Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertė primena žuvies ruošimo pradžiamokslį ir dalinasi 2 lengvais receptais

Vakar, birželio 27-ąją, švęsta Tarptautinė žvejų diena. Šia proga maisto ekspertė dalijasi keturiais patarimais, padėsiančiais pirmą kartą ruošiantiems žuvį, ir receptais, pagal kuriuos ją skaniai pagaminti galės net virtuvės pirmokas.
Kepta lašiša
Kepta lašiša / Vida Press nuotr.

Pasak pranešime žiniasklaidai cituojamos prekybos tinklo "Iki" maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, vasarą, kai norisi lengvesnio ir sveikesnio maisto, žuvis gali tapti puikiu pasirinkimu. Dauguma jos rūšių turi omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios gerina imuninės sistemos veiklą ir padeda kovoti su įvairiais uždegiminiais procesais. Taip pat, žuvyje yra daug A, E, D vitaminų, naudingų regėjimui ir sveikiems kaulams, todėl daugelis mitybos ekspertų teigia, kad žuvį reikia valgyti bent kartą per savaitę.

„Norint kuo sveikiau paruošti žuvies filė, rekomenduoju pamiršti tokius apdorojimo būdus kaip kepimą tešloje, gruzdinimą ar skrudinimą. Taip gaminant susidaro kancerogeninės medžiagos, o naudojamas rafinuotas aliejus prideda kalorijų ir didina cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat, neapsunkinkite žuvies riebiais padažais ar sunkiais garnyrais, verčiau rinkitės lengvesnius priedus ir mažiau prieskonių“, – pataria V.Juodkazienė.

Patarimas Nr. 1: startui rinkitės lengvai paruošiamą žuvį

V.Juodkazienė sako, kad pirmiausia reikėtų gerai apgalvoti, kokią žuvį norite gaminti. Pirmam kartui verčiau rinktis lengviau apdorojamą ir paruošiamą žuvį.

„Savo pažintį su žuvimi siūlyčiau pradėti nuo Lietuvoje populiarios šviežios lašišos arba karpio. Rinkitės jau išskrostą lašišą ar karpį arba jų pjausnius, taip sutaupysite nemažai laiko, skirto žuvies apdorojimui. Taip pat, galite išbandyti ir įvairias šaldytos žuvies rūšis, pavyzdžiui, tilapijų filė arba atlantinę menkę. Šaldyta žuvis dažnai turi mažiau kaulų, būna švariai išskrosta ir be žvynų, todėl vos ją atšildžius, galėsite iš karto gaminti“, – sako V.Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Kepta lašiša
Vida Press nuotr./Kepta lašiša

Patarimas Nr. 2: saikingai naudokite prieskonius

Norintiems pajausti tikrą ir natūralų žuvies skonį, reikėtų nepadauginti prieskonių. Pirmąkart gaminantiems verčiau rinktis jau žinomus prieskonius, su kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus.

„Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet naudokite saldžiosios raudonosios paprikos miltelius arba aštresnius pipirus. Taip pat, kaip prieskonius galima naudoti ir darže augančius svogūnus, česnakus ar gelsvės lapelius, kurie suteiks ypatingą aromatą“, – sako V.Juodkazienė.

Patarimas Nr. 3: kepkite orkaitėje

Vienas populiariausių ir lengviausių žuvies paruošimo būdų – iškepti ją orkaitėje. Tai ypač paprastas būdas, kuris nereikalaus daug žinių ir pastangų, tačiau užtikrins, kad greičiau nei per pusvalandį galėtumėte mėgautis gardžiu patiekalu.

„Norėdami skaniai paruošti žuvį orkaitėje, supjaustykite ją didesniais gabalėliais. Taip būsite tikri, kad žuvis bus nesausa. Taip pat, svarbu nepamiršti, kad filė gabalėlius reikėtų dėti odelėmis į apačią ant kepimo popieriaus arba sviestu išteptos skardos. Kepimo trukmė visuomet priklauso nuo gabalėlių storio. Jei jie siekia tik 4 centimetrus – užteks vos 15 minučių, o jei gabalėliai yra maždaug 6 centimetrų storio – kepkite apie 25 minutes“, – patarimais dalijasi V.Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Žuvies kepsnys
Vida Press nuotr./Žuvies kepsnys

Patarimas Nr. 4: derinkite su įvairiais garnyrais

Prie žuvies patiekiami garnyrai gali būti patys įvairiausi. Jei norisi kažko sotesnio – rinkitės ryžius, kuskusą, pastarnokų ar bulvių košę, o mėgstantiems lengvesnius patiekalus maisto ekspertė siūlo rinktis įvairias daržoves ar salotas.

„Daugelis žuvies rūšių yra pakankamai riebios, todėl prie jų ypač dera rūgštūs vaisiai ir daržovės. Drąsiai rinkitės sezonines gėrybes, pavyzdžiui, pomidorus ar špinatus ir derinkite juos su citrinų sultimis ar granatų sėklomis. Taip pat, nebijokite eksperimentuoti, nes prie žuvies puikiai dera ir rūgštesni obuoliai ar kiviai“, – sako V.Juodkazienė.

Maisto ekspertė V.Juodkazienė dalijasi skaniais, paprastais, greitai paruošiamų žuvies patiekalų receptais:

Lašišos kepsniai su garstyčiomis ir medumi

Ingredientai (2 asm.):

  • 200 g lašišos filė;
  • 1 citrina;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 arbat. šaukšt. žuvies prieskonių;
  • 1 arbat. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
  • 1 arbat. šaukšt. skysto medaus;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Išspauskite citrinos sultis ir sumaišykite jas su medumi, garstyčiomis, susmulkintu česnaku ir prieskoniais. Šiuo mišiniu įtrinkite lašišos gabalėlius ir pagardinkite druska.

2. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite apie 15 minučių iki 190°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol lašiša truputėlį apskrus.

Vida Press nuotr./Lašišos kepsnys su padažu
Vida Press nuotr./Lašišos kepsnys su padažu

Aštrūs karpio gabalėliai

Ingredientai (2 asm.):

  • 1 kg išskrosto karpio;
  • 3 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • aitriosios paprikos miltelių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Karpį supjaustykite storais gabalėliais. Juos gerai įtrinkite aliejumi, citrinos sultimis ir prieskoniais.

2. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite apie 30 minučių iki 190°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

3. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Kepto karpio gabaliukai
Kepto karpio gabaliukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos