Su morengais darbo nėra daug, jei seksite mūsų patarimus. Tam, kad morengai visada pavyktų, svarbu:
Ingredientai
- Kiaušiniai arba jų baltymai turi būti kambario temperatūros, t.y. išimti iš šaldytuvo prieš 8–12 valandų.
- Reikia naudoti tik kristalizuotą, sausą rudąjį „Demerara“ cukrų. Aišku, jei šiuo metu neturite, nebėkite į parduotuvę, nes išeis ir su baltu. Svarbu, kad cukrus nebūtų sudrėkęs arba ilgai laikytas atidarytame cukraus pakelyje ir sušokęs į gabalus.
Priemonės
- Indas, kuriame plakama, turi būti apvalus ir geriausia, kad būtų metalinis, keraminis arba stiklinis.
- Indas, kuriame plakama, bei šluotelės turi būti sausi ir labai švariai išplauti.
Procesas
- Baltymus atskiriant nuo trynių labai svarbu, kad nepatektų nė truputėlio trynio.
- Baltymus reikia plakti iki švelnių putų ir tik tada berti šaukštą cukraus. Kitą šaukštą cukraus reikia berti po minutės plakimo ir kartoti procesą, kol sudėsite visą cukrų ir kiaušinių baltymuose nebejausite cukraus granulių. Užtruksite apie 20 minučių, jei naudosite rudą cukrų. Baltas ištirps greičiau.
- Citrinų sultis ir krakmolą svarbu dėti prieš pat pabaigą ir maišyti ne ilgiau negu kelias sekundes.
Kepimas
- Labai svarbu orkaitės temperatūra. Pirmas 30 minučių turi būti 150°C laipsnių, kepimo funkcija – be ventiliatoriaus, po 30 minučių temperatūrą reikia sumažinti iki 100°C laipsnių ir kepti vieną valandą ir 30 minučių.
- Išjungus orkaitę būtina morengus palikti visiškai atvėsti uždarytoje orkaitėje.
Ingredientai (6–8 porcijoms):
morengams:
- 4 kiaušinių baltymai;
- 215 g „Demerara“ cukraus;
- 1 nubrauktas arbat. šaukšt. krakmolo;
- 1 arbat. šaukšt. citrinų sulčių.
papuošimui:
- 80 g šviežių aviečių;
- 4 švieži abrikosai;
- 1 mažas indelis natūralaus jogurto;
- 1 valg. šaukšt. skaldytų migdolų.
Gaminimas:
1. Įkaitiname orkaitę iki 150°C laipsnių temperatūros, kepimo funkcija – be ventiliatoriaus.
2. Pirmiausia į švarų, sausą stiklinį ar metalinį dubenį įmušame kiaušinių baltymus. Į juos negali patekti nė lašelis trynio. Į atskirą dubenėlį suberiame cukrų.
3. Baltymus plakame iki švelnių putų ir tik tada beriame šaukštą cukraus. Plakame minutę ir vėl beriame šaukštą cukraus. Taip plakame, kol subersime visą cukrų ir kiaušinių baltymuose nebejausime cukraus granulių. Atrodys, kad cukraus granulės niekada neištirps, bet turėkite kantrybės, nes po 20 minučių gausite glotnią morengų masę. Į ją beriame per sietelį išsijotą krakmolą ir įpilame šaukštelį citrinų sulčių. Plakame kelias sekundes, kol išsimaišys.
4. Paruoštą morengų masę šaukštu dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Valgomuoju šaukštu formuojame iškilimus ir morengų viršūnes.
5. Skardą dedame į orkaitę ir kepame 30 minučių. Po 30 minučių temperatūrą sumažiname iki 100°C laipsnių ir kepame valandą ir 30 minučių. Po dviejų valandų išjungiame orkaitę ir paliekame morengus visiškai atvėsti uždarytoje orkaitėje.
6. Į karštą keptuvę beriame skaldytus migdolus ir kepiname, kol apskrus. Nenuleiskite akių, nes migdolai greitai dega.
7. Abrikosus supjaustome į 4 dalis. Didesnes avietes perpjauname per pusę.
8. Prieš valgydami ant morengo pilame jogurtą ir dedame abrikosus, avietes. Apibarstome kepintais migdolais.
Feed My Sister maisto tinklaraštį kuria dvi sesės Rūta ir Asta, knygos „Natūraliai saldu“ autorės. Ji yra apie tai, kaip nesugaištant daug laiko pasilepinti saldumynais iš natūralių ingredientų. Savo tinklaraštyje sesės dalijasi šiuolaikišku požiūriu į maistą, kuris turi būti ne tik skanus, bet įvairus ir naudingas. Nuo šiol FeedMySister.com kartais pasidalys receptais ir su 15min skaitytojais.
Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram