Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, taip paruoštos, šios miško gėrybės išsaugo visą maistinę vertę ir beveik nesiskiria nuo šviežių produktų.
„Tai vienas lengviausių ir efektyviausių konservavimo būdų, taip šios miško gėrybės puikiai išsaugo savo skonį bei aromatą. Svarbu tik džiovinimui ruošiamų grybų neplauti – užtenka nuvalyti, apipjaustyti, patartina juos rinktis sveikus. Nors šiam konservavimo būdui šiuo metu neretai naudojamos specialios džiovyklės, tačiau puikiai paruošimui tiks ir orkaitė“, – pastebi B.Baratinskaitė.
Džiovinimui tinkamiausi yra baravykai, raudonviršiai, lepšiai.
Maisto gamybos ekspertė taip pat išskiria pagrindinius skirtumus tarp voveraičių ir baravykų džiovinimo. Anot jos, džiovinant voveraites, jos greitai praranda savo svorį ir 80–90 laipsnių temperatūroje gali būti paruoštos per 6–7 valandas. Nors baravykai irgi džiovinami pusdienį, šiems taikoma dar viena taisyklė – dėti į orkaitę juos patartina neplautus, tik lengvai nušluostytus drėgna servetėle.
Maisto ekspertė taip pat paaiškina džiovinimo subtilybes pasirinkus orkaitę ar specialią džiovyklę.
Džiovinimas orkaitėje
- Grybus sudėkite ant kepimo skardos.
- Orkaitę įkaitinkite iki 40 laipsnių, džiovinkite grybus porą valandų. Vėliau grybus apverskite, palikite orkaitėje dar tiek pat laiko, tada padidinkite temperatūrą iki 60 laipsnių, papildomai džiovinkite apie valandą.
- Verta atkreipti dėmesį, kad džiovinant orkaitės durelės visada turi būti praviros. Taip kokybiškai išdžiovinti grybai bus švelnios, aksominės faktūros, šiek tiek lenksis paspaudus, bet netrupės.
- Svarbu nepamiršti išdžiovintas miško gėrybes laikyti sandariai uždarytame inde – tokiu būdu jų neužpuls maistinės kandys.
Džiovinimas specialioje džiovyklėje
- Grybus nuvalykite, supjaustykite skiltelėmis. Gabalėliai turėtų būti 5–7 mm storio. Džiovinimui puikiai tinka ir storesni, tik rezultato laukti reikės ilgiau.
- Tuomet supjaustytas miško gėrybes sudėkite greta vienas kito ant džiovinimo padėklų, pasirinkite džiovinimo programą grybams. Džiovyklė temperatūrą ir proceso laiką kontroliuos automatiškai. Programai pasibaigus, bus galima mėgautis puikiai išdžiovintais grybais.
Džiovinti grybai geriausiai išsaugo maistines ir skonio savybes bei aromatą, o vėliau visa tai po truputį praranda. Džiovinimui patys tinkamiausi yra baravykai, raudonviršiai, lepšiai. Jais gardinamos sriubos, padažai, troškiniai. O štai kazlėkai, šilbaravykiai, kelmučiai apdorojami pajuoduoja, tačiau maistui yra puikiai tinkami, savo kvapo bei skonio nepraranda.