Ingredientai:
- 250 g džiovintų datulių be kauliukų;
- 300 ml verdančio vandens;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. sodos;
- 150 sviesto, kambario temperatūros;
- 120 g cukraus, geriau smulkaus rudojo;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto ar pastos;
- 2 stiklinės miltų;
- didelis žiupsnis druskos;
- sauja graikinių arba pekano riešutų, stambiai sukapotų.
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Nedidelę keturkampę kepimo formą aukštesniais kraštais išklokite kepimo popieriumi ir patepkite sviestu ar bekvapiu aliejumi.
2. Datules nuplaukite, šiek tiek pasmulkinkite, suberkite į vidutinio dydžio dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu, suberkite ir sodą. Mišinys gali suputoti – nieko tokio. Palikite jį ramybėje 15 min.
3. Kol datulės mirksta, išsukite sviestą ir cukrų iki purios masės.
Supilkite kiaušinių plakinį ir vanilės ekstraktą, išmaišykite, kad ingredientai kuo geriau susijungtų (mišinys nebus vientisas, nieko tokio). Galiausiai įmaišykite ir pravėsusias datules su visu skysčiu.
4. Atskirame dubenėlyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Šį sausąjį mišinį ir riešutus po truputį suberkite į šlapiąją masę ir išmaišykite, kol neliks sausų ingredientų. Stenkitės nepermaišyti.
5. Sukrėskite gautą masę į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių ir dėkite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie 40 min., kol įsmeigtas ir ištrauktas pagaliukas bus sausas. Atvėsinkite ir tik tada ragaukite. Pyragas ilgiau išbus šviežias, jei laikysite jį susuktą į maistinę plėvelę ar sandariame inde.