Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Gardūs patiekalai su spanguolėmis: salotos, pagardai, desertai

Turbūt nesuklysime gardžiausia sezono uoga įvardiję spanguolę. Per visą nokimo laikotarpį spanguolės sukaupia didžiulį kiekį naudingų sveikatai medžiagų. Jose yra gliukozės ir fruktozės, pektinų, ląstelienos, baltymų, organinių rūgščių, vitaminų, mineralinių druskų ir dar daug kitų medžiagų.
Sumuštinis su spanguolių džemu
Sumuštinis su spanguolių džemu / Fotolia nuotr.

Taip pat skaitykite: Triukas, padėsiantis sudeginti iki 500 papildomų kilokalorijų kasdien

Šiose uogose esančios medžiagos pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, neutralizuoja bakterijas, kurios sukelia apsinuodijimą maistu.

Dėl savo cheminės sudėties įvairovės ir antimikrobinio poveikio spanguolės naudojamos tiek liaudies, tiek ir šiuolaikinėje medicinoje. Šios uogos teigiamai veikia galvos smegenų veiklą, gerina kaulų ir raumenų sistemos darbą bei atmintį. Spanguolės naikina burnos mikrobus, saugo nuo karieso, o puodelis šių uogų  sulčių mažina karščiavimą sergant, šalina nuovargi, gerina miegą, didina organizmo atsparumą daugeliui ligų.

Nuoviras, arbata, kisielius, sultys iš spanguolių – ne tik vitaminų papildas organizmui, bet ir patikrintos efektyvios priemonės kovojant su peršalimu, karščiavimu, gripu, reumatu, inkstų ir šlapimo pūslės ligomis, avitaminoze. Spanguolės naudinga žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį ir sergantiems širdies ligomis.

Šios uogos naudojamos vėžinių susirgimų ir prostatos profilaktikai. Jos valo organizmą nuo sunkiųjų metalų, todėl naudingos žmonėms, dažnai būnantiems  padidėjusios radiacijos zonoje.

Austriškas pyragas
Receptas: Austriškas pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 9
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (Tešlai)
Aliejus: 2.00 valg. š. (Tešlai)
Razinos: 30.00 g (Įdarui)
Spanguolės: 30.00 g (Įdarui; džiovintų (arba vyšnių))
Svarainiai: 350.00 g (Įdarui)
Obuoliai: 2.00 vnt. (Įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (Įdarui; pusės citrinos sulčių ir šaukštelis nutarkuotų citrinos žievelių)
Medus: 5.00 valg. š. (Įdarui)
Migdolai: 30.00 g (Įdarui; kapotų)
Sviestas: 80.00 g (Įdarui)
Cukrus: 1.00 valg. š. (Įdarui; miltelinio)
Druska: 1.00 arbat. š. (Tešlai; žiupsnelis)
Mėtos: 1.00 arbat. š. (Įdarui; lapelių papuošti)
Kaip gaminti

1. Miltus, aliejų, druską elektriniu kombainu gerai išmaišykite su stikline šilto vandens. Tešlą padalykite į dvi dalis ir valandai padėkite į šaldytuvą.

2. Spanguoles ir razinas apie 10 min. pamirkykite karštame vandenyje, gerai nuspauskite.

3. Obuolius ir svarainius perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis, tada sumaišykite su medumi, razinomis, spanguolėmis, cinamonu, citrinos žievėmis bei sultimis ir ant labai mažos ugnies apie 8 min. patroškinkite šaukšte sviesto. Masę atvėsinkite ir suberkite skrudintus riešutus.

4. Atvėsusią tešlą iškočiokite, aptepkite puse lydyto sviesto, krėskite vaisių masės, pyragą susukite į ritinį, galus užspauskite, kad neišbėgtų sultys, tada klokite kepinį į karščiui atsparią kepimo skardą, viršų apšlakstykite likusiu sviestu ir kepkite karštoje orkaitėje apie pusvalandį.

Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant tešlos šaldymo laiko). 

Suskleisti
Spanguolių tyrė
Receptas: Spanguolių tyrė
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 18
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 500.00 g
Spanguolės: 1.00 kg
Vanduo: 200.00 ml
Kaip gaminti
  1. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą.
  2. Į jį suberkite perrinktų sveikų spanguolių ir maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol pasidarys vientisa.
Suskleisti
Varškės pyragas su spanguolėmis
Receptas: Varškės pyragas su spanguolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 106
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Kakava: 30.00 g (natūralios kakavos milteliai - tešlai)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (maltas - tešlai)
Miltelinis cukrus: 250.00 g (100 g tešlai ir 150 g įdarui)
Sviestas: 250.00 g (150 g tešlai ir 100 g įdarui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (1 tešlai ir 3 įdarui)
Cukrus: 20.00 g (2 pakeliai cukraus su burbonine vanile - įdarui)
Spanguolės: 1.00 st. (šviežios - įdarui)
Kreminė varškė: 500.00 g (įdarui)
Grietinėlė: 150.00 ml (įdarui)
Kukurūzų krakmolas: 3.00 valg. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Tešlos komponentus sumaišykite kombaine, padarykite tešlos kamuolį ir palaikykite 30 min. šaldytuve.

2. Įdarui ištirpintą ir atvėsintą sviestą gerai išmaišykite su likusiais ingredientais, išskyrus spanguoles. Tik nedarykite to plaktuvu, nes pateks per daug oro ir kepimo metu įdaras pakils, tačiau vėliau labai sukris. Geriausia maišykite įmerkiamu smulkintuvu.

3. 2/3 tešlos išklokite išardomos 26 cm skersmens formos dugną suformuodamos kraštelius. Supilkite pusę įdaro, suberkite spanguoles ir užpilkite likusį įdarą.

4. Rankomis užtrupinkite likusią tešlą. Kepkite apie 1 val. 180 laipsnių temperatūroje. Kai iškeps – palikite atvėsti. Skaniausias kitą dieną po nakties šaldytuve.

Receptas iš tinklaraščio „Kulinarijos laboratorija“

Suskleisti
Paštetas krepšeliuose
Receptas: Paštetas krepšeliuose
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 12
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (krepšeliams)
Sviestas: 200.00 g (100 g šalto - krepšeliams ir 100 g - įdarui)
Parmezano sūris: 50.00 g (krepšeliams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (krepšeliams ir įdarui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (malti - krepšeliams ir įdarui)
Vištų kepenėlės: 600.00 g (įdarui)
Brendis: (įdarui) 3.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (įdarui)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų - įdarui)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų - įdarui)
Kedrinės pinijos: 120.00 g (pusė puodelio - įdarui)
Spanguolės: 2.00 st. (džiovintų pusės puodelio - įdarui ir stiklinė uogų - papuošimui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite tešlą: miltus persijokite į gilų dubenį, sumeskite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir pirštais trinkite, kol išeis trupiniai.

2. Tada į trupinius suberkite sūrį, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, įpilkite 2–3 šaukštus šalto vandens ir užminkykite tešlą. Ją įsukite į maistinę plėvelę, kad nesudžiūtų, ir trumpai palaikykite šaldytuve.

3. Tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto stalo, stiklinaite ar puodeliu išspauskite apskritimus, juos klokite į kepimo formeles ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min.

4. Paruoškite įdarą: kepenėles nuplaukite, nusausinkite, išpjaustykite plėves ir susmulkinkite. Svogūnus susmulkinkite, pakepinkite keptuvėje su sviestu. Kai svogūnai pagels ir pakvips, sumeskite  kepenėles, suberkite čiobrelius ir rozmarinus, trumpai pakepinkite.

5. Kai pasikeis kepenėlių spalva, į keptuvę supilkite brendį, suberkite pinijas ir džiovintas spanguoles, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir toliau kaitinkite, kol kepenėlės iškeps – jos turi būti be kraujo, bet minkštos.

6. Kai įdaras bus paruoštas, nukelkite keptuvę nuo ugnies. Šiek tiek atvėsusią masę iki vientisumo sutrinkite smulkintuvu. Krėskite į tešlos krepšelius, puoškite šviežiomis spanguolėmis. Prieš tiekdama krepšelius, juos gerai atvėsinkite šaldytuve.

Suskleisti
Sultingas vištienos kepsnys su spanguolių padažu
Receptas: Sultingas vištienos kepsnys su spanguolių padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 51
Receptas
Ingredientai
Citrinos: 1.00 vnt.
Česnakai: 6.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Paprikos: 1.00 žiupsnelis (Kajeno paprikos miltelių (gali būti ir kitokios aitrios paprikos))
Sezamo sėklos: 1.00 žiupsnelis
Spanguolės: 200.00 g
Medus: 3.00 valg. š. (pagal skonį)
Krienai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Vištienos krūtinėlę apšlakstykite citrinų sultimis, įtrinkite kajeno paprikos, 2 česnako skiltelių bei druskos mišiniu ir 10–15 min. palikite pastovėti.
  2. Apibarstykite vištieną sezamų sėklomis, dėkite į kepimo skardą ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 20 minučių.
  3. Kol vištiena keps, paruoškite spanguolių padažą. Trintuvu sutrinkite spanguoles, įdėkite smulkiai kapotą ar sutrintą česnaką, sukrėskite medų, krienus ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
  4. Beje, tokį spanguolių mišinį vartojo jau mūsų senoliai kaip priemonę imunitetui stiprinti ir saugotis nuo peršalimo ligų. Liaudies medicinoje patariama kasdien suvartoti po 2–3 šaukštus šio mišinio. 

 

Suskleisti
Avižiniai sausainiai
Receptas: Avižiniai sausainiai
5 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 30
Receptas
Ingredientai
Avižos: 250.00 g (dribsnių)
Sviestas: 100.00 g (pusė pakelio)
Cukrus: 1.00 st.
Ryžiai: 2.00 valg. š. (ryžių miltų)
Spanguolės: 40.00 g (džiovintų)
Vanilinis cukrus: 16.00 g (pakelis)
Kokosų drožlės: 2.00 valg. š.
Brendis 50.00 ml
Kaip gaminti

1. Spanguoles apie 40 min. pamirkykite brendyje, tada gerai nuvarvinkite.

2. Cukrų ir vanilinį cukrų gerai išsukite su sviestu.

3. Į purią cukraus ir sviesto masę įmaišykite kokosų drožles, avižinius dribsnius, suberkite spanguoles ir ryžių miltus.

4. Jei masė atrodo per skysta ir tokią bus sunku formuoti, galite įberti dar šiek tiek miltų.

5. Sausainėlių tešlą gerai išminkykite ir maždaug pusvalandžiui palikite, kad susimaišytų skoniai.

6. Iš paruoštos masės drėgnomis rankomis formuokite sausainėlius ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

7. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Tiekite su arbata ir kava.

Suskleisti
Baltojo šokolado pyragas su obuoliais ir spanguolėmis
Receptas: Baltojo šokolado pyragas su obuoliais ir spanguolėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 25
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g
Šokoladas: 200.00 g (baltasis)
Cukrus: 100.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Miltai: 150.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Spanguolės: 100.00 g (100-150 g šviežių arba šaldytų)
Obuoliai: 5.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 arbat. š. sulčių)
Kaip gaminti

1. Puode ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą ir šokoladą. Palikite atvėsti.

2. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Tada supilkite šokoladą su sviestu ir suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.

3. Tešlą gerai išmaišykite. Obuolius supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis.

4. Spanguoles nuplaukite, nusausinkite ir su obuoliais suberkite į tešlą bei gerai išmaišykite.

5. Kepimo formą patepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40-50 min.

Facebook kepinių konkurso receptas

Autorė Nina Balinskienė

Suskleisti
Saldžiarūgščiai varškės keksiukai
Receptas: Saldžiarūgščiai varškės keksiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 78
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 80.00 g
Varškė: 180.00 g (kreminė)
Cukrus: 80.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Miltai: 180.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 80.00 ml (liesesnė)
Spanguolės: 50.00 g (šviežios arba šaldytos)
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su bet kokios rūšies kremine varške ir paprastu bei vaniliniu cukrumi.

2. Į gautą masę po vieną įmaišykite kiaušinius, paskui suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.

3. Supilkite grietinėlę ir sukite mediniu šaukštu, kol masė taps vientisa.

4. Suberkite dvi saujas nuplautų ir nusausintų šviežių arba šaldytų spanguolių (galite keisti juodaisiais serbentais) ir atsargiai išmaišykite.

5. Tešlą sukrėskite į formeles ir 20 min. pašaukite į 180 °C karštumo orkaitę.

Suskleisti
Varškės ir spanguolių pudingas
Receptas: Varškės ir spanguolių pudingas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.4 / 11
Receptas
Ingredientai
Varškė: 400.00 g (liesa)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Manai: 4.00 valg. š. (ryžių)
Pienas: 1.00 st.
Miltelinis cukrus: 4.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š.
Kėlimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Spanguolės: 1.00 st. (šviežių)
Kaip gaminti
  1. Spanguoles nuplaukite, suberkite į sietelį, palikite nuvarvėti ir nudžiūti.
  2. Ryžių manus užpilkite pienu, palikite išbrinkti. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius gerai išsukite su milteliniu cukrumi.
  3. Varškę sudėkite į gilų dubenį, ištrinkite šakute. Sudėkite saldintus kiaušinių trynius, maišykite, kol masė taps gelsva. Sukrėskite ryžių manus, gerai išsukite. Įmaišykite kėlimo miltelius, vanilinį cukrų.
  4. Kiaušinių baltymus išplakite ir atsargiai įmaišykite į varškės ir manų masę.
  5. Sukrėskite į sviestu išteptą kepimo indą. Viršų apibarstykite spanguolėmis, apšlakstykite lydytu sviestu. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35–40 minučių. 
  6. Tiekdami apibarstykite milteliniu cukrumi.

 

Suskleisti
Spanguolių kisielius
Receptas: Spanguolių kisielius
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 156
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 2.00 l
Krakmolas: 3.00 valg. š.
Spanguolės: 200.00 g
Cukrus: 300.00 g (cukrų galite keisti medumi, pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. 1,5 l vandens užvirinkite. Krakmolą sumaišykite su trupučiu šalto vandens.
  2. Spanguoles su cukrumi ir likusiu vandeniu suplakite elektriniu trintuvu. Nuolat intensyviai maišydami su vandeniu sumaišytą krakmolą lėtai supilkite į verdantį vandenį.
  3. Toliau intensyviai maišydami užvirkite kisielių.
  4. Nukaiskite nuo ugnies, supilkite trintas spanguoles ir gerai išmaišykite.
Suskleisti
Obuoliai su spanguolėmis
Receptas: Obuoliai su spanguolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Klevų sirupas: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Spanguolės: 40.00 g (džiovintų spanguolių arba vyšnių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (baltymai)
Cukrus: 100.00 g (miltelinio)
Vaniliniai ledai 200.00 g
Migdolai: 30.00 g (migdolų drožlių)
Medus: 1.00 valg. š.
Vanilė: 1.00 vnt. (pakelis vanilinio kremo miltelių)
Vanduo: 1.00 st.
Kaip gaminti

1. Obuolius nuplaukite, viršūnėles nupjaukite, išskobkite sėklalizdžius ir šiek tiek minkštimo.

2. Iš vandens, cukraus ir citrinos sulčių paruoškite sirupą ir jame troškinkite obuolius iki suminkštės. Tada išgriebkite ir palikite atvėsti.

3. Graikinius riešutus sukapokite, sumaišykite su javainiais, nuplautomis spanguolėmis ir medumi.

4. Mase įdarykite obuolius ir sudėkite į karščiui atsparų kepimo indą.

5. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių, atvėsinkite ir išplakite iki standžių putų, tada po truputį suberkite miltelinį cukrų ir plakite, kol baltymų masė pasidarys standi ir blizgi.

6. Konditeriniu švirkštu ant obuolių išspauskite kūgio formos morengus, berkite migdolų drožlių.

7. Obuolius kepkite iki 120 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Tiekite su vaniliniais ledais ir kremu.

Suskleisti
Salotos su moliūgais ir sūriais
Receptas: Salotos su moliūgais ir sūriais
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 15
Receptas
Ingredientai
Salotos: 6.00 vnt. (keli lapeliai)
Moliūgai: 500.00 g
Sūris: 100.00 g (baltųjų pelėsių)
Spanguolės: 1.00 valg. š. (saujelė džiovintų)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių - užpilui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Klevų sirupas: 1.00 valg. š. (užpilui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (abrikosų kauliukų - užpilui)
Kaip gaminti
  1. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir sudėkite į saikingai riebalais pateptą kepimo formą.
  2. Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su raudonėliais ir aitriąja paprika, užberkite ant moliūgų. Ant viršaus pašlakstykite aliejaus ir 20 min. pašaukite į karštą orkaitę.
  3. Sūrius supjaustykite kubeliais ir užberkite ant moliūgų iki kepimo pabaigos likus 5 min.
  4. Moliūgus ištraukite ir atvėsinkite. Į lėkštes dėkite nuplautų ir nusausintų salotų lapelių, ant viršaus – keptų moliūgų.
  5. Salotas apšlakstykite padažu, paruoštu iš nurodytų ingredientų. Ant viršaus berkite apie pusvalandį vandenyje mirkytų džiovintų spanguolių. Skanu valgyti su skrudintos itališkos duonos riekele.
Suskleisti
Sumuštiniai su spanguolių uogiene
Receptas: Sumuštiniai su spanguolių uogiene
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 1.00 valg. š. (natūralaus)
Trapučiai: (pakelis) 1.00 vnt.
Spanguolės: 100.00 g (uogienės)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (2 - 3 vnt.)
Petražolės: 1.00 vnt. (šakelė)
Kaip gaminti

1. Ožkų sūrį sutrinkite šakute ir išsukite su natūraliu jogurtu.

2. Po šaukštelį sūrio masės uždėkite ant trapučių. Pagardinkite spanguolių uogiene, papuoškite smulkiai supjaustytais svogūnų laiškais, petražolių lapeliais. 

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Spanguolių ir varškės pyragas
Receptas: Spanguolių ir varškės pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 7
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 180.00 g
Miltai: 2.00 st.
Sutirštintas pienas: 390.00 g (saldinto)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Varškė: 500.00 g (riebios)
Spanguolės: 300.00 g
Cukrus: 5.00 valg. š. (5-7)
Želė: 1.00 vnt. (pakelis)
Sezamo sėklos: 1.00 arbat. š.
Melisa (lapeliai - papuošimui) 5.00 g
Kaip gaminti

1. Pirmiausia reikia pasiruošti varškę: įmušti kiaušinius, supilti du trečdalius indelio kondenduoto pieno, sukrėsti varškę ir viską išplakti elektriniu plakikliu iki kreminės masės.

2. Tada ruoškite tešlą: sviestą apipilkite miltais ir kapokite peiliu, o kai nusibos juo švaistytis, sviestą su miltais sutrinkite tiesiog pirštais. Masė turi atrodyti tarsi purus smulkus sniegas, bet jei bus kitokia irgi nieko baisaus – svarbiausia, kad neliktų labai didelių sviesto gabalėlių. Tuomet pamažu berkite cukraus ir vis paragaukite, ar ne per saldu.

3. Varškės kremą supilkite į silikoninę skardą (nes kitu atveju bus labai sunku išimti), tuomet apibarstykite pusę tešlos masės, ant kurios tolygiai paskirstykite trintas spanguoles, sumaišytas su likusiu kiekiu (1/3 indelio) kondensuoto pieno ir galiausiai užberkite likusį tešlos „sniegelį“.

4. Orkaite įkaitinkite iki 180 laipsnių ir kepkite apie 50-60 min. ant žemiausios pakopos, kad gerai iškeptų dugnas. Iškeptą pyragą išimkite iš skardos ir apverskite taip, kad varškės sluoksnis būtų viršuje. Pyrago viršų puoškite spanguolėmis ir želė uogoms, šonus apibarstykite sezamos sėklomis. Skanaus!

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Suskleisti
Skrudintos spanguolės
Receptas: Skrudintos spanguolės
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 5
Receptas
Ingredientai
Spanguolės: 200.00 g
Grietinėlė: 100.00 ml (neriebi)
Cukrus: 50.00 g
Rozmarinai: 10.00 g
Kaip gaminti
  1. Spanguoles supilkite į formą.
  2. Jas užpilkite grietinėle, cukrumi, įmeskite kelias rozmarinų šakeles  ir skrudinkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Tokį garnyrą gardu tiekti su paukštiena ar žvėriena.
Suskleisti
Spanguolių pyragas
Receptas: Spanguolių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.4 / 44
Receptas
Ingredientai
Spanguolės: 2.00 st. (šviežios arba šaldytos)
Sviestas: 170.00 g (kambario temperatūros)
Miltai: 200.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 130.00 g (po pusę stiklinės baltojo ir rudojo)
Grietinė: 60.00 ml
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 arbat. š. tarkuotų žievelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.

2. Elektriniu plaktuvu išsukite sviestą ir cukrų. Maišykite, kol masė taps puri, po vieną įmuškite kiaušinius. Suberkite vanilinį cukrų ir tarkuotas citrinos žieveles, sukrėskite grietinę. Dalimis įmaišykite miltus. Tešla turi būti tiršta.

3. Sukrėskite ją į kepimo popieriumi išklotą ir sviestu pateptą skardą, tolygiai paskirstykite.

4. Ant tešlos berkite su dviem šaukštais miltų sumaišytas spanguoles. Pašaukite į 190 °C temperatūros orkaitę, kepkite 30 min.

5. Uždenkite folija, kad uogos nesuskrustų, ir kepkite dar 30 min. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar pyragas iškepė. Palikite atvėsti. Prieš tiekdama pabarstykite miltiniu cukrumi.

Suskleisti
Spanguolių padažas
Receptas: Spanguolių padažas
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Spanguolės: 120.00 g
Cukrus: 100.00 g
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Likeris: 1.00 valg. š. (apelsinų)
Kaip gaminti
  1. Spanguoles užplikykite verdančiu vandeniu, sutrinkite elektriniu plakikliu ir pertrinkite per sietelį.
  2. Tirščius pakaitinkite, supilkite cukrų ir nedideliame kiekyje vandens ištirpintą krakmolą.
  3. Galiausiai supilkite apelsinų likerį.
  4. Padažą atvėsinkite ir tiekite su ledais, varškės arba sūrio pyragu.
Suskleisti
Kopūstų pyragas su spanguolėmis
Receptas: Kopūstų pyragas su spanguolėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (tešlai)
Sviestas: 130.00 g (šaltas sviestas - tešlai)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (1 tešlai ir 3 užpilui)
Vanduo: 2.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Kopūstai: 300.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Krapai: 30.00 g
Sūris: 100.00 g
Spanguolės: 100.00 g
Grietinė: 150.00 g (užpilui)
Kaip gaminti

1. Į miltus sudėkite pjaustytą sviestą, įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, įberkite druskos ir užminkykite tešlą. Jos rutulį suvyniokite į foliją ir dėkite į šaldytuvą. Už 1 val. iškočiokite iš tešlos skritulį, aplipdykite kepimo indą, subadykite šakute ir dar pusvalandį palaikykite šaldytuve.

2. Kopūstą susmulkinkite ir kartu su pjaustytu svogūnu apkepinkite aliejuje. Pagardinkite druska, cukrumi bei krapais, uždenkite ir troškinkite, kol suminkštės.

3. Atšąlusia tešla apspauskite kepimo indą ir šonus. Tolygiai paskirstykite įdarą, apibarstykite tarkuotu sūriu ir uogomis.

4. Kiaušinius sumaišykite su grietine ir užpilkite ant viršaus. Kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 30 minučių.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Obuolių ir spanguolių padažas
Receptas: Obuolių ir spanguolių padažas
20 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 1500.00 g
Spanguolės: 500.00 g
Svogūnai: 450.00 g
Imbieras: 50.00 g (šaknies)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 500.00 g
Actas: 250.00 ml (obuolių)
Kaip gaminti

2 l padažo.

1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, sutarkuokite imbiero šaknį.

2. Į puodą storu dugnu sudėkite pjaustytus obuolius, svogūnų griežinėlius, suberkite cukrų ir pipirus, supilkite actą, nuolat maišydama kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol ištirps cukrus.

3. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite neuždengtą maždaug 50 min., kol obuoliai ir svogūnai suminkštės ir išgaruos skystis. Nepamirškite vis pamaišyti.

4. Suberkite spanguoles ir pavirkite dar 10 min., tik nelaukite, kol spanguolių žievelė ims trūkinėti.

5. Sudėkite padažą į iškaitintus stiklainius, užsukite metaliniu dangteliu, laikykite vėsioje tamsioje vietoje. Tiekite atšaldytą.

Kulinaro patarimas. Šis padažas ypač tinka prie karšto ir šalto kiaulienos kepsnio, keptos paukštienos, įvairių rūšių sūrio.

Suskleisti
Sumuštinis su spanguolių džemu
Receptas: Sumuštinis su spanguolių džemu
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (prancūziškasis batonas arba mėgstama itališkoji minkšta duona)
Rikotos sūris: 100.00 g
Džemas: 1.00 vnt. (stiklainėlis spanguolių)
Varškė: 100.00 g (riebios)
Medus: 1.00 arbat. š. (jei mėgstate saldžiau, dėkite daugiau)
Grietinėlė: 1.00 valg. š.
Sviestas: 50.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštelis nutarkuotų citrinos žievelių)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Čiobreliai: 2.00 vnt. (šviežių šakelių papuošimui)
Kaip gaminti

1. Duoną supjaustykite vidutinio dydžio riekutėmis, iš abiejų pusių paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.

2. Varškę ir rikotą iki vientisos masės išsukite su grietinėle ir medumi, įmaišykite nutarkuotas citrinų žieveles, suberkite cinamoną.

3. Ant atvėsintų duonos riekelių saikingai tepkite sviesto, tada gausiai rikotos ir varškės masės. Ant viršaus dėkite po šaukštelį bruknių džemo.

4. Užkandėlę išdėliokite ant medinio padėkliuko, šalia dėkite šviežių čiobrelių šakelių.

Suskleisti
Spanguolių ir sausainių pyragas
Receptas: Spanguolių ir sausainių pyragas
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.9 / 17
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 400.00 g (kvadratinių)
Sviestas: 100.00 g
Sutirštintas pienas: 200.00 g (saldaus)
Spanguolių uogienė 300.00 ml
Spanguolės: 100.00 g (džiovintų)
Kaip gaminti

1. Sutrupinkite sausainius ir sumaišykite su ištirpintu sviestu, spanguolių uogiene, kondensuotu pienu ir džiovintomis spanguolėmis.

2. Sausainių mišinį sudėkite į plėvele išklotą indą ir palaikykite per naktį.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos