1. Nupjaukite agurkų galus ir supjaustykite įstrižomis 5-10 mm storio riekelėmis.
2. Dubenyje sumaišykite visus likusius ingredientus, sudėkite agurkus ir švelniai rankomis sumaišykite, padažą „įmasažuodami“ į agurkus. Paragaukite ir, jei trūksta, įdėkite daugiau druskos/cukraus/pipirų. Salotos turi būti saldžiarūgštės, aštrokos, kutenančios liežuvį.
3. Tiekite iškart (o jei tenka kiek palaikyti, gali reikėti nupilti šiek tiek išsiskyrusio skysčio). Idealiai tinka prie keptos kiaulienos ar avienos.
1. Avokadą perpjaukite pusiau ir šaukšteliu iš minkštimo išskobkite rutuliukus. Pašlakstykite juos citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.
2. Mandarinus nulupkite, o papriką ir salotas supjaustykite plonomis juostelėmis.
3. Užpilui skirtus produktus suplakite, supilkite ant paruoštų produktų ir viską išmaišykite.
1. Šviežius smidrus išvirti (apie 15 min.), ataušinti ir supjaustyti gabaliukais.
2. Ridikėlius supjaustyti skiltelėmis, agurkus – kubeliais. Gražgarstes kruopščiai nuplauti ir nuvarvinti.
3. Viską, išskyrus kiaušinius, sudėti į salotinę, pasūdyti, įberti pipirų, žiupsnelį cukraus, išmaišyti.
4. Iš aliejaus, garstyčių, su druska sutrinto česnako ir citrinų sulčių paruošti padažą, supilti ant salotų ir išmaišyti. Ant viršaus išdėlioti kiaušinių puseles.
1. Džiovintus pomidorus, avokadą ir sūrį supjaustykite gabalėliais.
2. Gražgarstes nuplaukite ir, jei didelės, šiek tiek suplėšykite.
3. Visus produktus dėkite į lėkštę, apibarstykite saulėgrąžomis bei migdolų drožlėmis ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Tiekite su duoniukais arba trapučiais.
Skanaus!
1. Riekelėmis supjaustykite agurkus, sudėkite juos į kiaurasamtį, pabarstykite druska ir uždenkite. Po 1 val. nuplaukite šaltu vandeniu, nusausinkite ir sumaišykite su griežinėliais supjaustytais ridikėliais.
2. Likusius ingredientus (garstyčias, medų, citrinos sultis, alyvuogių aliejų) suplakite iki vientisos masės nedideliame indelyje. Supilkite padažą ant daržovių, užberkite smulkintų krapų ir gerai sumaišykite.
1. Salotas nuplaukite, nuvarvinkite ir stambiai suplėšykite. Sudėkite į sandarų indą ir bent pusvalandį palaikykite šaldytuve – bus traškesnės. Išėmusi nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, suplėšykite ir išdėliokite į tris lėkštes.
2. Salierus nuplaukite, nusausinkite ir supjausčiusi vidutinio storio griežinėliais suberkite ant salotų lapų.
3. Obuolius nuplaukite ir išskobusi sėklalizdžius supjaustykite plonytėmis skiltelėmis. Išdėliokite ant salotų.
4. Graikinius riešutus, iki dailiai pagels, paskrudinkite sausoje keptuvėje. Atvėsinkite ir suberkite ant salotų.
5. Paruoškite užpilą: plastikiniame inde elektriniu plakikliu iki vientisos masės išplakite jogurtą, grietinę, citrinų sultis, suberkite prieskonius. Atvėsintu apliekite salotas.
1. Agurkus pjaustykite išilgai kuo plonesnėmis ir kuo ilgesnėmis juostelėmis.
2. Salotų lapus, petražoles ir mėtas (kelis lapelius palikite papuošimui) kuo smulkiau sukapokite ir sumaišykite su sezamų sėklomis.
3. Iš aliejaus, citrinų sulčių ir medaus išplakite padažą.
4. Į plokščią lėkštę tieskite agurkų juosteles, jas apibarstykite žalumynų ir sezamų mišiniu, pašlakstykite paruoštu padažu ir susukite.
1. Iš aliejaus, citrinų sulčių, raudonėlių, garstyčių, smulkintų česnakų ir klevų sirupo užmaišykite marinatą.
2. Nuplautas, nusausintas ir plonyčiais griežinėliais supjaustytas cukinijas ir agurkus sudėkite į plokščią indą, užpilkite paruoštu marinatu ir bent valandą pamarinuokite.
3. Salotas nuplaukite, labai gerai nusausinkite, sudėkite į sandarų indą ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą – bus traškesnės. Išimtas išdėliokite lėkštėse.
4. Ant salotų dėkite marinuotų cukinijų ir agurkų, nuluptų, skiltelėmis pjaustytų ir citrinų sultimis apšlakstytų avokadų, berkite nuvarvintų kaparių.
5. Galiausiai ant salotų išdėliokite kubeliais pjaustytą arba šakute trupintą fetos tipo sūrį.
6. Salotas apliekite paruoštu marinatu, kuriame laikėte cukinijas ir agurkus, ir užberkite smulkintų krapų.
1. Nuplaukite salotų ir burokėlių lapelius, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Nuplaukite agurkus ir ridikėlius, nuvalykite pievagrybius, viską supjaustykite griežinėliais.
2. Paruoškite padažą. Sumaišykite aliejų ir citrinų sultis, pasūdykite, pagardinkite pipirais, gerai suplakite.
3. Dubenyje sumaišykite salotų ir burokėlių lapus, ridikėlius, agurkus ir pievagrybius, apšlakstykite padažu, atsargiai išmaišykite. Sudėkite salotas į nedidelius dubenėlius ar taures, papuoškite bazilikų lapeliais. Tiekite su baltos arba juodos duonos riekele.
Kulinaro patarimas. Jei ruošite salotas pusryčiams, ant viršaus uždėkite po puselę virto kiaušinio, pagardinkite majonezu.
1. Špinatų lapelius perrinkite, kotelius nuskabykite, lapelius nuplaukite, nusausinkite specialioje salotų džiovykloje, o jei tokios neturite – ant virtuvinio rankšluosčio. Sudėkite į sandarų indą ir valandai pastatykite į šaldytuvą, kad lapeliai būtų traškesni. Išimtus lapelius išdėliokite lėkštėje.
2. Spanguoles išmirkykite karštame vandenyje, nusausinkite, berkite ant špinatų. Ten pat berkite riešutus ir šakute trupintą sūrį.
3. Paruoškite padažą: česnakus nulupkite, susmulkinkite, sumaišykite su medumi, aliejumi, citrinų sultimis, saldžiosios paprikos gabalėliais ir prieskoniais. Padažą palikite 15 min., kad susimaišytų prieskoniai, tada pilkite ant salotų.
4. Tiekite su orkaitėje ar keptuvėje pašildyta itališkos tamsios duonos riekele.
1. Salotas nuplaukite, labai gerai nusausinkite, suberkite į sandarų indą ir dviem valandoms padėkite į šaldytuvą – bus traškesnės.
2. Kriaušę nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
3. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.
4. Salotas išdėliokite į kelis dubenėlius, ant viršaus dėkite kriaušių ir sūrio gabalėlių, berkite riešutus. Salotas pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apliekite padažu, paruoštu iš citrinų sulčių, aliejaus, žiupsnelio cukraus ir pipirų.
1. Braškes ir špinatus nuplaukite. Jei špinatų lapai dideli, juos suplėšykite. Braškes supjaustykite į keturias dalis.
2. Dėkite į desertines taures. Jogurtą sumaišykite su graikiniais riešutais ir supilkite į atskirą taurę.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Lapinio kopūsto lapus gerai nuplaukite ir nusausinkite. Nupjaukite lapus nuo kieto koto, smulkiai sukapokite, suberkite į dubenį ir patrinkite delnais, „pamasažuokite“, kad suminkštėtų.
2. Kuskuso kruopeles apliekite šiltu vandeniu, mirkykite keletą minučių, kol truputį suminkštės.
3. Pomidorus perpjaukite į keturias dalis, pašalinkite sėklas, gerai nuvarvinkite skystimą. Mėsingąsias dalis supjaustykite mažais kubeliais. Suberkite į dubenį su kapotais kopūstais.
4. Įmaišykite smulkintą svogūną (arba svogūnų laiškus), kapotas mėtas, gerai nuvarvintą mirkytą kuskusą.
5. Aliejų sumaišykite su citrinos sultimis, sutrintu česnaku, druska, pipirais. Įmaišykite į salotas ir mėgaukitės.
1. Kopūstą smulkiai supjaustykite, morką stambiai sutarkuokite, svogūną supjaustykite itin plonais pusžiedžiais.
2. Į nedidelį puodą supilkite 200 ml vandens, 1 valg. šaukšt. druskos ir balto vyno actą. Užvirkite ir nukaiskite.
3. Į dubenį sudėkite kopūstus ir morkas, užpilkite 2/3 sūrymo. Svogūnus sudėkite į kitą dubenį ir užpilkite likusiu skysčiu. Palaikykite 20 minučių, nuskalaukite, nusausinkite ir sudėkite visas daržoves į vieną didelį dubenį.
4. Kukurūzų burbuoles apkepkite ant griliaus arba trumpai apvirkite sūdytame vandenyje (apie 3 minutes). Tiek kepant, tiek verdant turi pasikeisti grūdelių spalva – jie tampa sodriau geltoni. Šiek tiek atvėsinkite burbuoles ir aštriu peiliu nupjaustykite grūdelius. Suberkite juos į morkų, kopūstų ir svogūnų dubenį.
5. Aitriąją papriką, kalendrą ir mėtas smulkiai sukapokite.
6. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir užpilkite ant daržovių. Atsargiai išmaišykite. Sudėkite aitriąją papriką, kalendrą ir mėtas, pagardinkite šviežiai grūstais pipirais, darkart išmaišykite ir patiekite.
1. Dideliama dubenyje gerai išmaišykite abiejų rūšių kopūsto juosteles su druska, tada perkelkite į didelį sietą ar koštuvą ir leiskite taip pabūti porą valandų – per tą laiką kopūstai suminkštės. Nesijaudinkite, vėliau kopūstai tikrai nebus per sūrūs.
2. Berkite suminkštėjusius kopūstus atgal į dubenį, sudėkite špinatus.
3. Kitame mažesniame dubenyje sumaišykite žaliųjų citrinų (laimo) sultis, garstyčias, kuminą. Į šį mišinį plona srovele pilkite aliejų ir nuolatos maišykite, turite gauti emulsiją primenantį padažą.
4. Pilkite padažą ant salotų, išmaišykite, berkite žemės riešutus ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį (o gal norėsis ir daugiau druskos – ragaukite). Salotas galima valgyti iškart, o šaldytuve pabuvę jų likučiai bus skanūs ir kitą dieną.