Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ekspertės patarimai apie alyvuogių aliejų: atskleidžia ir kiek atsieis kokybiškas

Nors alyvuogių aliejaus poveikis plačiai išnagrinėtas, o nauda sveikatai ir grožiui įrodyta tyrimais, ekspertai pastebi, jog dalis žmonių vis dar nežino, kaip išsirinkti tikrai kokybišką produktą. „Lietuva nėra alyvuogių aliejaus kultūros šalis, todėl į šį produktą dažnai vis dar žvelgiama paprastai – kaip į riebalą, skirtą naudoti kepti arba pilti ant salotų. Geras alyvuogių aliejus – skoniu itin turtingas produktas, kuris gali pagerinti net paprasčiausius patiekalus“, – pastebi produktų žinovė Guoda Azguridienė.
Guoda Azguridienė dalijasi žiniomis apie alyvuogie aliejų
Guoda Azguridienė dalijasi žiniomis apie alyvuogių aliejų / Vida Press, Juditos Grigelytės nuotr.

Parduotuvių „Assorti“ pranešime žiniasklaidai ji dalijasi patarimais, kurie padės išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų.

Patarimas Nr. 1: Pradėkite nuo etiketės

„Prekybos vietų lentynose alyvuogių aliejaus būna ir labai gero, ir labai prasto. Nors daugiausia parduotuvėse pasitaiko vidutinio. Norėdami išsirinkti gerą aliejų, pirmiausia ant etiketės ieškokite „extra virgin“ žymėjimo. Labai svarbu ieškoti būtent šio užrašo ir nepainioti jo su tokiais kaip „virgin“, „100 proc. alyvuogių“, „ispaniškas“ ar „itališkas“ – jie nėra lygūs „extra virgin“ alyvuogių aliejaus žymėjimui“, – pirmuoju patarimu dalijasi G.Azguridienė.

„Extra virgin“ – formalus ženklinimas, kuris pirkėjui leidžia suprasti, jog aliejus yra vadinamojo šalto ir pirmo spaudimo bei atitinka nustatytus kokybės reikalavimus. Tokio tipo aliejuje turėtų būti gausu polifenolių, kurie turi natūralių antioksidantų ir kitų naudingųjų medžiagų.

Vida Press nuotr./Šviežias alyvuogių aliejus
Vida Press nuotr./Šviežias alyvuogių aliejus

Tiesa, ekspertė pastebi, jog toks žymėjimas dar nereiškia, kad aliejus bus aukštos kokybės: „Reikėtų taip pat pasidomėti aliejaus kilmės šalimi, gamintoju ir pardavėju. Vertėtų sužinoti aliejaus cheminius parametrus, rūgštingumą, polifenolių kiekį. „Extra virgin“ alyvuogių aliejaus maksimalus leidžiamas rūgštingumas yra 0,8 proc., tačiau gerame aliejuje paprastai jis nesiekia ir 0,3 proc. Polifenolių kiekis ant etiketės nenurodomas, tačiau gamintojai bei pardavėjai šią informaciją skelbia savo internetiniuose puslapiuose, tad ji prieinama. Žinoma, gamintojai jos neskelbia, jei jų rodikliai nėra aukšti.“

Patarimas Nr. 2: Geriausia kokybės indikatorius – kvapas

Nors skaityti etiketes svarbu, anot ekspertės, vienas geriausių būdų, padėsiančių nustatyti alyvuogių aliejaus kokybę, – kvapas.

Geras alyvuogių aliejus kvepės malonia žaluma.

„Pauostykite aliejų. Jei užuodžiate riebalą, aliejus bus prastas. Geras alyvuogių aliejus kvepės malonia žaluma, – sako pašnekovė. – Iš tiesų kvapo testas yra vienas patikimiausių būdų nustatyti, ar alyvuogių aliejus kokybiškas.“

Pasak ekspertės, pagaminti gerą alyvuogių aliejų sudėtinga, todėl kaina yra gerumo rodiklis, bet jokiu būdu nereikėtų juo vadovautis aklai.

„Aliejaus kaina priklauso nuo tų metų derliaus bei paklausos, o pastaraisiais metais labai pasijuto sutrūkinėjusių tiekimo grandinių įtaka (pvz., taros trūkumas). Šiuo metu gero alyvuogių aliejaus kaina už pusę litro turėtų tilpti į intervalą nuo 10 iki 30 eurų. Jeigu alyvuogių aliejus kainuoja brangiau – mokama ne tiek už produkto kokybę, kiek už prekės ženklo žinomumą, dizainą. Tiesa, šiek tiek brangesni būna ekologiški aliejai. Juos atskirsite pagal ekologiškų maisto produktų ženklinimą“, – dėsto G.Azguridienė.

Vida Press nuotr./Užkandžiai ir alyvuogių aliejus
Vida Press nuotr./Užkandžiai ir alyvuogių aliejus

Patarimas Nr. 3: Nebijokite ragauti

Etiketės, kainos ir kvapo vertinimas gali padėti išsirinkti tikrai gerą alyvuogių aliejų. Tačiau geriausias praktinis kokybės vertinimo būdas, kai aliejus ragaujamas, sako ekspertė.

„Visada pravartu aliejaus paragauti, nes jis turi būti ne tik geras, bet ir skanus būtent jums. Žinoma, paprastoje maisto prekių parduotuvėje tą įgyvendinti sudėtinga, todėl vertėtų apsilankyti specializuotose prekybos vietose. Geriausia, kai yra galimybė ne tik pauostyti, bet ir paragauti kelias alyvuogių aliejų rūšis ir išsirinkti tinkamiausią. Atkreipkite dėmesį į kartais rengiamas alyvuogių aliejų degustacijas – jos gali padėti surasti kokybišką ir sau skaniausią aliejų. Atsiminkite, jog geriausia ragauti gryną alyvuogių aliejų. Kokybiškas alyvuogių aliejus turi plačią skonių skalę, kurioje jaučiamas ir kartumas. Tiesa, kartumo turi būti, tačiau jis negali užgožti kitų skonių – aliejus jokiu būdu neturėtų būti apkartęs“, – sako G. Azguridienė.

Nurytas geras alyvuogių aliejus kutena gerklės gilumoje ir net verčia užsikosėti. Gerklę kutena ne kas kitas, o naudingieji polifenoliai.

Ji taip pat pastebi, kad nurytas geras alyvuogių aliejus kutena gerklės gilumoje ir net verčia užsikosėti. Jei aliejus gaiviai kvepia, jums yra skanus, tačiau gerklės nekutena, jis gali būti visai neblogas kulinarijai, bet mažiau vertingas. Mat gerklę kutena ne kas kitas, o naudingieji polifenoliai.

„Užpylę gero alyvuogių aliejaus net ant paties paprasčiausi maisto – virtų ryžių, bulvių, garintų brokolių ar makaronų – gausime skonių turtingą patiekalą. O jei pilsime prastą alyvuogių aliejų, sugadinsime ir geras bei skanias daržoves ar makaronus. Todėl rinkitės „extra virgin“ aliejų, kuris kvepia žaluma, turi plačią skonio skalę ir kutena gomurį. Jis ne tik džiugins skoniu bei aromatu, bet ir suteiks spindėjimo akims“, – ragina G.Azguridienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas