Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, paruošti stintas labai nesudėtinga. Šią žuvį užtenka pagardinti druska, pipirais ir kepti aliejuje tol, kol įgaus auksinį atspalvį.
„Tokiu būdu paruoštos stintos atsiskleis natūraliausią savo skonį. Žinoma, jas galima kepti svieste, prieš tai apvoliojus džiūvėsėliuose, sumaišytuose su druska ir pipirais. Arba skrudinti aliejuje apvoliotas tešloje, tiesa, toks stintų patiekalas jau bus kiek riebesnis“, – priduria V.Juodkazienė.
Pasak jos, stintoms kepti geriausia rinktis saulėgrąžų, rapsų ar sezamų aliejų – šios jų rūšys nesvyla net ir gaminant labai aukštoje temperatūroje.
Krakmolas sugeria drėgmę, todėl jis stintas pavers itin traškiomis, suteiks gražų auksinį atspalvį.
„Jeigu norite, kad stintos taptų ypač traškios, pavoliokite jas miltuose, sumaišytuose su krakmolu. Krakmolas sugeria drėgmę, todėl jis stintas pavers itin traškiomis, suteiks gražų auksinį atspalvį. Beje, ryškesnį skonį ši žuvis įgaus, jei į miltų bei krakmolo mišinį įmaišysite ne tik druskos ir pipirų, bet ir česnakų, svogūnų miltelių, rūkytos paprikos“, – ekspertė.
Verta pagardinti mėgstamu padažu
Nors stintos dažniausiai yra patiekiamos paprasčiausiai apšlakstytos citrinos sultimis, tačiau prie jų dera ir įvairūs naminiai padažai.
„Prie šio patiekalo ypač tinka tartaro padažas. Jis gaminamas labai paprastai. Tereikia indelyje sumaišyti majonezą, smulkintus marinuotus agurkėlius, kaparėlius, įvairiausias smulkintas šviežias žoleles, pavyzdžiui, krapus ar petražoles. Viską pagardinti citrinos sultimis, druska, pipirais ir išmaišyti. Jeigu norite netikėtesnio varianto – galite pasigaminti aštraus padažo su actu, kuris itin mėgstamas Azijoje. Tereikia indelyje sumaišyti su arbatinius šaukštelius acto, vieną smulkintą česnako skiltelę, įdėti kelis šaukštus mėgstamo aštraus padažo ir viską išmaišyti“, – sako V.Juodkazienė ir dalijasi ypatingai traškių stintų receptu.
Traškios keptos stintos
Ingredientai:
- 0,5 kg šviežių stintų;
- 2 puodeliai rapsų aliejaus;
- 0,25 puodelio miltų;
- 0,5 valg. šaukšt. krakmolo;
- ant šaukštelio galo česnako miltelių;
- ant šaukštelio galo svogūnų miltelių;
- ant šaukštelio galo paprikos miltelių;
- žiupsnis druskos;
- žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Į didelę keptuvę supilkite aliejų ir palaukite, kol šis įkais (apie 5–6 min.).
2. Į plastikinį maišelį su užsegimu suberkite miltus, krakmolą, česnako, taip pat svogūnų miltelius, papriką, druską ir pipirus, uždarykite maišelį ir papurtykite, kad visi ingredientai susimaišytų.
3. Stintas nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, tuomet sudėkite į maišelį, užsekite ir papurtykite. Kai žuvis tolygiai pasidengs prieskonių, krakmolo ir miltų mišiniu, išberkite ją į lėkštę, pašalinkite miltų perteklių ir dėkite į įkaitintą aliejų. Nuolat vartydami, kepkite 3–5 minutes.
4. Kai stintos įgaus auksinę spalvą, jas nusausinkite virtuviniu popieriumi ir patiekite su mėgstamu padažu.