Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FeedMySister receptas: nuostabi tarta su šokoladiniu įdaru

Atėjo laikas pasidalinti šios tartos receptu. Ji pilna skonio ir, aišku, sviesto, su šilkiniu ganašo įdaru.
Tinklaraštininkės Rūta ir Asta bei jų kepta tarta
Tinklaraštininkės Rūta ir Asta bei jų kepta tarta / Šarūnės Zurba, tinklaraštininkių nuotr.

Ingredientai:

tešlai:

  • 235 g baltų kvietinių miltų;
  • 30 g cukraus pudros;
  • 150 g šalto sviesto;
  • 1 citrina;
  • 2 kiaušinių tryniai (40 g);
  • druskos (mes naudojame Maldon).

įdarui:

  • 240 g juodojo šokolado (su 70 proc. kakavos);
  • 160 g pieniško šokolado;
  • 160 ml grietinėlės (35 proc. riebumo);
  • 60 ml pieno;
  • 2 kiaušinių + 2 kiaušinių trynių;
  • druskos (mes naudojame Maldon).

Pastaba: reikės 20 cm skersmens ir 2 cm aukščio tartos formos išimamu dugnu. Jei tokios neturite, puikiai tiks ir apvali atsegama forma, tik tokiu atveju iš tešlos reikės suformuoti 2 cm aukščio kraštelį. Taip pat reikės kepimo popieriaus bei keraminių pupelių arba sunkesnių kruopų (mes naudojame žirnius).

Gaminimas:

1. Į trintuvo indą sudedame miltus, cukraus pudrą ir žiupsnį druskos, įtarkuojame citrinos žievelę. Viską išsukame, kad susimaišytų. Tada dedame kubeliais supjaustytą šaltą sviestą (mes visada dedame jau kubeliais supjaustytą sviestą į kamerą 5 min. prieš naudojant, taip užtikrinant, kad jis bus tikrai šaltas) ir sukame, kol gausime birius trupinius. Jeigu matote, kad yra didesnių sviesto gabaliukų, sukite, kol jų nebus. Bet tuo pačiu svarbu nepersukti, nes nenorime kad sviestas pradėtų lydytis ir tešla pradėtų kibti į vieną masę. Kai jūsų masė jau bus biri, dedame kiaušinio trynius ir sukame, kol tešla pradės kibti į vieną masę. Tešlą verčiame ant paviršiaus ir suminkome į vieną rutulį – neperminkome, kai ingredientai susikabina į vieną gniužulą, nebeminkome. Įpakuojame į maistinę plėvelę ir dedame į kamerą 3–4 valandos, kad visiškai sušaltų, o geriausia per naktį.

2. Iš šaldymo kameros išimame tešlą ir paliekame 5 minutes. Burokine tarka sutarkuojame tešlą ir dedame į skardelę rankomis (mums dažniausiai lieka trečdalis tešlos, nes tai priklauso nuo tartos formelės dydžio, jei jums liks, dėkite atgal į kamerą, galite taip laikyti mėnesį). Dėliojant tešlą svarbu, kad sienelės ir dugnas būtų tokio pat storio. Taip pat būtina gerai prispausti prie sienelių. Dirbame greitai, nes nenorime, kad tešla visai atšiltų. Paruoštą formelę dedame atgal į kamerą valandai, kad gerai sušaltų. Tai būtina – kitaip kepant pradės lydytis jūsų tartos sienelės.

3. Orkaitę įkaitiname iki 160 °C temperatūros, kepimo funkcija – su vėjeliu. Dedame didelę kepimo skardą ant kurios tilptų tartos forma.

4. Į sušalusią tartos formelę klojame kepimo popieriaus (prieš tai jį suglamžome) ir pilame keramines pupeles arba sunkių kruopų (mes naudojame žirnius). Svarbu užpildyti visą formelę iki viršaus, taip pat išlyginti kepimo popierių apie sieneles, nes svarbu, kad nebūtų vietos sviestui lydytis, kai kepsite. Tartą dedame į orkaitę ant įkaitintos skardos ir kepame 20–25 min. arba kol tartos krašteliai bus gražiai parudavę (gintariniai). Tada išimame žirnius ir kepimo popierių ir dedame atgal į orkaitę bei kepame, kol dugnas bus taip pat apskrudęs kaip ir krašteliai (apie 20–25 min). Jei tartoje atsiras skylutė, nebijokite, tiesiog paimkite truputėlį likusios tešlos ir uždėkite ant tos vietos, nes svarbu, kad nebūtų jokių įplyšimų prieš pilant įdarą.

5. Kol tarta kepa, į didelį dubenį dedame smulkiai supjaustytą šokoladą.

6. Tartai iškepus sumažiname orkaitės temperatūrą iki 140 °C.

7. Į puodą pilame grietinėlę ir pieną, kaitiname, kol jau pradės virti, bet nuimame prieš pradedant putoti. Pilame ant šokolado ir paliekame minutę. Po minutės viską išmaišome, kol gausime švelnų ganašą. Dedame kiaušinius ir kiaušinio trynius ir viską išmaišome.

8. Gautą šokolado masę pilame į jau iškepusią tartą ir dedame atgal į orkaitę 10 min. Tartos vidus turi krutėti pajudinus, nes kitaip negausite švelnios konsistencijos. Aišku, jei jūsų formelė šiek tiek didesnė, galite kepti šiek tiek ilgiau. Atrodys, kad tarta neiškepus bet taip turi būti, nes įdarui atšalus jo konsistencija keisis ir visas jis taps viena mase. Ant viršaus užbarstome druskos.

9. Tarta paliekame visiškai atšalti prieš pjaustant, geriausia netgi palikti ją per naktį. Tik jokiais būdais nedėkite į šaldytuvą, tinkamiausia yra kambario temperatūra.

10. Prieš pjaustant tartą, peilį, kuriuo ir pjaustysime, perliejame verdančiu vandeniu, tai padės atpjauti gražius gabaliukus. Skanaus!

Tinklaraštininkių nuotr. /Tarta su šokoladiniu įdaru
Tinklaraštininkių nuotr. /Tarta su šokoladiniu įdaru

Feed My Sister maisto tinklaraštį kuria dvi sesės Rūta ir Asta, knygos „Natūraliai saldu“ autorės. Ji yra apie tai, kaip nesugaištant daug laiko pasilepinti saldumynais iš natūralių ingredientų. Savo tinklaraštyje sesės dalijasi šiuolaikišku požiūriu į maistą, kuris turi būti ne tik skanus, bet įvairus ir naudingas. Nuo šiol FeedMySister.com kartais pasidalys receptais ir su 15min skaitytojais.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant