Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertė pataria, kaip šventėms išsirinkti kokybišką žuvį ir kiek ją laikyti

Nors Kalėdos šiemet bus švenčiamos griežtame karantine, tai nereiškia, kad mažiau dėmesio skirsime šventiniam stalui. Turėdami daugiau laiko galėsime dar aktyviau pasinerti į eksperimentus virtuvėje ir išbandyti naujus receptus. Kalėdų stalo tikriausiai neįsivaizduojame be paukštienos, o Kūčios tradiciškai – žuvies diena. Kaip ją išsirinkti pačią šviežiausią ir geriausią?
Šviežia žuvis
Šviežia žuvis / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovė Aldona Čepulis pateikia kelis paprastus patarimus, į ką atkreipti dėmesį.

„Dėl gana subtilaus skonio žuvį mėgsta dažnas. Žinoma, raudonos žuvies skonis yra intensyvesnis. Žuvį galima ruošti daugeliu būdų, tačiau šventėms dažniausiai žuvis kepama orkaitėje ar supjausčius – keptuvėje. Dažniausiai prie žuvies per Kūčias patiekiami įvairiausi daržovių garnyrai. Tačiau žuvis yra greitai gendantis produktas, todėl šviežiai žuviai keliami griežti kokybės reikalavimai“, – pabrėžia maisto ekspertė.

Vida Press nuotr./Silkės mišrainė
Vida Press nuotr./Silkės mišrainė
  • Pagrindiniai kriterijai, kuriais reikia vadovautis norint atpažinti geros kokybės žuvį, yra bendra išvaizda, kvapas, konsistencija, akys, žiaunų spalva, žvynų, odos danga.
  • Esant galimybei šventiniam stalui verta rinktis šviežią žuvį. Ji mitybine prasme yra vertingesnė, geresnio skonio ir aromato. Bet jei šviežios žuvies nėra tinkamų sąlygų laikyti arba reikia laikyti ilgiau nei dieną, tuomet geriau pirkti šaldytą arba nusipirkus šviežią – kelioms dienoms užšaldyti. Tiesa, verta prisiminti, jog šaldyta žuvis gali būti laikoma ir kelis mėnesius. Tačiau kuo ilgiau ji bus šaldiklyje, tuo taps sausesnė.

  • Tinkamos vartoti žuvies kvapas yra šviežias, jūriškas. Akys turi būti šviesios, skaidrios, dažniausiai neįdubusios. Žiaunų spalva nuo ryškiai raudonos iki rožinės raudonos. Žiaunų kvapas lengvas, nestiprus, malonus. Žuvies kūnas elastingas, tvirtas, paspaudus pirštu, įdubimas atšoka. Žvynų danga tolygi, gali būti pavieniai žvynai nusilupę, bet negali būti žaizdų paviršiuje.
Vida Press nuotr./Šviežias karpis
Vida Press nuotr./Šviežias karpis
  • Svarbu atkreipti dėmesį į žuvies galvą, nes žuvis pirmiausia genda nuo galvos. Netinkamą vartojimui žuvį nustatyti galima taip pat pagal akis – jos bus apniukusios, įkritusios, gali būti balkšvos, matinės. Žiaunų spalva ruda, pilka, žalia, jose yra gleivių. Žiaunų kvapas stiprus, nemalonus. Žuvis netinkama vartoti, jei jos kvapas aitrus amoniako ar puvimo, žuvies kūnas minkštas, neelastingas, paspaudus pirštu, išlieka įdubimas, šonkauliai palenkus „išsineria“ iš audinių.
  • Jei žuvis pateikiama pardavimui išdarinėta, be galvos, reikia atkreipti dėmesį į žuvies konsistenciją, kvapą ir spalvą. Šviežios žuvies konsistencija tvirta, elastinga, kvapas šviežias, švelnus. Spalva turi būti būdinga tai žuvies rūšiai, tolygi, be dėmių.

Kur ir kiek ilgai laikyti?

  • Parduotuvėje įsigytą šviežią žuvį namie, šaldytuve, geriausia laikyti ne ilgiau nei parą. Taip pat žuvį reikėtų laikyti šalčiausioje šaldytuvo vietoje. Ji paprastai yra pažymėta. Ten temperatūra yra 1–2 °C. Tokiomis sąlygomis galima laikyti šviežią žuvį ne ilgiau kaip vieną parą, jei žuvis nesupakuota, bet ne ilgiau nei galiojimo terminas. Supakuotą vakuume žuvį galima vartoti iki gamintojo nurodyto termino ant pakuotės.
Vida Press nuotr./Silkė
Vida Press nuotr./Silkė
  • Sūdytą žuvį – silkę – galima laikyti iki +4°C temperatūroje iki savaitės, bet ne ilgiau kaip iki gamintojo nustatyto tinkamo vartoti termino.
  • Silkę verčiausia pirkti neišdorotą. Žinoma, reikės šiek tiek laiko ją išdoroti, tad jeigu norite jo sutaupyti, patogu pirkti jau išdorotą silkę. Didesnio maistingumo yra silkė be aliejaus, tačiau jei bus ruošiami patiekalai su keptu aliejuje garnyru, puikiai tinka išdorota silkė aliejuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas