1. Išvalytą viščiuką prikimškite 3 apelsinų ketvirčiais. Suriškite tarpusavyje viščiuko sparnelius ir kojeles.
2. Sumaišykite apelsinų marmeladą ir sojos padažą. 4 valgomuosius šaukštus šio mišinio įtrinkite į viščiuką.
3. Kepkite viščiuką orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 50 min. (3–4 kartus pašlakstydami vandeniu, kad neapdegtų).
4. Vištienos sultinį užvirkite puode kartu su česnaku, sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kol išgaruos pusė skysčio. Dubenėlyje sumaišykite išspaustas likusių apelsinų ketvirčių sultis su krakmolu. Sudėkite į sultinio mišinį. Taip pat sudėkite likusį marmelado-sojų mišinį ir cukrų. Kaitinkite, kol padažas sutirštės.
5. Ištrauktą viščiuką supjaustykite ir patiekite su padažu.
Vėsesniu oru kūnas prašyte prašosi sotesnių, šildančių patiekalų. Jei jums pabodo klasikiniu būdu ruošiama vištiena, pamėginkite ją pasigaminti taip, kaip vištieną ruošia Prancūzijos kaime. Troškinta vyno ir garstyčių padaže, minkštutė paukštiena įgaus puikiai derantį skonių balansą.
Bulvių košė bus pats tinkamiausias priedas, tačiau traški prancūziška bagetė taip pat neturėtų nuvilti tikrų gurmanų!
1. Dubenėlyje sumaišykite 1/2 stiklinės (135 g) Dijon garstyčių su paprika, grūstais juodaisiais pipirais bei žiupsniu druskos. Viščiuko gabalėlius ištepkite šiuo mišiniu, šiek tiek jo pakiškite po odele, ją švelniai atkėlę. Atidėkite į šalį.
2. Įkaitinkite didelę keptuvę (kuri turi dangtį) arba ketaus troškintuvą ir sudėkite rūkytus lašinukus. Kepinkite juos tol, kol lašinukai apskrus. Išgriebkite kiaurasamčiu ir suberkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalai. Keptuvėje palikite 1 šaukštą riebalų, o likusius išpilkite. Suberkite svogūnus. Kepinkite apie 5 minutes arba kol svogūnai taps minkšti ir skaidrūs. Suberkite čiobrelius ir dar vieną kitą minutę pakepinkite. Tada sudėkite svogūnus į dubenėlį.
3. Dabar į tą pačią keptuvę sudėkite vištienos gabalėlius su visu marinatu. Kepkite po kelias minutes, kol gražiai apskrus. Nepergyvenkite, kad garstyčios kepant tamsėja, jos suteiks labai gerą prieskonį padažui. Nedėkite vištienos į keptuvę pernelyg daug, verčiau kepkite partijomis, kad mėsa nepradėtų troškintis, užuot kepusi. Jei trūksta riebalų, įpilkite truputį aliejaus.
4. Apkepintus vištienos gabalėlius išimkite iš keptuvės. Supilkite vyną ir gerai pagramdykite keptuvės dugną, kad viskas, kas prikepė, atšoktų. Sudėkite atgal į keptuvę vištieną, svogūnus ir apskrudintus lašinukus. Uždenkite ir troškinkite vištieną kelis kartus apversdami apie 20–30 minučių (arba kol mėsa taps visiškai minkšta). Išjunkite ugnį ir įmaišykite dar 3 šaukštus Dijon garstyčių bei grūdėtąsias garstyčias, taip pat grietinėlę (arba grietinę). Jei padažas pernelyg tirštas, praskieskite jį šlakeliu virinto vandenes.
- Patiekite iškart, pabarstę kapotomis petražolėmis, su bulvių koše.
*Aš garstyčių dėjau šiek tiek mažiau, tačiau padažas galėjo būti ryškesnis, maniškis buvo švelnokas. Recepte kiekį parašiau pagal Davido Lebovitzo rekomendacijas. Siūlau gaminant pradėti garstyčių dėti nuo mažesnio kiekio ir pabaigoje, ragaujant, pridėti daugiau, jei norėsis išraiškingesnio skonio padažo, kuris labai gerai derės su švelnia vištiena. Jei jausite, kad padažas pernelyg rūgštus, įberkite šiek tiek daugiau druskos (druska subalansuos rūgštumą) bei šiek tiek cukraus.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C laipsnių temperatūros.
2. Sumaišykite vienos citrinos sultis ir nutarkuotą žievelę su kokosų pienu ir alyvuogių aliejumi.
3. Antrąją citriną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Atsargiai šiek tiek atkelkite viščiuko odelę ir, kur tik pavyksta, pakiškite po odele citrinos griežinėlius.
4. Dėkite viščiuką į erdvų kepimo indą aukštesniais kraštais, apipilkite kokosų pieno mišiniu, pabarstykite druska, pipirais ir dėkite kepti. Kepkite 1 val. ir 15 min. Kas keliolika minučių atidarykite orkaitę ir palaistykite viščiuką (vėliau – ir bulves) kokosų pienu nuo kepimo indo dugno.
5. Kol viščiukas kepa, česnakus išskaidykite skiltelėmis, tačiau nelupkite, bulves labai gerai nušveiskite šepetėliu ir supjaustykite skiltelėmis.
6. Likus 25 min. iki tol, kol viščiukas iškeps, trumpam išimkite iš orkaitės kepimo formą ir apdėliokite viščiuką supjaustytomis bulvėmis, tolygiai paskirstykite ir česnakų skilteles, palaistykite viską kokosų pienu ir vėl dėkite į orkaitę kepti.
7. Nedideliame prikaistuvyje užvirinkite vandenį, suberkite žirnelius ir pavirkite 10 min., tuomet nusunkite, perliekite šaltu vandeniu ir likus 5 min. iki tol, kol viščiukas iškeps, suberkite juos ant bulvių.
8. Išimkite apskrudusį viščiuką ir daržoves iš orkaitės, leiskite kelias minutes „pailsėti“ ir tiekite.
1. Vištą perkirpkite ar perpjaukite išilgai stuburo ir išskleiskite, kad vidine puse ją būtų galima padėti plokščiai. Tam, jei reikia, sulaužykite ar perpjaukite krūtinės kaulus.
2. Paruoškite marinavimo mišinį. Tai galima padaryti dviem būdais. Česnakus smulkiai supjaustykite. Lauro lapus sutrupinkite. Aitriąsias paprikas nusėklinkite ir smulkiai supjaustykite. Viską sumaišykite su druska ir aliejumi.
3. Kitas būdas – nusėklinkite aitriąsias paprikas ir visus ingredientus susmulkinkite ir sumaišykite elektrinėje trintuvėje.
4. Marinavimo mišiniu ištrinkite vištą, uždenkite inde ar suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaltai 8 valandas.
5. Prieš kepant vištą palaikykite kambario temperatūroje apie pusvalandį.
6. Tuo tarpu pasiruoškite vilgymo padažą – smulkiai supjaustykite česnakus ir sumaišykite su aliejumi ir kokosų pienu.
7. Įdėkite vištą į kepimo indą, užpilkite vilgymo padažą, pašaukite į orkaitę ir kepkite 160 laipsnių temperatūroje 3-4 valandas. Kepant nuolatos šaukštu ar samčiu semkite susidarantį padažą ir pilkite ant vištos.
8. Garnyrui itin tinka keptos bulvės.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C laipsnių.
2. Naudodami aštrų peilį ar specialias žirkles mėsai iškirpkite viščiuko stuburą (jei nešvaistote maisto, galite užšaldyti ir vėliau panaudosite virdami sultinį).
3. Abi viščiuko puses – ir vidinę, ir išorinę gerai pasūdykite ir papipirinkite. Dėkite išplotą viščiuką vidine puse į apačią, išorine puse (tą su odele) į viršų, dar paspauskite delnu, kad viščiukas geriau susiplotų. Aplink viščiuką apdėliokite nuskustas, bulves – jei mažos, nepjaustytas, jei didesnės, perpjautas perpus. Jei kepsite ir morkas, jas nuskuskite ir supjaustykite įstrižai nemažais gabalais.
4. Bulves (morkas) ir vištieną apšlakstykite alyvuogių aliejumi, daržoves dar ir pasūdykite, papipirinkite. Dėkite skardą į orkaitę ir kepkite apie 45 min. – kol bulvės (bei morkos) iškeps, vištienos odelė bus traški, auksinė, ji taip pat bus iškepusi.
5. Dėkite gabalais supjaustytą viščiuką į lėkštę, apdėliokite bulvėmis, pašlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite smulkiai kapotais minkštaisiais čiobrelių lapeliais (kietus stiebelius išmeskite).
1. Viščiuko gabalus įtrinkite druska bei pipirais ir apkepinkite aliejuje, kol gražiai apskrus.
2. Išimkite vištieną, o tame pačiame inde pakepinkite svogūnus, kol taps permatomi. Įpilkite šlakelį raudonojo vyno acto, sudėkite smulkiai supjaustytas paprikas ir čili, konservuotus (arba nuluptus ir smulkiai supjaustytus šviežius) pomidorus, maišydami palaukite, kol užvirs.
3. Sutarkuokite šokoladą ir įmaišykite jį į troškinį. Pagardinkite druska ir pipirais.
4. Įdėkite atgal į indą vištieną, uždenkite ir lėtai troškinkite apie pusvalandį.
1. Gabaliukais supjaustykite vištą.
2. Alyvuogių aliejuje pakepinkite česnako skilteles, kai pagels, pašalinkite, o tada tame pačiame aliejuje lengvai apkepinkite vištos gabaliukus, pasūdykite.
2. Išvalykite ir stambiai supjaustykite papriką.
3. Dėkite vištą į kepimo indą, paprikos gabalus sudėkite ant vištos ir pašaukite į iki 180 C įkaitintą orkaitę.
4. Kepkite pusvalandį 180 laipsnių temperatūroje, apšlakstydami baltuoju vynu
5. Patiekdami apibarstykite šviežiu raudonėliu, smulkiai sukapotomis petražolėmis ir šviežiai maltas pipirais.
- Viščiukus nuplaukite, palikite nuvarvėti. Marinavimui naudokite druską (25 g – 1 kg viščiuko), pipirus, kvapniuosius pipirus, lauro lapus, česnaką, kmynus ir būtinai kuminus.
- Visus išvardintus prieskonius susmulkite grūstuvu, česnakus smulkiai supjaustykite, viską sumaišykite su druska.
- Gautu mišiniu įtrinkite viščiukus iš vidaus bei išorės.
- Parai palikite marinuotis, pavartykite.
- Kitą dieną perriškite viščiukus virve, kad patogiau būtų su jais elgtis.
- Užkaiskite puodą su vandeniu.
- Berkite į jį druską (panašiai, kiek ir marinavimui), lauro lapus, pipirus, kvapniuosius pipirus, česnako galvutę, kmynus, nuostabiuosius kuminus, supjaustytas morkas, imbiero šaknį, saliero gumbą, svogūną ir į visą šitą gėrį dėkite viščiukus.
- Kai tik vanduo užvirs, primažinkite ugnį ir virkite vieną valandą. Neleiskite, kad vanduo kunkuliuotų.
- Ištraukite viščiukus ir palikite ant grotelių nuvarvėti ir atvėsti.
- Ruoškite rūkyklą, dėkite medžio anglių briketus, ant jų dūmų „generatorių“ – alksnio ir obels kaladėles, suvyniotas į foliją. Padarykite skylučių dūmams išeiti.
- Rūkyklai įkaitus ant aliejumi išteptų grotelių dėkite viščiukus, uždarykite ir palikite vienai valandai.
- Temperatūra rūkykloje turi būti 110–120 °C.
- Po valandos turėsite mielą vaizdelį.
Receptą atsiuntė Vidmantas A., Jonava
Recepto autoriaus nuotr./Labai sultingas viščiukas |
- Viščiuko gabaliukus įtrinkite druska.
- Supjaustykite citriną plonais griežinėliais, apibarstykite juos ruduoju cukrumi.
- Gilesniame inde sumaišykite aliejų, vyną, jei naudojate, čiobrelius, pipirus.
- Sudėkite vištieną į indą, užklokite citrinos griežinėliais. Uždenkite ir valandą marinuokite.
- Česnakus nuplaukite, nes jų lupti nereikės. Sudėkite vištieną į troškintuvą, supilkite marinatą ir sultinį, suberkite česnakus.
- Ant viršaus išdėliokite citrinų griežinėlius.
- Uždenkite dangčiu ir troškinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
- Baigiant kepti atidenkite ir 10–15 minučių skrudinkite.
Pagaminsite per 1,5 val. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Viščiuką švariai nuplaukite, nuvalykite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir perpjaukite išilgai krūtinėlės. Gerai išmuškite, nes tada mėsa bus minkštesnė, skanesnė ir geriau iškeps.
2. Paruoškite marinatą: sumaišykite raudonąjį vyną su džiovintais bazilikais, pipirais, alyvuogių aliejumi, kalendromis, jūros druska.
3. Dėkite viščiuką į maišelį, supilkite marinatą ir gerai sukratykite. Palikite kelioms valandoms.
4. Praėjus nurodytam laikui, ištraukite viščiuką ir dėkite jį nugarėle į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Ant viršaus uždėkite kokį sunkesnį daiktą: lėkštę, puodą su vandeniu ar pjaustymo lentelę. Taip kepkite 15–20 minučių, kol viščiukas įgaus aukso atspalvį.
5. Vėliau apverskite, vėl dėkite sunkesnį daiktą ir kepkite viščiuką dar 10–15 minučių. Svarbiausia, kad ugnis nebūtų didelė, nes vištiena pradės svilti.
6. Paruoškite padažą: grietinę sumaišykite su trintu česnaku ir jūros druska.
7. Viščiuką tabaka patiekite su mėgstamu garnyru ir daržovėmis, galite pabarstyti mėgstamais žalumynais, pagardinti padažu.
Plačiau skaitykite: „Kulinarinė pamokėlė: ruošiame viščiuką tabaka“