Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gal ką skanaus“ receptas: mielinis Kalėdų pyragas su spanguolėmis ir šokoladu

Artėjant Kalėdoms visi ieškome kažko naujo, neatrasto ir būtinai šventiško. Imbieriniai sausainiai, meduoliai ir kūčiukai - visų pamėgti kepiniai, kuriuos skanu valgyti, smagu kepti, tačiau yra tokių kepinių, kurių dažniau keliaujame pirkti į parduotuvę, nei ryžtamės gaminti patys. Vienas iš jų – pastaraisiais metais Lietuvoje itin pamėgtas itališkas Kalėdinis pyragas „Panettone“. Šį savaitgalį kaip tik ir kviečiu visus gaminti naminį, gal ne tokį gražų, gal ne tokį minkštą, kaip pirktinis, bet nuostabų jūsų rankų darbo kalėdinį pyragą!
Mielinis Kalėdų pyragas
Mielinis Kalėdų pyragas / Autorės nuotr.

Ingredientai:

  • 400 g kvietinių miltų;
  • 150 ml šilto vandens;
  • 150 g sviesto;
  • 125 g cukraus;
  • 3 kiaušinių trynių;
  • 100 g džiovintų spanguolių;
  • 100 g juodojo šokolado;
  • 8 g sausų mielių;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. 100 g miltų sumaišome su mielėmis ir 50 ml šilto vandens. Uždengiame rankšluosčiu ir paliekame šiltoje vietoje maždaug valandai.

2. Po valandos įberiame 150 g miltų ir įpilame dar 100 ml šilto vandens. Išminkome, uždengiame rankšluosčiu ir vėl paliekame šiltai, kol tešla pakils dvigubai (apie 2 valandas).

3. Kitame dubenyje išplakame kiaušinių trynius su cukrumi.

4. Ištirpiname 125 g sviesto ir leidžiame jam šiek tiek atvėsti.

5. Į atvėsintą sviestą supilame su cukrumi išplaktus kiaušinių trynius, įspaudžiame citrinos sulčių, įberiame žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišome.

6. Į sviesto ir kiaušinių masę suberiame likusius miltus ir sudedame anksčiau paruoštą, jau iškilusią tešlą.

7. Viską gerai išminkome, kad tešla taptų vientisa.

8. Spanguoles užpilame brendžiu ir palaikome apie valandą, tada likusį brendį nupilame.

9. Juodąjį šokoladą susmulkiname.

10. Spanguoles ir šokoladą suberiame į tešlą. Tešlą dar kartą gerai išminkome, kad viskas pasiskirstytų tolygiai.

Autorės nuotr./Įmaišome į tešlą spanguoles ir šokoladą
Autorės nuotr./Įmaišome į tešlą spanguoles ir šokoladą

11. Paruoštą tešlą sudedame į sviestu išteptą gilią apvalią kepimo formą (aš naudojau apie 18 cm skersmens tortinę atsegamais kraštais) ir paliekame kilti bent 4-6 valandoms šiltoje vietoje. Tešlos kiekis turi padvigubėti.

Autorės nuotr./Pakildintas pyragas
Autorės nuotr./Pakildintas pyragas

12. Prieš kepant, ištirpiname likusį sviestą ir aptepame pyrago viršų.

13. Kepame iki 200°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 min., tada sumažiname temperatūrą iki 170°C laipsnių ir kepame dar 35-40 min. Leidžiame pyragui atvėsti.

Autorės nuotr./Mielinis Kalėdų pyragas
Autorės nuotr./Mielinis Kalėdų pyragas

Instagram paskyros #galkaskanaus autorė – desertų mėgėja, kurianti ir gaminanti sveikesnius nei įprastai desertus, kurie nereikalauja didelių pastangų bei įmantrių ingredientų. Namų virtuvei tinkamus desertų receptus ir autorės patarimus nuo šiol rasite ir 15min portale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs