Ne paslaptis, jog arbūzuose, kaip ir kituose šios vaisių grupės produktuose – geltonuosiuose ar kantalupės melionuose, yra gausu vitaminų A, C ir B6 ir mineralų. Jie apsaugo organizmą nuo ligas sukeliančių molekulių, gerina bendrą savijautą, didina darbingumą, o juose esantis antioksidantas saugo ir nuo širdies ligų. Arbūzai žinomi ir dėl mažo kaloringumo – tinka besilaikantiems dietų, nes skatina virškinimo sistemos darbą, padeda deginti riebalus.
Arbūzai žinomi ir dėl mažo kaloringumo – tinka besilaikantiems dietų, nes skatina virškinimo sistemos darbą, padeda deginti riebalus.
„Arbūzai tapo vasaros sinonimu – liepą ir rugpjūtį prekybos centrų lentynose gausu ypač saldžių ir prinokusių arbūzų, geltonųjų arbūzų, melionų, kurie dėl savo ypač gaivaus skonio padeda ištverti vasaros karščius ir neapkrauna skrandžio.
Šie vaisiai gali tapti tiek puikiu pagrindiniu patiekalu (sumaišius arbūzą su fetos sūriu ir mėtomis, gaunamos nuostabaus skonio salotos), tiek ir itin gaivinančiu gėrimu ar saldžiu desertu. Kol šie vaisiai pigūs, puikus metas pasigaminti lietuviams itin neįprastą arbūzų uogienę ar sušaldyti vaisių žiemai“, – pataria „Rimi“ kulinarijos vedėja Elena Seričkienė ir dalijasi arbūzų šerbeto bei arbūzų džemo receptu.
Arbūzų šerbetas
Arbūzų šerbetas.
Reikės:
- ½ puodelio cukraus,
- ¾ puodelio vandens,
- 6 puodelių arbūzų gabalėlių be sėklų,
- 2 valgomųjų šaukštų žaliųjų citrinų sulčių.
Gaminimas:
- Ant vidutinės ugnies vandenyje pakaitinkite cukrų ir maišykite, kol jis ištirps. Sumažinkite ugnį ir maišykite dar 5 minutes.
- Nuimkite nuo viryklės ir atvėsinkite apie 45 minutes iki kambario temperatūros. Tuomet uždenkite masę rankšluotėliu ar folija ir įdėkite į šaldytuvą ne trumpiau nei valandai.
- Trintuve sutrinkite arbūzą ir žaliųjų citrinų sultis iki vientisos masės.
- Perkoškite piurė per sietelį, kad neliktų jokių mažų sėklyčių, supilkite atšaldytą cukraus sirupą ir išmaišykite mišinį.
- Tada jį supilkite į mažą metalinį indelį ir įdėkite į šaldiklį apie 30 min., kol aplink masę atsiras sušalusių kristalų.
- Šerbetą dar kartą sumaišykite ir taip darykite kas 20 minučių, kol skystis bus visiškai sušalęs.
- Tuomet įdėkite į šaldiklį dar 2 valandoms, kad masė pavirstų arbūzų šerbetu.
- Patiekite šerbetą atvėsintuose indeliuose ir karštą vasaros popietę mėgaukitės arbūzų gaiva.
Arbūzų džemas
Arbūzų džemas.
Reikės:
- 8 puodelių arbūzo gabalėlių be sėklų,
- ¼ puodelio citrinų sulčių,
- 2 maišelių pektino tirštinimo mišinio greitam uogienių konservavimui,
- 4 puodelių cukraus.
Gaminimas:
- Sutrinkite arbūzo gabalėlius į piurė – turėtų gautis keturi puodeliai. Tuomet supilkite viską į didesnį puodą ir įpilkite citrinų sulčių.
- Kitame indelyje kartu su puse puodelio cukraus išmaišykite abu uogienių tirštinimo mišinius.
- Supilkite gautą mikstūrą į arbūzo ir citrinų sulčių masę ir uždėkite ją ant vidutinės ugnies viryklės.
- Nuolat maišykite, o kai masė užvirs – supilkite likusį cukrų ir išmaišykite. Padidinkite ugnį ir po minutės patraukite masę nuo viryklės.
- Norėdami konservuoti džemą, pašildykite 10 stiklainėlių ir jų dangtelių.
- Užkaiskite didelį puodą vandens.
- Tuomet sausą ir švarų stiklainėlį metaliniu samteliu pripildykite arbūzų džemo, palikdami šiek tiek vietos iki stiklainėlio viršaus.
- Užsukite jį su švariu ir sausu dangteliu. Tą patį padarykite ir su kitais stiklainėliais, kol sunaudosite turimą mišinį.
- Sudėkite visus stiklainėlius į puode verdantį vandenį ir virkite 10 minučių.
- Tuomet sudėkite apverstus indelius ant stalu su užtiestu rankšluostėliu ir patikrinkite, ar visi indeliai yra gerai užsukti.
- Mėgaukitės arbūzų džemu tamsiais rudens ir žiemos vakarais.
Siūlome pasigaminti Ji24.lt patiekalų, kuriuose yra arbūzų:
Kaip gaminti
- Iš arbūzų pašalinkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Mėlynes perrinkite ir nuplaukite. Bananą nulupkite, supjaustykite. Viską sudėkite į indą ir sutrinkite iki vientisos masės.
- Jeigu kokteilis išėjo per daug tirštas, tuomet praskieskite vandeniu. Pagardinkite moliūgų sėklomis, riešutais. Jeigu trūksta saldumo, paskaninkite medumi.
Suskleisti
Ingredientai
Vanduo:
800.00 ml (gazuotas, mineralinis)
Kaip gaminti
1. Pusę arbūzo supjaustykite kubeliais ir pusvalandžiui įkiškite į šaldiklį. Likusios pusės minkštimą sudėkite į plaktuvą kartu su medumi ir kelias sekundes permaišykite.
2. Sutrintą arbūzą užpilkite gerai atšaldytu mineraliniu vandeniu. Į taures sudėkite arbūzo kubelius ir užpilkite paruoštu gėrimu.
|
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Mėtos:
1.00 arbat. š. (šviežių mėtų lapelių)
Porto vynas (padažui) 60.00 ml
Medus:
2.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti
1. Arbūzą supjaustykite kubeliais ir išimkite visas sėklytes. Fetą smulkiai sutrupinkite šakute.
2. Arbūzo gabalėlius dėkite į lėkštę, ant viršaus berkite fetos, smulkintų mėtos lapelių.
3. Paruoškite užpilą: visus padažo komponentus sumaišykite ir apie 10–12 min. kaitinkite ant silpnos ugnies, kol dalis skysčio nugaruos ir padažas sutirštės.
4. Atvėsintu padažu apšlakstykite salotas. Pieš valgydama bent 10 min. palaikykite šaldytuve.
Kulinaro patarimas. Kai kurie virtuvės meistrai tikina, kad šioms salotoms pikantiškumo suteiks ir truputis raudonojo svogūno. Jei mėgstate eksperimentuoti, galite išbandyti. Tiesa, gaminant tokias salotas, arbūzas pjaustomas riekelėmis ir jos trumpai pakepinamos ant grotelių. O užpilui aliejus maišomas su actu santykiu 3:1.
Suskleisti
Ingredientai
Mėtos:
15.00 g (keli lapeliai papuošti)
Kaip gaminti
1. Želatiną ištirpinkite pusėje stiklinės vandens, palikite pusvalandžiui ir nepamirškite nuolat ją pamaišyti.
2. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu, perpjaukite pusiau ir išspauskite sultis.
3. Arbūzą, išėmę sėklas, supjaustykite gabaliukais, supilkite citrinų sultis, cukrų ir viską sutrinkite šakute arba maišytuvu.
4. Gautą tyrę šiek tiek pakaitinkite ant ugnies, sudėkite išbrinkusią želatiną ir kelias minutes pašildykite, bet neužvirinkite, kad želatina neištirptų.
5. Viską supilkite į norimo dydžio formeles, atvėsinkite ir padėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.
6. Želė lengviau išimsite, jei formeles trumpai pamirkysite karštame vandenyje.
7. Jei norite skaidrios želė, gautą tyrę perkoškite per sietelį.
8. Patiekite su plakta grietinėle ir mėtų lapeliais.
Suskleisti
Ingredientai
Citrinos:
1.00 vnt. (Žaliųjų citrinų sultys: 1 arbat. š.)
Arbūzas:
800.00 g (Kubeliais pjaustytas (galima rinktis besėklį))
Mėtos:
3.00 valg. š. (Kapotos šviežios)
Kaip gaminti
1. Supjaustykite raudonąjį svogūną griežinėliais ir sumaišykite su žaliųjų citrinų sultimis.
2. Dideliame dubenyje sluoksniuokite arbūzo kubelius, fetą, perpus perpjautas alyvuoges, kapotas mėtas, raudonųjų svogūnų griežinėlius su žaliųjų citrinų sultimis.
3. Paruoštas salotas apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir atsargiai išmaišykite. Galite papuošti baziliko lapeliais.
Suskleisti
Ingredientai
Arbūzas:
1.00 kg (minkštoji dalis be žievės ir kauliukų)
Mėtos:
1.00 sauja (4 lapeliai į arbūzų masę ir saujelė papuošimui)
Kaip gaminti
- Arbūzo minkštąją dalį supjaustykite kubeliais. Sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
- Suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis, sudėkite smulkiai kapotus mėtų lapelius ir įberkite žiupsnelį druskos. Gerai išmaišykite.
- Dėkite dubenį su arbūzų sriuba į šaldytuvą ir palaikykite bent porą valandų. Prieš patiekdami, išimkite iš šaldytuvo ir supilstykite į dubenėlius. Papuoškite šviežių mėtų lapeliais ir mėlynėmis.
Receptas Astos Černės
Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: gaivi arbūzų sriuba“
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Po truputį berdami miltinį cukrų kiaušinių baltymus išplakite iki vientisos blizgios masės. Baigdami plakti įlašinkite citrinų sulčių ir supilkite krakmolą, gerai išmaišykite.
2. Į kepimo popieriumi išklotą skardą šaukštu dėkite baltymus, formuodami pyragėlius – galima daryti apvalius, keturkampius. Juos kepkite 130 laipsnių orkaitėje apie 3 valandas. Atvėsinkite ir tik tada nuimkite nuo popieriaus.
3. Grietinėlę išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi iki standžių putų. Arbūzą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Ant baltymų pyragėlių uždėkite plaktos grietinėles ir kelis gabalėlius arbūzo.
4. Pyragėlius iš karto tiekite į stalą.
|
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Nuplaukite, nulupkite ir kubeliais supjaustykite arbūzą.
2. Ant silpnos ugnies kaitinamame vandenyje ištirpdykite cukrų.
3. Į smulkintuvą suberkite arbūzo gabalėlius ir šiek tiek pasmulkinkite. Masę apliekite gautu sirupu ir citrinos sultimis.
4. Viską supilkite į dubenį ir 2 val. palikite šaldymo kameroje. Nepamirškite kas 30 min. pamaišyti, susmulkinti stingstantį ledą.
5. Stiklines, kuriose patieksite granitą, atšaldykite. Skanaus!
Suskleisti