FeedMySister receptas: figų, aviečių ir kardamono galetė

Mane visada traukė Artimieji Rytai – prinokusios figos, šviežių granatų sultys, pistacijos, kalnai prieskonių, rožių esencija, saulė ir ore tvyrantis saldus aromatas. Šiam pyragui reikės figų, lietuviškų rudeninių aviečių ir kokybiško žaliojo kardamono. Šis receptas yra iš mūsų desertų knygos „Natūraliai saldu“.
Tinklaraštininkės Rūta ir Asta bei jų kepta galetė
Tinklaraštininkės Rūta ir Asta bei jų kepta galetė / Šarūnės Zurba nuotr.

Ingredientai (6–8 porcijoms):

tešlai:

  • 160 g šviesių speltų miltų (tiks ir paprasti balti);
  • 10 g rudojo cukraus (galite keisti baltu);
  • 120 g šalto sviesto;
  • 50 ml ledinio vandens;
  • 8 žalių kardamono sėklų;
  • žiupsnis druskos.

trupiniams:

  • 20 g migdolų;
  • 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus (galite keisti baltu).

įdarui:

  • 5–6 figos;
  • 80 g šviežių aviečių;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 valg. šaukšt. Demerara cukraus.

Gaminimas:

1. Į šaldymo kamerą dedame puodelį vandens, nes tešlai jo reikės ledinio.

2. Kubeliais supjaustome sviestą ir dedame atgal į šaldytuvą.

3. Iš kardamonų išimame sėklas ir grūstuvėje susmulkiname iki miltelių.

4. Į elektrinio trintuvo indą dedame miltus, du šaukštus rudojo cukraus, kardamono miltelius ir šaltą sviestą, išsukame pulsuojančiu režimu, kad liktų mažų sviesto gabalėlių. Jeigu sviestas visai suminkštės, tešla nebus traški. Pilame ledinį vandenį ir dar kartą išsukame, kol tešla sukibs į vieną masę. Labai svarbu šiuo momentu sustoti laiku, tik kai matote, kad tešla pradeda kibti sustabdome trintuvą ir tešlą verčiame ant miltais pabarstyto paviršiaus ir rankomis suformuojame rutulį. Apvyniojame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą mažiausiai valandai. Geriausia tešlą palikti per naktį šaldytuve.

5. Trupiniams trintuvo inde susmulkiname migdolus, dedame cukrų ir viską dar kartą išsukame.

6. Supjaustome figas į 4 dalis ir pasiruošiame avietes, nes, iškočiojus tešlą, reikės dirbti labai greitai.

7. Šakute išplakame kiaušinį ir laikome atskirame dubenėlyje, kol prireiks.

8. Išimame tešlą, dedame ant kepimo popieriaus lapo, ant viršaus uždedame dar vieną lapą ir tešlą iškočiojame į maždaug 35 cm skersmens skritulį.

9. Palikdami 4 cm kraštelį, per vidurį beriame trupinius, ant viršaus išdeliojame figas ir avietes.

10. Sparčiai užlenkiame kraštelį ant įdaro. Kraštelį patepame kiaušinio plakiniu, apibarstome cukrumi.

Šarūnės Zurba nuotr./Figų, aviečių ir kardamono galetė
Šarūnės Zurba nuotr./Figų, aviečių ir kardamono galetė

11. Dedame algal į šaldytuvą apie 20 min. Šis žingsnis reikalingas norint išgauti traškią galetę.

12. Įkaitiname orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros (kepimo funkcija – su ventiliatoriumi). Kartu dedame didelę kepimo skardelę ant kurios tilptų galetė.

13. Atšalusią galetę dedame į įkaitintą orkaitę ant įkaitusios skardelės.

14. Kepame 45–50 minučių. Po 35-40 min galetę patikriname, nes svarbu, kad tešla apskrustų, bet neapdegtų. Valgome šiltą (ne karštą) su jogurtu, plakta grietinėle arba ledais.

Šarūnės Zurba nuotr./Figų, aviečių ir kardamono galetė
Šarūnės Zurba nuotr./Figų, aviečių ir kardamono galetė

Feed My Sister maisto tinklaraštį kuria dvi sesės Rūta ir Asta, neseniai išleidusios pirmąją knygą „Natūraliai saldu“ apie tai, kaip nesugaištant daug laiko pasilepinti saldumynais iš natūralių ingredientų. Savo tinklaraštyje sesės dalijasi šiuolaikišku požiūriu į maistą, kuris turi būti ne tik skanus, bet įvairus ir naudingas. Nuo šiol FeedMySister.com kartais pasidalys receptais ir su 15min skaitytojais.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų