„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Gaminame maistingus patiekalus: 5 paprasti receptai iš kasdienių ingredientų

Karantino metu daugeliui žmonių teko gerokai pakeisti gyvenimo būdą ir valgymo įpročius. Kol tie, kuriems gaminti namuose – vienas malonumas – džiaugiasi kulinariniais atradimais, rečiau besisukantys virtuvėje susiduria su kasdieniu klausimu: „ką valgyti“?
Maistingi patiekalai iš paprastų ingredientų
Maistingi patiekalai iš paprastų ingredientų / Asmeninio albumo nuotr.

Gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė sako, kad dabar, kai turime daugiau laiko, galime jį skirti sveikų ir gardžių receptų atradimui. Nors internete tokių receptų pilna, ji pastebi, kad dažnai jie yra gana sudėtingi, reikalauja daug ingredientų.

Asmeninio albumo nuotr. /Dalia Vaitkevičiūtė
Asmeninio albumo nuotr. /Dalia Vaitkevičiūtė

Nutukimo gydymo centro „Calory Care“ pranešime žiniasklaidai cituojama dietologė siūlo pradėti nuo pagrindų ir dalinasi penkiais receptais. Pagal juos ruošiamų patiekalų pagaminimui prireiks minimalių pastangų ir laiko. Kiekvieno patiekalo porcija siekia nuo 300 iki 500 kcal, todėl jie tiks norintiems valgyti ir skaniai, ir sveikai.

Ryto sumuštinis su lašiša ir kiaušiniu

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 100 g bemielės ruginės duonos;
  • 100 g sūdytos lašišos;
  • 2 valg. šaukšt. lieso lydyto sūrelio;
  • 2 virti kiaušiniai;
  • sezamų sėklų (pabarstymui);
  • saujelė špinatų.

Gaminimas:

1. Išvirkite kiaušinius, juos supjaustykite griežinėliais.

2. Ant juodos duonos tepkite lydytą sūrelį, sudėkite pjaustytą lašišą ir kiaušinius. Ant viršaus dėkite špinatų lapus ir pabarstykite sezamų sėklomis.

Asmeninio albumo nuotr. /Sumuštinis su lašiša ir kiaušiniu
Asmeninio albumo nuotr. /Sumuštinis su lašiša ir kiaušiniu

Orkaitėje kepta vištiena su daržovėmis

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 300 g vištos krūtinėlės;
  • 600 g mėgstamų daržovių (tinka morkos, paprikos, salierų stiebai, baklažanai);
  • mėgstamų žolelių (tinka čiobrelis, bazilikas);
  • žiupsnelis smulkintų juodųjų pipirų;
  • šiek tiek išspaustų žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Vištos krūtinėlę įtrinkite mėgstamais prieskoniais, pagardinkite česnakais, alyvuogių aliejumi.

2. Daržoves apibarstykite žolelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pipirais.

3. Viską kepkite vienoje skardoje, iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min.

Asmeninio albumo nuotr. /Orkaitėje kepta vištiena su daržovėmis
Asmeninio albumo nuotr. /Orkaitėje kepta vištiena su daržovėmis

Silkė su burokėliais ir bulvėmis

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 200 g silpnai sūdytos silkės;
  • 300 g burokėlių;
  • 2 valg. šaukšt. grūdėtų garstyčių;
  • 2 bulvės;
  • 0,5 mėlynojo svogūno;
  • citrinos sulčių;
  • balzaminio acto.

Gaminimas:

1. Silkę supjaustykite kuo smulkiau, ant jos įspauskite citrinos sulčių, įbarstykite mėgstamų žolelių. Viską sumaišykite ir palikite pastovėti, kol paruošite kitus ingredientus. Jei norite dar išraiškingesnio skonio, galite įpjaustyti nedidelį kiekį raugintų agurkų.

2. Bulves supjaustykite smulkiais kubeliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, apie 25 min. Jei turite, bulvėms pagardinti labai tiks rozmarino šakelė.

3. Burokėlius supjaustykite kubeliais, sumaišykite su garstyčiomis, šiek tiek citrinos sulčių ir pipirais.

4. Iškepus bulvėms, viską sudėkite į formelę sluoksniuodami: bulvės, burokėliai, silkė. Patiekite su balzaminiu actu ir smulkintu mėlynuoju svogūnu.

Asmeninio albumo nuotr. /Silkė su burokėliais ir bulvėmis
Asmeninio albumo nuotr. /Silkė su burokėliais ir bulvėmis

Avižinė košė su riešutų sviestu

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 100 g avižų dribsnių kruopų;
  • 1 bananas;
  • 2 arbat. šaukšt. mėgstamo riešutų sviesto;
  • šaldytų vyšnių ar kitų mėgstamų uogų;
  • žiupsnelis cinamono;
  • 2 valg. šaukšt. natūralaus jogurto.

Gaminimas:

1. Avižų dribsnių kruopas virkite verdančiame vandenyje apie 3–4 min. Nupilkite vandenį, sudėkite šakute sutrintą bananą ir riešutų sviestą. Gerai viską sumaišykite ir palikite pastovėti dar kelias minutes.

2. Patiekite apibarstę cinamonu, su šviežiomis uogomis ir keliais šaukštais natūralaus jogurto.

Asmeninio albumo nuotr. /Avižinė košė su riešutų sviestu
Asmeninio albumo nuotr. /Avižinė košė su riešutų sviestu

Žydiška kiaušinienė

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 4 kiaušiniai;
  • 2 skardinės konservuotų pomidorų;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 svogūnas;
  • mėgstamų šaldytų ar džiovintų žolelių;
  • 60 g fetos sūrio;
  • 1 raudoji saldžioji paprika.

Gaminimas:

1. Smulkiai supjaustykite ir keptuvėje ant silpnos ugnies pakepinkite svogūną, česnaką ir papriką. Įdėkite mėgstamų žolelių ir kitų prieskonių pagal skonį – patiekalui labai tinka kuminas, kalendra. Sudėkite konservuotus pomidorus.

2. Visą masę troškinkite apie 10–15 min. Kai ji bus paruošta, keptuvėje šaukštu padarykite 4 griovelius ir į juos įmuškite kiaušinius. Tuomet uždenkite dangčiu ir palikite, kol kiaušiniai iškeps. Jei norite, kad kiaušinio trynys būtų skystas, kepkite 5 min., jei norite pilnai iškepusio – 8–9 min.

3. Valgyti geriausia tiesiai iš keptuvės, užbarsčius fetos sūrio ir mėgstamų žolelių.

Asmeninio albumo nuotr. /Žydiška kiaušinienė
Asmeninio albumo nuotr. /Žydiška kiaušinienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs