Ekspertė pataria, kaip ruošti populiarėjantį šamą. 4 puikūs receptai

Šamas – įspūdingos išvaizdos ir subtilaus skonio žuvis. Dar privalumas – jis nesunkiai paruošiamas, todėl puikiai tiks pietų ar vakarienės stalui.
Keptas šamas
Keptas šamas / Vida Press nuotr.

Lietuvoje šamas dažniausiai gyvena gėluose bei apysūriuose vandenyse. Šios žuvies galima rasti upėse, ežeruose, Kuršių mariose. Ji mėgsta ramias, gilias vietas. Lietuvoje šamas gyvena iki 30 metų ir gali užaugti iki 100–150 kg svorio. Įdomu tai, kad šamai, priklausomai nuo jų rūšies, gali užaugti nuo centimetro iki kelių metrų – didžiausias kada nors rasto Mekongo šamo ilgis siekė beveik 3 metrus.

Šamas – labai švelnaus ir subtilaus skonio, todėl ši žuvis puikiai tinka ir vaikams.

Kaip pasakoja pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, šamas – labai švelnaus ir subtilaus skonio, todėl ši žuvis puikiai tinka ir vaikams. Taip pat ją nesunku paruošti: šią žuvį galima ir kepti keptuvėje, orkaitėje ar ant žarijų, virti, troškinti ar ruošti garuose.

Ekspertė teigia, kad šamai ypač pamėgsti Centrinėje Europoje. Būtent šioje žemyno dalyje šamas yra siejamas su ypatingomis progomis, todėl yra valgomas per įvairiausias šventes. Europoje šamas dažniausiai ruošiamas panašiai kaip karpis, tačiau Amerikoje jis dažniausiai gaminamas apvoliojant kukurūzų miltuose ir kepant aliejuje. O, pavyzdžiui, Vengrijoje šamą populiaru troškinti tradiciniame vengrų paprikų padaže ir jį patiekti su makaronais.

V.Juodkazienė siūlo ir nesudėtingą, bet abejingų nepaliksiantį šamo receptą.

Vida Press nuotr./Šamas su padažu
Vida Press nuotr./Šamas su padažu

Keptas šamas su pomidorų salsa

Ingredientai:

  • šamo filė;
  • keli pomidorai;
  • 1/4 puodelio smulkinto svogūno;
  • 2 jalapeno pipirai;
  • 2 valg. šaukšt. baltojo vyno acto;
  • žiupsnelis druskos;
  • 3 arbat. šaukšt. aitriosios paprikos miltelių;
  • žiupsnelis maltų kmynų;
  • žiupsnelis maltos kalendros;
  • žiupsnelis česnako miltelių.

Gaminimas:

1. Pirmiausia salsai dideliame dubenyje reikėtų sumaišyti supjaustytus pomidorus, smulkintą svogūną ir jalapenus. Viską apšlakstykite actu ir berkite žiupsnelį druskos. Paruoštą salsą uždenkite ir šaldytuve palaikykite bent 30 minučių.

2. Žuvį itin skanu kepti ant vidutiniškai įkaitintos kepsninės apie 10–15 min. tol, kol ji įgaus auksinę spalvą. Patiekite su pomidorų salsa.

Dar keli receptai, kuriais vadovaudamiesi paruošite gardų patiekalą iš šamo:

Citrininis šamas su kuskusu ir vyšniniais pomidoriukais
Receptas: Citrininis šamas su kuskusu ir vyšniniais pomidoriukais
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
3.2 / 23
Receptas
Ingredientai
Kuskusas: 250.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Raudonasis svogūnas: 100.00 g (smulkiai kapoto)
Vyšniniai pomidoriukai (ketvirčiais supjaustyti) 12.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Šamo filė (4 gabalėliai) 400.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (kapotų šviežių)
Aliejus: 1.00 valg. š. (saulėgrąžų)
Kaip gaminti

1. Kuskusą paruoškite pagal instrukcijas ant dėžutės. 

2. Citrinos žievelę sumaišykite su paprikos milteliais, druska ir pipirais.

3. Prieskonių mišiniu įtrinkite šamo filė.

4. Kitame dubenyje sumaišykite keptus atvėsintus svogūnus, pomidorus, alyvuogių aliejų ir pusės citrinos sultis.

5. Į keptuvę pilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, įkaitinkite.

6. Šamo filė kepkite iš abiejų pusių po 2-3 minutes.

7. Paruoštą kuskusą šiek tiek pamaišykite šakute, tada sudėkite daržoves ir išmaišykite. Įmaišykite kapotus rozmarinus. Keletą lapelių palikite papuošti.

8. Kuskusą su daržovėmis berkite į lėkštę, šalia ar ant viršaus dėkite iškeptą šamo filė. Apibarstykite kapotais rozmarinais.

Skonis: 10/10. Šamas minkštutis, sultingas ir labai skanus. Tam, kad prisigertų prieskonių jam tikrai nereikia daug laiko. O kuskusas su šviežiais vyšniniais pomidoriukais puikiai su juo dera.

Skanaus!

Tinklaraštis „Saulėta virtuvė“

Suskleisti
Žuvies maltinukai
Receptas: Šamo maltinukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 53
Receptas
Ingredientai
Šamas: 1.00 vnt. (šviežias; arba 500-600 g šamo filė)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Batonas: 2.00 riekės
Pienas: 70.00 ml
Sviestas: 30.00 g (tirpinto)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Žuvies prieskoniai: 1.00 valg. š. (citrininių)
Druska: 1.00 arbat. š. (jūros)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Džiūvėsiai: 100.00 g (maltų)
Aliejus: 6.00 valg. š. (kepimui)
Laurų lapai: 0.25 arbat. š. (maltų)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Žuvies mėsą be didesnių kaulų sumalkite kartu su morka, svogūnu bei piene mirkytu ir nusunktu batonu. Įmuškite kiaušinį, supilkite tirpintą sviestą, suberkite šaukštą krakmolo, jūros druską ir prieskonius, išmaišykite.

2. Paruoštai masei leiskite pusvalandį pastovėti.

3. Formuokite maltinukus, apvoliokite džiūvėsėliuose. Pirmiausia apkepkite juos keptuvėje su įkaitintu aliejumi, o tada įpilkite stiklinę vandens, uždenkite keptuvę dangčiu ir patroškinkite apie 15 min.

Suskleisti
Šamo filė
Receptas: Šamo filė suktinukai, įdaryti sūriu ir prieskoniais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Šamas: 6.00 vnt. (filė gabalėliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (jūros)
Šoninė: 6.00 riekės (rūkytos)
Džiūvėsiai: 150.00 g (maltų)
Jelapenai: 4.00 arbat. š. (smulkintų, konservuotų)
Varškės sūris: 200.00 g (tepamo)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 valg. š. (smulkintų)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š.
Petražolės: 2.00 arbat. š. (džiovintų įdarui ir dar šiek tiek patiekimui)
Salierų druska: 1.00 arbat. š. (arba džiovintų salierų lapelių)
Kaip gaminti

1. Šoninę 10 min. pakepinkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, kol lengvai apskrus.

2. Dubenėlyje sumaišykite džiūvėsėlius, sūrį, smulkintus Jelapeno pipirus, citrinų sultis, salierų druską, svogūnus, džiovintas petražoles ir čiobrelius.

3. Šamo filė pabarstykite druska. Ant filė gabalėlio krėskite paruošto įdaro. Suvyniokite ir kiekvieną suktinuką apvyniokite pakepinta šonine, persmeigdami mediniu smeigtuku. Suktinukus pabarstykite džiovinta paprika. Dėkite į kepimo skardą ir kepkite apie 30 minučių.

4. Patiekite su citrinos griežinėliais ir petražolėmis.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis