Seniai niekam ne paslaptis, kad blynai – vienas populiariausių valgių Europoje, kurio istorija siekia Neolito (dar kitaip vadinamo naujojo akmens amžiaus) laikus, kada žmonės pradėjo sąmoningai auginti kviečius. Juos nukuldavo, sutrindavo akmenimis į miltus, tada įkuldavo laukinio paukščio kiaušinį, įpildavo šiek tiek ožkų pieno, užmaišydavo tešlą ir kepdavo ją ant įkaitinto akmens. Šiandien nerastume tautos, kuri neturėtų savito blynų recepto arba įdomios istorijos apie šį patiekalą.
Blynai visame pasaulyje kepami iš pačių įvairiausių ingredientų, gali būti saldūs arba pikantiški, pagardinti įvairiais padažais ar pagardais. Tad, kokia šio amžiais populiarumo neprarandančio patiekalo paslaptis?
Atsakymo toli ieškoti nereikia. Nors blynų ingredientai įvairiose pasaulio šalyse skiriasi, tačiau pagrindą sudaro krakmolinga tešla, kuri turi būti pilama ant įkaitinto lygaus pagrindo.
Tiksliai nėra aišku, prieš kiek tūkstančių metų blynai tapo vienu iš pagrindinių patiekalų mūsų racione, tačiau lietiniai aprašyti net Senajame Testamente bei senovės romėnų ir graikų rankraščiuose.
1540 m. rastas pirmasis blynų, tiksliau lietinių, receptas, kuris buvo užrašytas prancūzų kulinarijos knygoje „Livre fort excellent de cuysine“. O štai pirmasis angliškų blynų receptas atspausdintas 1588 m. geroms šeimininkėms skirtoje knygoje „The good Huswifes Handmaide for the Kitchin“. Maisto ekspertai dėl to kartais pajuokauja sakydami, kad patys geriausi blynai pasaulyje yra prancūziškų ir britiškų blynų hibridai.
Blynų istorija iš tiesų įdomi, bėgant metams daugėjo ne tik kulinarinių knygų, tačiau ir užrašytų bei spausdintų įvairiausių receptų. Ir visai nesvarbu, ar šis patiekalas tarnavo kaip gatvės maistas, ar buvo iškilmingai patiekiamas šventinių pietų metu, svarbiausia, kad žmonės, suvalgę blynų, nuo stalo pakildavo šypsodamiesi ir patenkinti.
Šiek tiek daugiau sužinojus apie blynus, tampa aišku, kad per visą žmonijos istoriją, o svarbiausia – įvairiose kultūrose, blynai aiškiai turi tam tikrą vaidmenį. Štai kodėl tiek daug žmonių šitaip mėgsta šį patiekalą.
Pateikiame keletą blynų receptų, kad galėtumėte iš naujo atrasti patiekalą.
Lietiniai su šilauogėmis
Ingredientai:
- 1 pakelis (375 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio lietiniams,
- 800–900 ml vandens,
- įdarui – varškė, cukrus, bananai,
- papuošti – karštas šokoladas, šilauogės.
Paruošimo būdas:
Į miltinį mišinį lietiniams supilkite 800–900 ml vandens ir gerai išmaišykite. Kepkite įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių. Iškeptus blynus įdarykite trinta varške su cukrumi, bananais ar kitu mėgstamu įdaru. Puoškite karštu šokoladu ir šilauogėmis ar kitais mėgstamais pagardais.
Romantiški blynai
Ingredientai:
- 1 pakelis miltinio mišinio blynams,
- 370–450 ml vandens ar pieno,
- maistiniai dažai,
- papuošti – grietinėlė, pabarstukai ar kiti mėgstami pagardai.
Paruošimo būdas:
Į miltinį mišinį lietiniams blynams įpilkite 370–450 ml vandens arba pieno ir norimos spalvos maistinių dažų (pilkite tiek, kad maišant gautumėte norimo ryškumo tešlą).
Kepkite įkaitintoje aliejumi pateptoje keptuvėje iš abiejų pusių. Romantiškuosius blynus patiekite sudėliotus vieną ant kito ir pagardintus grietinėle, pabarstukais, uogomis ar kitais mėgstamais pagardais.
Blyneliai su daržovėmis
Ingredientai:
- 300 g „Ekstra“ miltų,
- 50 g cukinijos,
- 50 g morkų,
- 1 stiklinė vandens,
- 2 arbat. š. druskos,
- 2 arbat. š. cukraus,
- padažui – grietinė ir įvairios žolelės.
Paruošimo būdas: miltus sumaišykite su druska ir cukrumi, supilkite vandenį ir maišykite, kol gausite vientisą tešlą.
Į tešlą sutarkuokite morką ir cukiniją (ar kitas jūsų mėgstamas daržoves), viską išmaišykite ir palikite 5 min. pastovėti.
Kepkite įkaitintoje aliejumi pateptoje keptuvėje iš abiejų pusių. Padažui puikiai tinka grietinės ir žolelių derinys.
Marokietiški blyneliai
Ingredientai:
- 300 g „Ekstra“ manų,
- 150 g „Kauno Grūdų“ specializuotų miltų blynams,
- 1 arbat. š. kepimo miltelių,
- 2 arbat. š. sausų mielių,
- 1 arbat. š. cukraus,
- 1 arbat. š. druskos,
- 3 stiklinės vandens.
- padažui – 100 g medaus, 30 g sviesto.
Paruošimo būdas: mieles sumaišykite su cukrumi ir užpilkite trupučiu šilto vandens. Palaikykite 5–10 minučių, kad mielės aktyvuotųsi.
Manus sumaišykite su miltais blynams, kepimo milteliais, druska ir cukrumi. Supilkite aktyvuotas mieles ir tris stiklines šilto vandens. Viską išmaišykite ir uždengę palikite 30 min., kad tešla šiek tiek pakiltų.
Po to, tešlą išmaišykite ir kepkite įkaitintoje keptuvėje pateptoje aliejumi. Kepkite tik iš vienos pusės. Marokietiški blyneliai puikiai tinka su lydyto medaus ir sviesto padažu.