Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, pasigaminti skanius ir sveikus kinų virtuvės patiekalus lengva tuomet, kai vadovaujamasi keliomis pagrindinėmis taisyklėmis.
„Šioje šalyje maistui ruošti naudojama daug daržovių. Todėl jas reiktų šiek tiek pakepinti, prieš tai supjausčius šiaudeliais. Puikus daržovių pasirinkimas – cukinijos, baklažanai, morkos, kurių patiekalams verta naudoti tikrai gausiai. Kita svarbi sveiko kinų maisto ruošimo gudrybė – rinktis liesesnę mėsą. Tam, pavyzdžiui, idealiai tinka kalakutiena. Šią mėsą reiktų kepti su nedideliu kiekiu aliejaus, geriausia – patroškinti. Taip pat verta naudoti jūros gėrybes, o maistą gausiai praturtinti ir česnakais. Jie patiekalams suteiks puikų aromatą bei skonį“, – rekomenduoja kulinarijos žinovė.
Ji taip pat siūlo nepamiršti ir padažo. Tradicinis kiniškas gaminamas iš sojos, rudojo cukraus, neretai įdedama aitriųjų paprikų pipirų, acto, aliejaus, sezamo sėklų, medaus, citrinos sulčių.
Tad B.Baratinskaitė kviečia pasinaudoti patarimais ir leistis į tikrą rytietišką nuotykį.
Aštrūs kiniški gyoza koldūnai su kalakutiena
Ingredientai:
- 250 g maltos kalakutienos;
- 16 gyoza šaldytos tešlos lakštelių (rasite pirkti didesnėse parduotuvėse, ieškokite šaldytų tešlos ir jos gaminių šaldikliuose);
- 1 raudona aitrioji paprika, susmulkinta;
- 2 arbat. šaukšt. smulkintos imbiero šaknies;
- 1 arbat. šaukšt. kiniško prieskonių mišinio;
- 2 valg. šaukšt. austrių padažo;
- 1 valg. šaukšt. aliejaus;
- 0,5 stiklinės vandens.
Gaminimas:
1. Sumaišykite kalakutieną, smulkintą aitriąją papriką, prieskonius, austrių padažą ir imbierą. Taip pasigaminsite įdarą.
2. Dėkite po 2 įdaro šaukštelius ant kiekvieną tešlos skritulėlio, sudrėkinkite kraštus, kad galėtumėte gerai užlipdyti.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite koldūnus suklijuota dalimi į viršų, sumažinę ugnį įpilkite vandens. Uždenkite dangčiu, patroškinkite apie 5 minutes. Dangtį nuimkite, dar patroškinkite porą minučių, kol vanduo išgaruos, o koldūnų apačios apskrus.
Patarimas: šį patiekalą ypač gardu valgyti su sojų arba tradiciniu saldžiarūgščiu padažu. Pastarąjį pasigaminti galima nedideliame kiekyje aliejaus pakaitinus ir pakepinus sezamo sėklas. Tada reikia įpilti porą valgomųjų šaukštų tamsaus sojų padažo, įdėti tiek pat medaus ir citrinos sulčių. Taip turėsime karamelinės spalvos, skanų ir kvapnų pagardą.