Chlebinskaitės nuotr./Ruginė duona
Aidos Chlebinskaitės nuotr./Ruginė duona

O jei tradicinę duoną visgi maga pagardinti ir paįvairinti, fantazijai nėra ribų, įsitikinusi K.Liukaitytė.

„Į duonos tešlą įmaišykite cinamono, levandų ar kario prieskonių. Pati kartais salyklą keičiu kakava – šokolado skonis puikiai dera su grūdais. Galima įmaišyti net keptų svogūnų, troškintų česnakų, sūrio, grybų, alyvuogių. Dar didesnė laisvė fantazijai atsiveria svarstant, ką uždėti ant duonos riekelės. Kartais paprasta užsitepti ant duonos mėgstamos mišrainės ar tiesiog aptepti ją mėgstamu sūreliu ir pasluoksniuoti salotų ingredientų“, – siūlo pašnekovė.

K.Liukaitytės receptai – kepimo naujokams ir pažengusiems

Asmeninio albumo nuotr. /Airiška kefyro duona be raugo ir mielių
Asmeninio albumo nuotr. /Airiška kefyro duona be raugo ir mielių

Nepatyrusiems: airiška kefyro duona be raugo ir mielių

Ingredientai:

  • 500 g kvietinių miltų (550D);
  • 10 g kepimo miltelių ar maistinės sodos;
  • 380 g kefyro;
  • 6 g druskos;
  • 30 g cukraus (galima ir nedėti).

Gaminimas:

1. Miltus išsijokite per sietą, sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir cukrumi. Supilkite kefyrą ir po truputį junkite tešlą. Palikite tešlą 15–20 min. pailsėti.

2. Perkelkite tešlą ant stalo, formuokite kepalą. Vėl palikite pailsėti 30 min. Įpjaukite duonos paviršių.

3. Kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., po to perkelkite ant žemiausios orkaitės lentynos ir kepkite dar 10 min.

Patarimai: orkaitėje pasirinkite funkciją su vėjeliu. Jei duonos pluta susiformuoja anksti ir apskrunda, galite apdengti duoną folija, kad per daug neapskrustų. Iškepus, duoną svarbu visiškai atvėsinti.

Asmeninio albumo nuotr. /Kvietinė raugo duona su kmynais „Šventoji“
Asmeninio albumo nuotr. /Kvietinė raugo duona su kmynais „Šventoji“

Turintiems raugo: kvietinė raugo duona su kmynais „Šventoji“

Ingredientai:

  • 250 ml vandens;
  • 5 g kmynų;
  • 60 g medaus;
  • 90 g aktyvaus kvietinio raugo;
  • 175 g kvietinių miltų;
  • 175 g kvietinių viso grūdo miltų;
  • 15 g augalinio aliejaus;
  • 10 g druskos.

Gaminimas:

1. Išvirkite arbatą iš vandens, kmynų ir medaus, palikite atvėsti. Arbatą sumaišykite su raugu. Mišinį sumaišykite su miltais – jei tešla sausa, pridėkite kelis šaukštus vandens. Palikite 1 val.

2. Praėjus valandai, į tešlą įmaišykite aliejų ir druską. Tešlą perkelkite į aliejumi išteptą kepimo formą. Aptepkite tešlos viršų aliejumi, denkite plėvele ir palikite kildintis 4–5 val.

3. Kepkite duoną iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su garais* 15 minučių, vėliau – 180 laipsnių orkaitėje be garų 35 minutes.

*kepimas su garais – padėjus po kepimo forma skardą ar kepimo indą su vandeniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis