„Šnicelis ruošiamas visai nesudėtingai, jam tinka įvairios rūšies mėsa. Pavyzdžiui, austriškas ir itališkas šnicelis dažniausiai yra gaminamas iš veršienos. Vokiečiai dažniausiai jį kepą iš kiaulienos. Visgi, kvapniam šniceliui pasigaminti tinka ir daugiau mėsos rūšių, pavyzdžiui, jeigu mėgstate, šį patiekalą pasigaminti galite ir naudodami vištienos ar kalakutienos krūtinėlę – būtent šią mėsos rūšį šniceliui paruošti renkasi Izraelio gyventojai“, – teigia pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas Gintautas Bačkovas.
Pasak eksperto, skirtingose šalyse skiriasi ne tik pasirenkama mėsa, bet ir patiekimo būdai. Pavyzdžiui, Vokietijoje šnicelis dažniausiai patiekiamas su šviežių daržovių salotomis, keptomis ar virtomis bulvėmis, o kartais – tradicinėmis bulvių salotomis. Šioje šalyje kartais šnicelis dar gardinamas grybų arba pomidorų, paprikų ir svogūnų padažu.
Austrijoje prie šnicelio dažniausiai patiekiamos smulkiai supjaustytos gūžinės salotos, apšlakstytos acto pagrindu pagamintu padažu ir įvairiausiais būdais ruoštomis bulvėmis.
Italijoje šnicelis dažniausiai valgomas su žalumynų, pavyzdžiui, gražgarsčių salotomis, kartais tokios salotos pagardinamos pomidorais, o išskirtinesniais atvejais ir mocarela. Žinoma, nė vienoje šalyje šnicelio lėkštė neapsieina be gabalėlio citrinos ir kelių šakelių petražolių.
Naudingi patarimai:
Kaip teigia G.Bačkovas, tam, kad paruoštumėte burnoje tirpstantį šnicelį, kelis triukus žinoti pravartu.
Pasirinkite tinkamą mėsos dalį. Šniceliams, kaip ir kepsniams, dažniausiai pasirenkamos tos mėsos dalys, kurios yra be kaulo. Todėl šniceliai dažniausiai kepami iš vištienos ar kalakutienos krūtinėlės. Kiaulienos ar veršienos šniceliams, pasak eksperto, geriausia yra rinktis išpjovą.
Nepamirškite išmušti mėsos. Pirmas dalykas, kurį reikia padaryti gaminant šnicelį – specialiu plaktuku išmušti mėsą. Geriausia prieš mušant mėsą ją įdėti tarp dviejų maistinės plėvelės lakštų. Kaip teigia ekspertas, tobulo šnicelio storis turėtų siekti vos pusę centimetro: šnicelis kepamas kelias minutes, todėl storas mėsos gabalas viduje gali likti neiškepęs.
Apvoliokite ir miltuose, ir džiūvėsėliuose. Pasak G.Bačkovo, išmušę mėsą lengvai ją pabarstykite druska ir pipirais. Galiausiai pasiruoškite tris dubenėlius. Į vieną berkite miltus su žiupsneliu druskos, į kitą – džiūvėsėlius, o trečiame lengvai išplakite kiaušinį. Pirmiausiai šnicelį iš visų pusių apvoliokite miltuose, tuomet merkite į kiaušinio plakinį ir galiausiai apvoliokite džiūvėsėliuose. Kaip teigia ekspertas, džiūvėsėliai prie mėsos turi prilipti lengvai, o prieš kepant galite šiek tiek papurtyti mėsą, kad nubyrėtų džiūvėsėlių perteklius.
Kepimas. Paruošto šnicelio ilgai gulėti ant virtuvės stalo nepalikite, geriausia – tik jį apvoliojus dėti į įkaitintą keptuvę. Kaip sako ekspertas, greitai iškeptas šnicelis bus pats traškiausias. Pasak jo, tam, kad patiekalas gražiai apskrustų – daug aliejaus nereikia. Visgi, per sausai kepti šnicelio irgi nepatartina. Aliejus turėtų vos apsemti kepantį šnicelį.
Stebėkite aliejaus temperatūrą. Norint, kad šnicelis nesudegtų, o gražiai apskrustų, reikia atkreipti dėmesį į aliejaus temperatūrą. G.Bačkovo teigimu, geriausia aliejų įkaitinti maždaug iki 165 laipsnių. Šniceliui iškepti pakanka vos 3–4 minučių. Kepsniui iškepus nepamirškite jo padėti ant popierinių rankšluosčių – taip nuvarvės aliejaus perteklius.
G.Bačkovas dalijasi ir puikaus kiaulienos šnicelio receptu.
Tradicinis šnicelis su kiauliena
Ingredientai:
- 4 porcijos dydžio kiaulienos išpjovos arba nugarinės gabalėliai;
- druskos;
- pipirų;
- 4 šaukštai sviesto;
- saulėgrąžų aliejaus (kepimui);
- keli šaukštai miltų;
- keli šaukštai maltų džiūvėsėlių;
- 2 lengvai išplakti kiaušiniai;
- citrinos griežinėlių ir šviežių petražolių (patiekimui).
Gaminimas:
1. Kiaulienos kepsnius sudėkite tarp maistinės plėvelės lakštų ir padaužykite specialiu plaktuku. Paruoštus kepsnius lengvai pasūdykite ir papirinkite.
2. Vidutinio dydžio keptuvę įkaitinkite ant aukštos ugnies ir ištirpinkite kelis šaukštus sviesto, įpilkite aliejaus.
3. Kiaulieną išvoliokite miltuose, kiaušinio plakinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose. Išvoliotus kepsnius dėkite į įkaitintą keptuvę ir iš kiekvienos pusės pakepkite 1–2 minutes, tol, kol jie įgaus auksinį atspalvį.
4. Galiausiai paruoštus kepsnius sudėkite ant popierinių rankšluosčių ir leiskite susigerti aliejaus pertekliui.
5. Šnicelį patiekite su citrinų gabalėliais ir šviežiomis petražolėmis.