„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Ekspertė išvardijo įrankius, būtinus virtuvėje: suskaičiuokite, ar visus turite

Maistą ruošti žymiai lengviau, kai turite reikiamus kokybiškus įrankius – nuo geros keptuvės iki aštraus peilio. Tada triūsas virtuvėje net gali tapti atpalaiduojančiu, smagiu užsiėmimu. Kita vertus, apsikrauti begale daiktų ir daikčiukų irgi neverta, idealu turėti tiek, kiek jums reikia.
Virtuvės įrankiai
Virtuvės įrankiai / Vida Press nuotr.

Pamažu artėjant pavasarinei ruošai, kai valome ir tvarkome namus, prekybos tinklo „IKI“ atstovė Vilma Juodkazienė pranešime žiniasklaidai įvardija reikalingiausių virtuvės rakandų ir įrankių dešimtuką. O jei ko nors neturite, galbūt verta apsvarstyti apie įsigijimą ar pakeitimą kokybiškesniu daiktu. Žinoma, tik jūs patys ir nuspręsite, ko konkrečiai reikia.

„Planuojant atsinaujinti virtuvės reikmenis, vertėtų pagalvoti apie tai, ką dažniausiai gaminate, taip pat kokiam kiekiui žmonių. Jei kasdien ruošiate troškintą ar garuose gamintą maistą, turbūt neverta turėti daug keptuvių. O jei visas šventes dideliam būriui svečių rengiate savo namuose, tuomet praverstų daugybę skirtingų funkcijų galintis atlikti virtuvinis kombainas“, – teigia V.Juodkazienė ir dalijasi pagrindinių reikmenų, kuriuos verta turėti savo namų virtuvėje, sąrašu.

Vida Press nuotr./Virtuvės įrankiai
Vida Press nuotr./Virtuvės įrankiai

Keptuvė. Nesvarbu, ar dažniausiai kepate mėsą, blynus ar kiaušinius, namuose verta turėti aukštos kokybės keptuvę. Jos gaminamos iš įvairių medžiagų, tačiau vienomis iš patvariausių yra laikomos nerūdijančio plieno keptuvės. Be to, jos itin universalios – tokiose keptuvėse tinka kepti beveik viską.

Vida Press nuotr./Makaronai su padažu keptuvėje
Vida Press nuotr./Makaronai su padažu keptuvėje

Elektrinis virtuvės kombainas su pakeičiamais priedais. Universalus virtuvinis kombainas yra ypač patogus virtuvės įrenginys. Jis ne tik palengvina maisto ruošą, bet ir padeda sutaupyti laiko. Juo galima greitai susmulkinti sūrį ir daržoves, per kelias minutes paruošti paštetus, užtepėles ar humusą.

Svarbiausia, gerų peilių neplauti indaplovėje ir bent kelis kartus per metus reguliariai pagaląsti.

Virtuviniai peiliai. Viso peilių rinkinio reikia ne visiems, dažniausiai virtuvėje užtenka turėti vieną ar du, svarbu, kad peiliai būtų tvirti ir kokybiški. Aukštos kokybės virtuvinis peilis pasižymi geru svorio balansu ir yra patogus laikyti. Geriausias būdas tokį peilį prižiūrėti – plauti po karštu vandeniu su trupučiu neabrazyvinio indų ploviklio ir nusausinti rankšluosčiu. Svarbiausia, gerų peilių neplauti indaplovėje ir bent kelis kartus per metus reguliariai pagaląsti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Peiliai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Peiliai

Stiklinių dubenų rinkinys. Skirtingų dydžių stikliniai dubenys yra itin universalūs. Stiklas – lengvai prižiūrima medžiaga, kuri ir paprastai išsivalo ir gerai atrodo. Todėl tokiuose dubenyse galima ne tik paruošti tešlą, padažą ar mėsos marinatą, bet ir juose tiekti maistą, pavyzdžiui, salotas, mišraines ar užtepėles.

Matavimo puodeliai ir šaukšteliai arba svarstyklės. Virtuvėje verta turėti matavimo indų – jų dažnai prireikia ruošiant konditerinius gaminius, kai tikslumas yra itin svarbus. Rekomenduojama turėti skirtus matuoti tiek skystus, tiek birius produktus. Jei nenorite apsikrauti, tuomet galite įsigyti virtuvines svarstykles – šiuolaikinės gali pasverti ir gramus, ir mililitrus.

Vida Press nuotr./Matavimo šaukštai
Vida Press nuotr./Matavimo šaukštai

Skaitmeninis termometras. Kepsnių mėgėjams būtina turėti skaitmeninį termometrą. Juo galėsite pamatuoti vidinę mėsos temperatūrą, jos neperpjaudami ir išsaugodami sultis. Leisti iškepusiai mėsai „pailsėti“ – labai svarbu, tad ją pjaustydami sutrikdysite šį procesą.

Medinis šaukštas. Tvirtas medinis šaukštas yra nepamainomas pagalbininkas virtuvėje. Juo dėl natūralių nelimpančių savybių maišyti galima viską – nuo tešlos ar troškinio iki uogienių. Tik svarbu atsiminti, kad tokio šaukšto nerekomenduojama plauti indaplovėje.

Vida Press nuotr./Maišomas šokoladas
Vida Press nuotr./Maišomas šokoladas

Daržovių skustuvas. Daržovių skustuvu galima ne tik nulupti, bet ir supjaustyti daržoves, neturint specialios pjaustyklės. Jis itin tinka, kai prireikia beveik perregimų svogūnų gabalėlių arba itin plonai susmulkintų daržovių salotoms ar patiekalų dekoravimui. Be to, skustuvu taip pat lengva pašalinti vaisių, pavyzdžiui, braškių, kotelius.

Bambukinės pjaustymo lentelės. Tam, kad maistas būtų saugus, namuose rekomenduojama turėti dvi pjaustymo lenteles: vieną, skirtą termiškai neapdorotai mėsai, kitą – vaisiams ir daržovėms. Bambukinės pjaustymo lentelės yra natūraliai antibakterinės ir tvarios. Tinkamai prižiūrimos, jos tarnauja itin ilgai, be to, patogu tai, kad tokias lenteles galima naudoti ir užkandžiams serviruoti.

Sandarūs maisto laikymo indai. Sandarūs maisto laikymo indai sutaupo virtuvėje vietos, atrodo tvarkingai ir estetiškai. Juose galima laikyti ryžius, makaronus, miltus, užkandžius ir prieskonius. Šie indai taip pat padės produktus ilgiau išlaikyti šviežius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs