Feisbėje net turiu grupę „Kiaušiniai“, skirtą savo meilei kiaušams išreikšti. Vis tik šiandien šį wordo failą atsidariau ne tam, kad kalbėčiau apie tai, ką mėgstu valgyt pusryčiams. Šiandien noriu papasakoti apie savo ne itin seną, prieš keletą metų Azijoje įgytą maniją sūdytiems kiaušiniams (angl. salted egg) ir jų tryniams (angl. salted egg yolk).
Sūdyti kiaušiniai yra kinų pramanas (kaip netikėta), kurį jie sugalvojo prieš kažkiek tūkstančių metų, kai dar nebuvo išrasti šaldytuvai. Nors šaldytuvų jau kaip ir nebetrūksta, atrodo, kad sūdytų kiaušinių populiarumas tik auga ir auga – vis surandama naujų, vis keistesnių (mano džiaugsmui) jų panaudojimo būdų.
Tradiciškai jie dedami į ryžių košę (congee), sriubas, įvairių patiekalų skaninimui. Bet dabar juos deda bene VISUR – ypač populiaru naudoti sūdytus trynius, kurie pasižymi itin sodriu skoniu. Nuo keptų krevečių ir vištienos sparnelių iki traškučių ir ledų bei kitų desertų – you name it, jie tinka beveik visur. Kai kas juos net vadina „Azijos parmezanu“ ir deda ant makaronų ar kitų patiekalų, kur naudojamas šis sūris. Efektas tikrai panašus. O gal ir geresnis. Umami kvadratu.
Taigi, sūdyto kiaušinio trynių pilna visur, bet šiuo metu jie labiausiai užvaldę čipsų pasaulį. Taip apie „salted egg“ ir sužinojau – būtent per traškučius (kita mano meilė). „Salted egg“ bulvių ir žuvies skūrelių traškučių tendencija prasidėjo Singapūre ir netrukus paplito kaimynystėje. Man iki šiol nesuprantama, kaip šis stebuklas dar vis mažai žinomas Europoje, nes geresnio traškučių skonio ragauti man neteko. Keliaujantiems po Aziją rekomenduoju pasiimti atskirą lagaminą vien tik šiems skanumynams.
Beje, pamiršau paminėti, kad sūdymui paprastai naudojami ančių kiaušiniai, nors tam puikiai tinka ir vištos kiaušiniai. Namie pati planuoju pamėginti užsūdyti ir putpelių kiaušinius, kurių šaldytuve beveik visada turiu nemažą kiekį (perku iš ūkininkų).
Itin paprastas sūdytų kiaušinių receptas
Ingredientai:
- 2 litrai vandens;
- 500 gramų druskos;
- 10 nevirtų vištos kiaušinių.
Gaminimas:
- Į puodą supilkite vandenį ir druską. Užvirkite ir palaukite, kol druska visiškai ištirps vandenyje. Puodą su sūdytu vandeniu kur nors padėkite ir atvėsinkite;
- Susiraskite indą, kuriame patogiai tilptų 10 kiaušinių. Ten juos ir sudėkite. Užpilkite kiaušinius sūdytu vandeniu ir uždenkite. Taip juos laikykite dvi savaites kambario temperatūroje;
- Prieš vartodami kiaušinius išvirkite juos įprastu būdu;
- Jei norite sūresnio skonio, kiaušinius galite laikyti ir ilgiau – iki mėnesio. Tryniai, beje, taps labiau oranžiniai. Patiekite šiuos kiaušinius su košėmis, troškiniais, sriubomis, salotomis ar net šaltibarščiais.