Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gardu, pigu ir užteks visai savaitei: trys patiekalai iš bulvių ir varškės

Varškė ir bulvės – produktai, kuriuos galima rasti kone kiekvieno lietuvio virtuvėje. Kartu iš šių produktų gaminami valgiai ne tik vienas kitą puikiai papildo, bet ir sukuria itin gardžią skonių dermę.
Trys patiekalai iš bulvių ir varškės
Trys patiekalai iš bulvių ir varškės / Shutterstock nuotr.

Prekybos tinklo „Maxima“ receptuose – nostalgiją keliantys patiekalai, kurie patiks visiems, laukusiems rudens ir šviežių lietuviškų bulvių, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Shutterstock nuotr./Cepelinai su varške
Shutterstock nuotr./Cepelinai su varške

Virtų bulvių didžkukuliai su varškės įdaru

Reikės:

  • 800 g lietuviškų šviežių bulvių;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 3 v. š. manų kruopų;
  • pusės v. š. krakmolo;
  • 300 g pusriebės varškės;
  • 1 v. š. sviesto;
  • 2 v. š. grietinės;
  • druskos, parmezano (pagal skonį).

Gaminimas

Bulves nuplaukite ir su visomis lupenomis išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirus nulupkite, sugrūskite ir atvėsinkite. Į atvėsusias bulves suberkite manų kruopas, krakmolą, druską, įmuškite vieną kiaušinį ir viską gerai išminkykite.

Atskirai pasiruoškite įdarą: į varškę įmuškite likusį kiaušinį, druską ir išmaišykite. Atgnybkite dalį bulvių masės, delne suformuokite paplotėlį, įdėkite įdaro ir formuokite didžkukulį: užlankstykite kraštus link vidurio ir viską suapvalinkite delnais.

Didžkukulius sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu. Jiems iškilus į viršų, virkite dar apie 10 minučių, o tada išimkite kiaurasamčiu. Skaniausia patiekti su padažu: keptuvėje pakaitinkite šiek tiek sviesto, kelis šaukštus grietinės bei įberkite truputį parmezano.

Shutterstock nuotr./Gratinas
Shutterstock nuotr./Gratinas

Bulvių gratinas su varške

Reikės:

  • 450 g lietuviškų šviežių bulvių;
  • 180 ml pieno;
  • 180 ml grietinėlės;
  • 1 a. š. garstyčių miltelių;
  • 1 puodelio tarkuoto sūrio;
  • 3 v. š. kubeliais supjaustyto sviesto;
  • 2 a. š. rūkytos paprikos;
  • 340 g pusriebės varškės;
  • druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas

Nuskuskite bulves ir apvirkite jas dideliame puode iki tol, kol jos suminkštės (maždaug apie 15 minučių). Išėmę iš puodo, supjaustykite plonomis riekelėmis ir sudėkite sluoksniais į kepimo indą.

Kitame puode užvirinkite pieną, grietinėlę, žiupsnelį druskos ir garstyčias. Nukelkite nuo ugnies ir įberkite pipirų, sūrio. Maišykite, kol sūris ištirps. Visą šį mišinį supilkite ant bulvių. Užberkite sviesto kubelius ir varškę, pabarstykite viską rūkyta paprika.

Uždenkite folija arba plastikine plėvele (pradurkite skylutes, kad cirkuliuotų oras) ir šaldykite mažiausiai 12 valandų. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 175 laipsnių temperatūros, apie 45 minutes.

Shutterstock nuotr./Bulviniai blynai
Shutterstock nuotr./Bulviniai blynai

Bulviniai blynai su varškės padažu

Reikės:

  • 300–400 g lietuviškų šviežių bulvių;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 200 g pusriebės varškės;
  • poros česnako skiltelių;
  • druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas

Svogūnus kartu su bulvėmis susmulkinkite tarkoje. Smulkintas daržoves nusausinkite, kad neliktų jokio skysčio. Tuomet plakite kiaušinius su prieskoniais, druska ir supilkite į nusausintas daržoves. Viską gerai išmaišykite ir dėkite kepti į įkaitintą aliejumi keptuvę. Kepančius blynus pavartykite, kad šie gražiai apskrustų iš abiejų pusių.

Iškepusius blynus patiekite su varškės padažu, kurį pagaminti visai nesudėtinga. Į nusausintą varškę reikės tik įmaišyti porą smulkintų česnako skiltelių, prieskonių ir druskos.

Bulvių ir varškės kukuliai
Receptas: Bulvių ir varškės kukuliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.1 / 15
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt.
Varškė: 600.00 g
Miltai: 8.00 valg. š.
Krakmolas: 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 2.00 st. (kepimui)
Grietinė: 4.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Bulves išvirkite, sugrūskite ir sumaišykite kartu su varške. Sudėkite kiaušinių trynius, išsukite su sviestu, suberkite miltus, druską, krakmolą ir išplaktus baltymus.

2. Iš tešlos padarykite nedidelius (apie 2 cm skersmens) rutuliukus ir kepkite įkaitintame aliejuje nedideliame puode. Apskrudusius išgriebkite kiaurasamčiu. Patiekite su grietine ar kitu mėgstamu padažu.

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Suskleisti
Bulvių ir varškės spurgos
Receptas: Bulvių ir varškės spurgos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 197
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Varškė: 200.00 g
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - tešlai ir 1 - spurgoms apvolioti)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Džiūvėsiai: 1.00 sauja (maltų - pagal poreikį)
Aliejus: 150.00 ml (kepimui - pagal poreikį)
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite, atvėsinkite ir sumalkite arba sugrūskite iki vientisos masės.
  2. Į bulvių masę sukrėskite varškę, įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, kepimo miltelius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite muskatu.
  3. Gruzdintuvėje ar nedideliame puodelyje įkaitinkite aliejų (jo pilkite tiek, kad apsemtų spurgas).
  4. Formuokite norimo dydžio apvalias spurgas, apvoliokite jas kiaušinio plakinyje bei džiūvėsiuose ir leiskite į verdantį aliejų.
  5. Iškepusias iškart dėkite ant popierinės servetėlės ir nusausinkite aliejų.
  6. Šias spurgas skanu valgyti su šviežių daržovių salotomis. Puikiai tinka su įvairiais padažais.
Padažą pagal savo skonį galite išsirinkti ČIA.
Suskleisti
Kotletukai su špinatais
Receptas: Greiti špinatų, bulvių ir varškės kotletukai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.1 / 15
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 300.00 g
Bulvės: 3.00 vnt.
Varškė: 50.00 g (geriau sausesnės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (vidutiniai)
Svogūnai: 0.50 vnt. (galima ir nedėti)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai, jei naudojate, labai smulkiai supjaustykite 0,5 svogūno ir pakepinkite aliejuje, kol taps permatomas ir suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.

2. Sausai išvalykite keptuvę ir sudėkite į ją špinatus, kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol špinatai sukris ir išsausės, pamaišykite, kad nepradėtų svilti, tačiau aliejaus nepilkite. Išsausėjusius špinatus dėkite ant lentelės ir plačiu peiliu labai smulkiai sukapokite.

3. Į didelį dubenį smulkiai sutarkuokite bulves, sudėkite varškę, sukapotus špinatus, pakepintus svogūnus, pilkite kiek paplaktus kiaušinius, berkite manų kruopas, gerą žiupsnį druskos ir šiek tiek pipirų. Viską išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.

4. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir šaukštu dėkite kotletukų masės, šiek tiek paplokite. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai paskrus. Karštį reguliuokite atsižvelgdami į savo viryklės ir keptuvės savybes – svarbu, kad kotletukai nepradėtų degti, o vidus gerai iškeptų.

5. Patiekite dar karštus, su grietine ar kitu mėgstamu gaiviu padažu – jogurtiniu, galbūt paskanintu žolelėmis, ridikėliais ar pan.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas