Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Evelinos kuchnia“: meilė kiaušiniams ir tikrasis „Salted eggs“ receptas

Kiaušinius aš dievinu visais pavidalais nuo mažų dienų. Vaikystėje mano mėgstamiausias patiekalas buvo omletas be nieko. Kartais ir dabar tokį išsikepu (nostalgija), nors dažniau renkuosi minkštai virtą kiaušinį ar skystesnį „skremblą“.
„Evelinos kuchnia“
„Evelinos kuchnia“ / 15min nuotr.

Feisbėje net turiu grupę Kiaušiniai“, skirtą savo meilei kiaušams išreikšti. Vis tik šiandien šį wordo failą atsidariau ne tam, kad kalbėčiau apie tai, ką mėgstu valgyt pusryčiams. Šiandien noriu papasakoti apie savo ne itin seną, prieš keletą metų Azijoje įgytą maniją sūdytiems kiaušiniams (angl. salted egg) ir jų tryniams (angl. salted egg yolk).

Evelinos Stundžienės nuotr./Sūdytas anties kiaušinis, patiekiamas perpjautas per pusę ir su lukštu – labai patogu išimti mažą jo kiekį šaukšteliu
Evelinos Stundžienės nuotr./Sūdytas anties kiaušinis, patiekiamas perpjautas per pusę ir su lukštu – labai patogu išimti mažą jo kiekį šaukšteliu

Sūdyti kiaušiniai yra kinų pramanas (kaip netikėta), kurį jie sugalvojo prieš kažkiek tūkstančių metų, kai dar nebuvo išrasti šaldytuvai. Nors šaldytuvų jau kaip ir nebetrūksta, atrodo, kad sūdytų kiaušinių populiarumas tik auga ir auga – vis surandama naujų, vis keistesnių (mano džiaugsmui) jų panaudojimo būdų.

Tradiciškai jie dedami į ryžių košę (congee), sriubas, įvairių patiekalų skaninimui. Bet dabar juos deda bene VISUR – ypač populiaru naudoti sūdytus trynius, kurie pasižymi itin sodriu skoniu. Nuo keptų krevečių ir vištienos sparnelių iki traškučių ir ledų bei kitų desertų – you name it, jie tinka beveik visur. Kai kas juos net vadina „Azijos parmezanu“ ir deda ant makaronų ar kitų patiekalų, kur naudojamas šis sūris. Efektas tikrai panašus. O gal ir geresnis. Umami kvadratu.

Evelinos Stundžienės nuotr./Raukšlėtasis svaidenis (bitter melon) su sūdytų kiaušinių tryniais – vienas vietinių favoritų, Taipėjus, Taivanas
Evelinos Stundžienės nuotr./Raukšlėtasis svaidenis (bitter melon) su sūdytų kiaušinių tryniais – vienas vietinių favoritų, Taipėjus, Taivanas

Taigi, sūdyto kiaušinio trynių pilna visur, bet šiuo metu jie labiausiai užvaldę čipsų pasaulį. Taip apie „salted egg“ ir sužinojau – būtent per traškučius (kita mano meilė). „Salted egg“ bulvių ir žuvies skūrelių traškučių tendencija prasidėjo Singapūre ir netrukus paplito kaimynystėje. Man iki šiol nesuprantama, kaip šis stebuklas dar vis mažai žinomas Europoje, nes geresnio traškučių skonio ragauti man neteko. Keliaujantiems po Aziją rekomenduoju pasiimti atskirą lagaminą vien tik šiems skanumynams.

Evelinos Stundžienės nuotr./„Salted egg“ skonio žuvies odos čipsų kioskas, Chinatown, Singapūras
Evelinos Stundžienės nuotr./„Salted egg“ skonio žuvies odos čipsų kioskas, Chinatown, Singapūras

Beje, pamiršau paminėti, kad sūdymui paprastai naudojami ančių kiaušiniai, nors tam puikiai tinka ir vištos kiaušiniai. Namie pati planuoju pamėginti užsūdyti ir putpelių kiaušinius, kurių šaldytuve beveik visada turiu nemažą kiekį (perku iš ūkininkų).

Itin paprastas sūdytų kiaušinių receptas

Ingredientai:

  • 2 litrai vandens;
  • 500 gramų druskos;
  • 10 nevirtų vištos kiaušinių.

Gaminimas:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais