„Lietuvoje ir vėl smarkiai pakilus oro temperatūrai, ekspertai rekomenduoja vartoti kuo daugiau skysčių. Pastebime, kad ne tik maisto gamybos, bet ir įvairiausių gėrimų ruošimo klausimais žmonės tampa vis išradingesni: gaivinasi ne tik vandeniu ar sultimis, bet ir pieno pagrindu ruoštais kokteiliais su šviežiais vaisiais ar uogomis“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Anot jos, pastebimos tendencijos, kad žmonės yra linkę daugiau dėmesio skirti sveikesnei mitybai, gilintis į produktų sudėtį ir domėtis sveikatai naudingais produktų pasirinkimais. Neatsitiktinai pastaruoju metu auga įvairių augaliniu pagrindu pagamintų gėrimų, tokių kaip ryžių, migdolų, avižų gėrimai, paklausa.
Puikiai dera su vaisiais ir uogomis
Tiek pienas, tiek augaliniai gėrimai – labai universalus, įvairiems gaiviems kokteiliams puikiai tinkantis ingredientas. Juos galima gaminti maišant su įvairiomis uogomis: braškėmis, šilauogėmis, mėlynėmis, vyšniomis ar vaisiais: bananais, kiviais, kaulavaisiais tokiais kaip persikai, nektarinai ar slyvos. Jeigu norisi riebesnio kokteilio, V.Juodkazienė juos siūlo pagardinti mėgstamo skonio ledais, jeigu norisi saldžiau – į kokteilius galima įmaišyti kelis šaukštelius uogienės, šokoladinio ar karamelinio sirupo.
Vida Press nuotr./Kokteilis su uogomis
Puikus būdas kokteilį paversti gaivesniu – jį ruošti naudojant jau sušaldytus vaisius ar uogas.
Norint sveikesnių kokteilių, juos pasaldinti puikiai tiks ir medus, agavų ar klevų sirupas. Be to, į kokteilius galima įmaišyti ir įvairiausių vitaminų kupinų žalumynų ar ispaninio šalavijo sėklų (chia). Pavyzdžiui, pieno ir bananų kokteilį pagardinti puikiai tinka ir špinatai. O karštą dieną į juos reikėtų nepamiršti ir įdėti kelis ledukus. Dar vienas puikus būdas kokteilį paversti gaivesniu – jį ruošti naudojant jau sušaldytus vaisius ar uogas.
V.Juodkazienė siūlo paprastai paruošiamų, tačiau skanių bei gaivių kokteilių receptus, kurie patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams.
Pieno kokteilis su bananais ir vaniliniais ledais
Ingredientai:
- 250 ml pieno;
- 1 valg. šaukšt. su kaupu vanilinių ledų;
- 2 susmulkinti bananai;
- žiupsnelis cinamono;
- sauja šviežių vyšnių.
Gaminimas:
Visus ingredientus sudėti į elektrinį trintuvą/kokteilinę ir sutrinti iki vientisos masės. Jeigu norisi, kad kokteilis būtų dar gaivesnis – kartu su visais ingredientais galima sutrinti ir kelis ledukus.
Veganiškas migdolų gėrimo kokteilis su uogomis
Ingredientai:
- 250 ml migdolų gėrimo;
- sauja šilauogių;
- sauja braškių;
- sauja aviečių;
- 1 arbat. šaukšt. ispaninio šalavijo sėklų.
Gaminimas:
Visus ingredientus sudėti į elektrinį trintuvą/kokteilinę ir sutrinti iki vientisos masės. Jeigu norisi saldžiau kokteilį galima pagardinti šaukšteliu medaus, agavų ar klevų sirupo. O, kad kokteilis būtų dar gaivesnis – kartu su visais ingredientais galima sutrinti ir kelis ledukus.
Jūsų dėmesiui – dar keli skirtingi gaivių kokteilių receptai:
Ingredientai
Vaniliniai ledai (arba plombyro) 300.00 g
Kaip gaminti
1. Išspaukite citrinos sultis.
2. Į maišytuvo indą suberkite mėlynes, cukrų, vanilinį cukrų, cinamoną, supilkite pieną ir citrinų sultis, sukrėskite ledus ir gerai suplakite.
3. Supilkite kokteilį į aukštas taures, papuoškite uogomis, citrinos griežinėliu ar mėtų lapeliais.
Suskleisti
Ingredientai
Vaniliniai ledai 400.00 g
Kaip gaminti
1. Išimkite vyšnių kauliukus.
2. Bananus supjaustykite, sudėkite į maišytuvo indą su vyšniomis, suberkite kakavos miltelius, supilkite pieną ir gerai suplakite.
3. Pabaigoje įmaišykite ledus.
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Į kokteilinę supilkite kokosų pieną, suberkite cukrų, ledukus ir apie 200 ml ananasų sulčių. Turinį gerai išplakite, kol ištirps cukrus.
2. Supilkite likusias sultis ir pabaikite plakti. Supilstykite į stiklines ir patiekite iškart. Ilgiau laikoma gaiva išsisluoksniuoja, dėl to patiekiant vėliau išplakite dar kartą.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
Suskleisti
Ingredientai
Ananasai:
100.00 g (½ puodelio konservuotų ananasų gabalėlių)
Kaip gaminti
- Sudėkite visus produktus į maisto smulkintuvą ir išplakite iki visiškai vientisos masės.
Suskleisti
Ingredientai
Ledai:(šokoladinių ledų pirktų arba pagamintų pagal toliau pateiktą receptą) - kokteiliui 800.00 ml
Pienas:
550.00 ml (200 - kokteiliui ir 350 - šokoladiniams ledams su cinamonu)
Ledas:(kubelių - kokteiliui) 200.00 ml
Šokolado padažas:(žr. toliau pateiktą receptą - papuošimui) 1.00 vnt.
Grietinėlė:
800.00 ml (100 -plakta - papuošimui ir 700 - plakamosios 40 proc. riebumo - šokoladiniams ledams su cinamonu)
Sirupas:
3.00 valg. š. („Dansukker“ auksaspalvio sirupo - šokolado padažui)
Kakava:
250.00 g (150- miltelių - šokolado padažui ir 100 - šokoladiniams ledams su cinamonu)
Vanduo:
200.00 ml (šokolado padažui)
Cukrus:
180.00 g („Dansukker“ cukranendrių cukraus „Demerara“ - šokolado padažui)
Druska:
2.00 žiupsnelis (1 - šokolado padažui ir 1 - šokoladiniams ledams su cinamonu)
Vanilinis cukrus:
3.00 arbat. š. (1 - „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile - šokolado padažui ir 2 - šokoladiniams ledams su cinamonu)
Kardamonas:
1.00 arbat. š. (traiškyti - šokolado padažui)
Kiaušiniai:
8.00 vnt. (baltymų - šokoladiniams ledams su cinamonu)
„Dansukker“ cukrus „Farinas“:(šokoladiniams ledams su cinamonu) 270.00 g
Cinamonas:
2.00 arbat. š. (malto - šokoladiniams ledams su cinamonu)
Kaip gaminti
Pieno kokteilis
- Iki vientisos masės išplakite ledus ir pieną.
- Sudėkite ledo kubelius.
- Į stiklinę sluoksniais pilkite pieno kokteilį, grietinėlę ir šokolado padažą.
- Puoškite šokolado padažu ir plakta grietinėle.
Šokolado padažas
- Sumaišykite visas sudedamąsias dalis.
- Kaitinkite, kol cukrus ištirps.
- Tada pavirkite dar 3–4 min., kol padažas pradės tirštėti.
- Nukelkite nuo viryklės.
Šokoladiniai ledai
- Dubenyje išplakite trynius, cukrų ir vanilinį cukrų.
- Pieną ir kakavos miltelius pakaitinkite iki virimo.
- Nukelkite nuo viryklės.
- Karštą pieną iš lėto, nuolat maišydami, supilkite į kiaušinių masę.
- Pilkite grietinėlę, gardinkite cinamonu ir druska.
- Nuolat maišydami kaitinkite masę ant mažos ugnies, kol sutirštės (5–10 min.).
- Palaikykite šaldytuve bent 6 val. (dar geriau – per naktį).
- Naudokite ledų gaminimo aparatą arba laikykite šaldiklyje bent 6 val.
Receptas DANSUKKER
Suskleisti
Ingredientai
Jogurtas:
0.50 st. (lieso graikiško natūralaus skonio)
Klevų sirupas:
1.00 valg. š. (arba šiek tiek daugiau, jei mėgstate saldžiau arba jei uogos labai rūgščios)
Kaip gaminti
1. Į plaktuvą sudėkite braškes ir vanilę. Plakite kol gausite vientisą masę. Išpilstykite į dvi ilgas ir siauras stiklines.
2. Į švarų plaktuvą supilkite jogurtą, pieną, klevų sirupą ir ledukus, ir plakite, kol gausite tirštą suputojusią masę. Supilkite į tas pačias stiklines, ant braškių masės viršaus. Galite šiek tiek pamaišyti, kad stiklinės atrodytų gražiau, tačiau galite šį menišką „darbą“ palikti kokteilio gėrėjams!
Suskleisti
DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA