Tešlai reikės:
- 375 g miltų,
- žiupsnelio druskos,
- 165 g sviesto,
- 90 – 120 ml šalto vandens.
Įdarui reikės:
- 3 česnako skiltelių,
- 3 šakelių šviežio rozmarino,
- 2 didelių raudonųjų svogūnų,
- 2 baklažanų,
- 2 cukinijų,
- 1 vidutinio dydžio kvapiojo moliūgo,
- alyvuogių aliejaus,
- 3 didelių saldžiųjų raudonųjų paprikų,
- 1 valg. š. balzaminio acto,
- ½ arb. š. rudojo cukraus,
- 600 g šviežių špinatų,
- 200 g rikotos sūrio,
- 2 citrinų,
- 60 g Parmezano sūrio,
- gabaliuko sviesto kepimo formai ištepti,
- žiupsnelio miltų kepimo formai pabarstyti,
- 1 pundelio šviežio baziliko,
- 100 g minkšto ožkos sūrio,
- 1 didelio kiaušinio.
Gaminimas:
Pirmiausia paruoškite tešlą. Į dubenį suberkite miltus, druską ir sudėkite gabaliukais supjaustytą atšaldytą sviestą. Kapokite plačiu peiliu, kad sviestas susimaišytų su miltais. Po šaukštą pilkite šaltą vandenį, kol masė ims lipti. Tada greitai suminkykite tešlą, sukočiokite ją į vieną gumulą ir padėkite bent valandai šaltai.
Įdarui plonomis riekelėmis supjaustykite baklažanus ir cukinijas. Nulupkite ir susmulkinkite česnaką, nuskabykite ir sutrinkite rozmarino lapelius. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūnus.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.
Kvapnųjį moliūgą nulupkite ir supjaustykite 5 mm riekelėmis. Sudėkite į kepimo skardą, pagardinkite prieskoniais ir apšlakstykite 3 valg. š. aliejaus. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių, paskui apibarstykite moliūgą česnaku ir rozmarinu, kepkite dar 15 minučių.
Saldžiąją papriką dėkite ant žemesnės orkaitės lentynėlės ir kepkite 35 minutes, kol apskrus iki juodumo. Išimkite ir padėkite atvėsti, tada nulupkite odelę ir stambiai supjaustykite. Pagardinkite prieskoniais.
Keptuvėje įkaitinkite 2 valg. š. aliejaus ir pakepinkite svogūnus 10 – 12 minučių. Tada pagardinkite cukrumi bei balzaminiu actu ir dar pakepinkite maždaug 5 minutes, kol karamelizuosis.
Cukinijų ir baklažanų puseles ištepkite aliejumi ir sudėkite į skardą. Dėkite į orkaitę ir kepkite, kol suminkštės ir lengvai apskrus. Išimkite ir padėkite, kad atvėstų.
Užvirkite virdulį vandens ir nuplikykite špinatus. Palikite nuvarvėti ir atvėsti, paskui supjaustykite.
Į atvėsusius špinatus sudėkite rikotos sūrį, tarkuotą citrinos žievelę ir pusę nurodyto kiekio Parmezano sūrio. Pagardinkite druska ir prieskoniais, išmaišykite.
Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
Ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite 2/3 tešlos į didelį apskritimą, kad gautųsi didesnis už kepimo formos dugną lakštas ir būtų galima padaryti kraštus.
Ant tešlos pagrindo užbarstykite pusę kiekio baziliko lapelių ir pusę likusio Parmezano. Tada dėkite sluoksnį cukinijų ir baklažanų, paskui paprikų, galiausiai špinatų. Ant viršaus užberkite karamelizuotus svogūnus, sutrupinkite ožkos sūrį, baziliko lapelius ir užbaikite Parmezanu.
Iškočiokite į apskritimą likusią tešlą ir uždenkite juo pyrago įdarą. Gražiai užlankstykite kraštelius ir ištepkite tešlą plaktu kiaušiniu. Viršų subadykite šakute ir dėkite kepti 45 minutėms. Paskutines 10 minučių pyragą pridenkite folijos lakštu, kad neapdegtų.
Šis pyragas labai gardus ir karštas, ir šaltas.
Skanaus!