Gardus grikių apkepas, kokį kepa dzūkai

Grikius įprasta virti ir skanauti jų košės – be priedų ar su jais. Kai kas įsigudrina iš grikių kruopų kepti ir kotletukus, taip pat ir grikių miltai pastaruoju metu populiarėja. Mėgstantiems šias maistingas kruopas verta pasidomėti ir senaisiais lietuviškais receptais, pavyzdžiui, išbandykite sotų grikių apkepą, koks kepamas Dzūkijoje, kur grikiai visada gerai derėjo.
Grikių apkepas su šonine
Grikių apkepas su šonine / Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Ingredientai:

  • 2 stiklinės grikių;
  • 2 kiaušiniai;
  • 2 stikllinės kefyro ar rūgpienio;
  • 100 rūkytų lašinukų ar šoninės;
  • 1 didelis svogūnas;
  • 1 valg. šaukšt. taukų ar aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos.
  • 1 didelė morka (nebūtinai).

Gaminimas:

1. Grikius biriai išvirkite – kruopos gali būti dar vos kietokos, tad užteks virti 6-7 min. Nukoškite, perpilkite į didelį dubenį ir palikite kiek pravėsti.

Shutterstock nuotr./Grikiai
Shutterstock nuotr./Grikiai

2. Kiaušinius paplakite, svogūną bei morką (jei ją naudojate) nulupkite ir supjaustykite kubeliais, taip pat supjaustykite ir šoninę ar lašinukus.

3. Keptuvėje įkaitinkite taukus ar aliejų ir suberkite svogūnus, morkas ir lašinukus/šoninę, pakepinkite, kol svogūnas taps perregimas, o lašinukai/šoninė kiek paskrus.

4. Suberkite į grikius keptuvės turinį, supilkite kiaušinius, kefyrą ar rūgpienį, pasūdykite.

5. Verskite gautą masę į riebalais pateptą kepimo indą (ar puodą, kurį galima dėti į orkaitę).

6. Dėkite į iki 180 C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite 40-50 min. Valgykite su grietine, kefyru ar kitais mėgstamais priedais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų