15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gaivūs, skanūs, netikėti patiekalai su arbūzais: 5 nustebinsiantys receptai

Karšta vasara neįsivaizduojama be saldaus, sultingo arbūzo! Skanu juos valgyti vienus, tačiau taip pat gardu ir ruošti iš jų įvairius gaivius patiekalus - salotas, desertus, net sriubas.
Salotos su arbūzu
Salotos su arbūzu / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas pranešime žiniasklaidai dalijasi idėjomis, kaip galima originaliai panaudoti arbūzą ir paruošti gaivinančių vasaros patiekalų.

„Arbūzuose gausu kalio, kalcio, magnio bei natrio, kurie padeda žmogaus organizme išlaikyti skysčių balansą, o įvairūs vitaminai ir kitos naudingosios medžiagos teigiamai veikia širdies sveikatą ir normalizuojama kraujospūdį, stiprina imunitetą bei geriną žarnyno veiklą. Nepaisant to, kad arbūzą net 92 proc. sudaro vanduo, šį vaisių galima kuo puikiausiai panaudoti ruošiant įvairius patiekalus, ypač desertus“, – sako A.Poleninas.

Vida Press nuotr./Salotos su arbūzu
Vida Press nuotr./Salotos su arbūzu

Gaivi arbūzų sriuba su mėlynėmis

Ingredientai:

  • 1 kg arbūzo;
  • 1 citrinos sultys;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • sauja mėtų lapelių;
  • sauja mėlynių;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Pašalinkite arbūzų sėklas ir susmulkinkite jį trintuvu, tuomet supilkite citrinos sultis, įberkite druskos bei dalį mėtų ir gerai išmaišykite.

2. Gautą masę bent dvi valandas laikykite šaldytuve, o patiekdami suberkite mėlynes ir papuoškite likusiais mėtų lapeliais.

Astos Černės nuotr./Gaivi arbūzų sriuba
Astos Černės nuotr./Gaivi arbūzų sriuba

Arbūzų tortas

Ingredientai:

tešlai:

  • 300 g miltų;
  • 200 g minkšto kambario temperatūros sviesto;
  • žiupsnelis druskos;
  • 3 kiaušiniai;
  • 3 valg. šaukšt. grietinės.

kremui:

  • arbūzo;
  • cukraus;
  • žiupsnelis citrinos rūgšties;
  • žiupsnelis cinamono;
  • šiek tiek citrinos žievelės;
  • 2 kiaušinių baltymai;
  • taurelė konjako.

Gaminimas:

1. Paruoškite tešlą, sumaišydami visus jai skirtus ingredientus ir palikite valandai šaldytuve.

2. Per tą laiką pasiruoškite kremą: kubeliais pjaustytą nuluptą arbūzą kaitinkite, kol suminkštės. Tuomet įberkite cukraus, citrinos rūgšties, cinamono, įtarkuokite citrinos žievelės. Kiek pavirę, ataušinkite ir įpilkite konjako, taip pat įmaišykite iki putų išplaktus kiaušinių baltymus.

3. Atšalusią tešlą iškočiokite ir išklokite kepamoje formoje, o ant viršaus sudėkite arbūzinį kremą. Tortą kepkite apie 40 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Arbūzų ir braškių uogienė

Ingredientai:

  • 250 g arbūzo;
  • 250 g braškių;
  • 1 citrinos sultys;
  • 300 g cukraus.

Gaminimas:

1. Pirmiausia, iš arbūzo išimkite sėklas ir pertrinkite jį per sietelį.

2. Paruoškite ir braškes, pašalindami jų kotelius.

3. Abu ingredientus sudėkite į puodą, supilkite citrinos sultis ir suberkite cukrų. Viską sutrynę trintuvu, virkite apie 6 minutes, kol uogienė sutirštės.

4. Nugriebę nuo viršaus susidariusias putas, supilkite uogienę į sandarius stiklainius ir, atvėsinę, mėgaukitės.

„DanSukker“ nuotr./Arbūzų ir braškių uogienė
„DanSukker“ nuotr./Arbūzų ir braškių uogienė

Arbūzinis glotnutis

Ingredientai:

  • 1 kg arbūzo;
  • 250 ml vandens;
  • 250 g cukraus;
  • pusės citrinos sultys.

Gaminimas:

1. Arbūzą supjaustykite kubeliais ir šiek tiek pasmulkinkite trintuvu.

2. Ant silpnos ugnies kaitinamame vandenyje ištirpdykite cukrų, gautą sirupą užpilkite ant arbūzo. Įpilkite ir citrinų sultis.

3. Viską supilkite į dubenį ir palikite šaldymo kameroje dviem valandoms, tačiau nepamirškite kas pusvalandį vis sugrįžti ir pamaišyti bestingstantį ledą, kad galutinai neužšaltų.

4. Patiekite atšaldytose stiklinėse.

„Fotolia“ nuotr./Arbūzų kokteilis
„Fotolia“ nuotr./Arbūzų kokteilis

Arbūzų želė

Ingredientai:

  • 800 g arbūzo;
  • 4 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 1 citrina;
  • 1 valg. šaukšt. želatinos;
  • keli mėtos lapeliai.

Gaminimas:

1. Pirmiausia, pasirūpinkite želatina: ištirpinkite pusėje stiklinės vandens, palikite pusvalandžiui, tačiau per tą laiką kelis kartus ją pamaišykite.

2. Išėmę arbūzo sėklas, supjaustykite jį kubeliais ir sudėkite į indą. Užpilkite citrinos sultimis, suberkite cukrų ir viską sutrinkite trintuvu.

3. Gautą tyrę kiek pakaitinkite, sudėkite želatiną ir kelias minutes pašildykite, tačiau neleiskite užvirti.

4. Masę supilkite į formeles ir palikite kelioms valandoms šaldytuve.

5. Patiekdami želę papuoškite ją mėtų lapeliais.

Shutterstock nuotr./Želė desertai
Shutterstock nuotr./Želė desertai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais