„Šilauogės yra natūraliai saldžios, tad puikiai pakeis cukrumi perpildytus desertus, kartu suteikdamos daug vertės organizmui. Žinoma, svarbus jų derinimas su kitais produktais. Šias uogas pravartu naudoti su baltymais: varške, varškės sūriu, sojos pieno sūriu, graikiniu jogurtu, lapinėmis ir kitomis daržovėmis. Valgydami šilauoges su šiais išvardintais produktais jausitės ilgiau sotūs, o drauge mažės ir potraukis saldumynams“, – pataria dietistė.
Uogų perteklių – ne į uogienę, o į šaldiklį
Dietistė primena, kad didžiausia koncentracija visų gerųjų medžiagų slypi ką tik nuskintose uogose, tad mėgautis šviežiu derliumi verta kasdien ir subalansuotai.
„Jei turite savo auginamą šilauogių krūmą, skinkite ir dėkite uogas tiesiai į burną. Na, o jei tenka uogas pirkti, rekomenduoju įsigyti tiek, kiek suvalgysite per 1–2 dienas. Kitu atveju jos džius ar vys namų virtuvėje, taip prarasdamos ne tik išvaizdą, bet ir savo vertingas naudas. Atminkite, kad per dieną užtenka suvalgyti apie stiklinę šilauogių – tiek pakanka organizmą aprūpinti jų teikiamomis naudingomis medžiagomis“, – kalba V. Kurpienė.
Jeigu šilauogių turite daugiau nei jų suvalgote, dietistė jas pataria geriausiai šaldyti – taip galėsite mėgautis uogomis pasibaigus jų sezonui, o taip pat tokiu būdu jos išsaugos gerąsias savo savybes. „Gaminant saldžias uogienes, papildytas cukrumi ar kitais saldikliais bei termiškai apdorojus uogas, iš jų naudos beveik nebeliks“, – įspėja V. Kurpienė ir kviečia pasitinkant šviežią lietuviškų šilauogių derlių pasigaminti vasariškas salotas.
Gaivios salotos su šilauogėmis
Vasariškoms salotoms paruošti reikės:
- 100 g šilauogių;
- 150 g fetos;
- saujos mėgstamų žalumynų (puikiai tiks maži špinatų ar jauni burokėlių lapeliai).
Salotų padažui reikės:
- šaukto ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- šaukštelio obuolių sidro acto;
- pusės šaukštelio Dižono garstyčių;
- druskos, pipirų (pagal skonį);
- šaukštelio medaus (arba klevų sirupo).
Gaminimas
Alyvuogių aliejų, obuolių sidro actą, garstyčias, medų, druską ir pipirus sudėkite į indelį ir gerai išmaišykite (padažo galite pasigaminti ir daugiau bei naudoti kitoms salotoms). Sudėkite žalumynus, šilauoges ir patrupinkite fetos sūrio į lėkštę. Tolygiai užpilkite padažą ant salotų.
Jeigu norisi sotesnio varianto, salotas galite papildyti šiais ingredientais: blanširuotais brokoliais, sezamo ar saulėgrąžų sėklomis arba luptais, skaldytais migdolais. Fetą taip pat galite pakeisti varške ar varškės sūriu, beje, tiks ir sojų varškė, marinuota su žolelėmis.
Norintiems augalinio salotų varianto rekomenduojama rinktis sojų varškę arba avokadą, o norint išgauti daugiau spalvų – supjaustykite geltonų vaisių, pavyzdžiui, abrikosų ar nektarinų.
Skanaus!