Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Gardusis Žolinių valgiaraštis: mėgaukimės gaiviais patiekalais

Šiandien minime ypatingą ir labai gražią šventę – Žolinę. Kaip sako garsusis etnologas Libertas Klimka, „per Žolinės atlaidus po šv. Mišių susitinka visa giminė. Yra apie ką pasikalbėti – aptarti, kaip sekėsi vasaros darbai, kaip užderėjo rugiai ir vasarojus. O gal ką ištiko kokia nelaimė ir reikalinga parama? Todėl priežodis skamba net įsakmiai: „Kas neateina per Žolinę, tas bus neturtingas.“ Nebendrausi su artimaisiais, liksi vienas bėdoje, skurde. Taigi šventei labai būdinga bendruomeniškumo dvasia. Reikėtų tai aktualizuoti ir šiandien, nes tik per bendruomeniškumą visuomenė tampa pilietiška.“
Vasariška salsa krepšeliuose
Vasariška salsa krepšeliuose / Astos Černės nuotr.

O koks gi susitikimas su artimaisiais ir kaimynais be gardžių valgių? Siūlome jums šiandien ne tik tenkintis įdomiais pašnekesiais, bet ir pamaloninti skrandį. 

Kepsneliai su šalavijais
Receptas: Kepsneliai su šalavijais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
2.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 800.00 g (nugarinės arba sprandinės)
Kumpis: 4.00 riekės (riekės vytinto)
Šalavijai: 10.00 g (4 didesni šalavijų lapeliai)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Pesto padažas: 4.00 valg. š. (su saulėje džiovintais pomidorais)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (Marinatui)
Citrinos: 1.00 vnt. (Marinatui 60 ml citrinos sulčių)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Marinatui grūdėtųjų)
Česnakai: 3.00 skiltelės (Marinatui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (Marinatui)
Vištienos sultinys: 80.00 ml (Marinatui)
Druska: 1.00 arbat. š. (Marinatui; pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (Marinatui; šviežiai maltų pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite marinatą: česnakus nulupkite, susmulkinkite, sumaišykite su aliejumi, citrinos sultimis, vištienos sultiniu, garstyčiomis, kapotais čiobreliais.

2. Mėsą supjaustykite į keturias dalis, kiek pamuškite, apibarstykite druska ir pipirais. Apšlakstykite paruoštu marinatu ir valandai palikite, kad pasimarinuotų. Tada gerai nuvarvinkite.

3. Šalavijų lapelius nuplaukite, nusausinkite, pakepinkite keptuvėje svieste.

4. Ant kiekvieno mėsos kepsnelio tepkite pesto padažo, klokite kumpio juostelę, įsmeikite po skrudintą šalavijų lapelį.

5. Kepsnelius dėkite ant grotelių, šalia išdėliokite pomidorų ir svogūnų puseles. Kepkite, kol apskrus.

Tiekite su laukiniais ryžiais.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Jautienos kepsneliai su kaparėliais
Receptas: Jautienos kepsneliai su kaparėliais
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 800.00 g (8 minkštos jautienos gabaliukų po 100 gr.)
Pomidorai: 1.00 kg
Kaparėliai: 200.00 g (nedidelis indelis marinuotų)
Rozmarinai: 2.00 arbat. š. (kelios šviežios šakelės)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Mėsą aptepkite aliejumi, dėktei į smarkiai įkaitintą aliejų (labai tinka keptuvė rantytu dugnu) ir kepkite (po 3–5 min. kiekvieną pusę). Sūdykite ir gardinkite pipirais jau iškeptus kepsnius.

2. Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu, perliekite šaltu, nulupkite, smulkiai supjaustykite ir kartu su kaparėliais kelias minutes patroškinkite. Šį padažą supilkite ant kepsnių ir viską apibarstykite rozmarinais.

3. Kepsnelius patiekite su „Žaliąja bulvių koše“ ir šviežių daržovių salotomis.

Suskleisti
Sriuba “Vasara”
Receptas: Sriuba „Vasara“
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Kefyras: 2.00 st.
Varškė: 200.00 g
Grietinė: 1.00 st. (15 proc. riebumo)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (kietai virti)
Svogūnai: 2.00 vnt. (jauni svogūnėliai su laiškais)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Agurkai: 2.00 vnt.
Ridikai: 200.00 g (ridikėlių)
Krapai: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Mėtos: 10.00 g (lapelių)
Kaip gaminti
  1. Kefyrą, varškę ir grietinę išplakite, suberkite smulkintus česnakus ir svogūnus.
  2. Sudėkite kubeliais supjaustytus agurkus ir ridikėlius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  3. Suberkite smulkintus žalumynus, išmaišykite ir mažiausiai valandą laikykite šaldytuve.
  4. Išpilsčiusi į lėkštes, įdėkite griežinėliais supjaustytų kiaušinių. Papuoškite šviežiomis mėtų šakelėmis.
Suskleisti
Vasaros asorti
Receptas: Vasaros asorti
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
5.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Brendis 750.00 ml
Cukrus: 1.00 kg
Vaisiai: 3.00 kg (3,5 kg įvairių sezoninių vaisių ir uogų)
Citrinos: 1.00 vnt. (keli šaukštai tarkuotų žievelių)
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Šį skanėstą galima gaminti visą vasarą, į dailius stiklainius vis įdedant šviežiai sunokusių vaisių ir uogų. Vaisių odeles nulupti, išpjauti sėklalizdžius ir supjaustyti gabaliukais. Iš vyšvių, slyvų, abrikosų, persikų reikia išimti kauliukus, nes juose yra nuodingų medžiagų, kurias alkoholis ištraukia net iš nepažeistų kauliukų.

2. Paruoštus vaisius ir uogas sluoksniais dėti į stiklainius. Kiekvieną sluoksnį apibarstyti keliais šaukštais cukraus ir įpilti brendžio tiek, kad apsemtų.

3. Iki viršaus pripildytų stiklainių paviršių apibarstyti citrinų žievelėmis, įdėti po cinamonų lazdelę ir uždaryti. Mažiausiai mėnesį palaikyti kambario temperatūroje.  

Suskleisti
Salotos
Receptas: Vasariškos kaštainių salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Duona: 4.00 vnt. (riekelės baltos)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Salotos: 100.00 g (gali būti kelių rūšių)
Petražolės: 4.00 vnt. (šakelės)
Kaštainiai, pjaustyti mažais gabalėliais 175.00 g
Burokėliai: 200.00 g (virti, kubeliais pjaustyti)
Obuoliai: 1.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (skirtingų spalvų)
Kumpis: 5.00 riekės (kiaulienos)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Svogūnai: 1.00 vnt. (padažui)
Actas: 2.00 valg. š. (padažui, raudonojo vyno actas)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (padažui, Dižono)
Aliejus: 1.00 valg. š. (graikinių riešutų)
Kaip gaminti

1. Baltos duonos riekes apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir apie 10 min. kepkite iki 200ºC įkaitintoje orkaitėje. Duonos traškučiai turi įgauti auksinį atspalvį.

2. Mažame dubenėlyje smulkiai pjaustytą svogūną sumaišykite su raudonuoju vyno actu ir palikite 10 minučių.

3. Garstyčias sumaišykite su graikinių riešutų aliejumi, paskaninkite druska, juodaisiais pipirais ir plakite, kol padažas sutirštės. Supilkite jau paruoštą svogūnų ir acto mišinį.

4. Nuo kaštainių nulupkite žievelę, juos susmulkinkite. Burokėlius ir obuolį supjaustykite smulkiais kubeliais, paprikas juostelėmis.

5. Į lėkštę priplėšykite salotų salotomis, suberkite smulkintus kaštainius, burokėlius, obuolį, paprikas, išdėliokite kumpio griežinėlius ir viską užpilkite padažu. Paruoštas salotas papuoškite petražolėmis. Tiekite su skrudinta duona.

Suskleisti
Gaivus varškinis tortas
Receptas: Gaivus varškės tortas
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (arba 6 – biskvitui)
Cukrus: 1.00 st. (biskvitui, 1 valg. š. – biskvitui sulaistyti ir 3 valg. š. – pertepti)
Miltai: 1.00 st. (biskvitui)
Vanduo: 100.00 ml (biskvitui sulaistyti)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių – biskvitui sulaistyti)
Grietinėlė: 420.00 ml (pertepti)
Citrinų rūgštis: 1.00 žiupsnelis (pertepti)
Varškė: 2.00 vnt. (2 pakeliai desertinės plombyrinės varškės – pertepti)
Želė: 1.00 vnt. (santykiu – po pusę pakelio persikų ir vyšnių skonio + 500 ml vandens – pertepti)
Persikai: 1.00 vnt. (didelis indelis konservuotų persikų arba ananasų)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia iškepkie biskvitą. Baltymus atskirkite nuo trynių ir išplakite iki standžių putų. Tuomet iki purumo išplakite trynius su cukrumi, kol cukrus ištirps ir masė padvigubės bei pašviesės. Atsargiai įmaišykite miltus ir baltymus. Sukrėskite paruoštą tešlą į formą ir 20–30 min. kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje. Iškepusį biskvitą atvėsinkite ir padalykite į tris dalis.

2. Pasiruoškite pertepimą: grietinėlę su cukrumi ir citrinų rūgštimi išplakite iki standumo, sudėkite varškę ir per burokinę tarką sutarkuotą želė.

3. Formuokite tortą: perpjautus biskvitus sulaistykite vandens, citrinos ir cukraus sirupu. Dėkite sulaistytą biskvitą, ant jo užtepkite kremo, paskui dėkite kubeliais supjaustytus persikus, vėl biskvitą, užtepkite kremo, išdėliokite persikus ir uždenkite juos biskvitu. Tortą kelias valandas laikykite šaldytuve.

4. Papuoškite tortą vaisiais, baltymų kremu arba cukraus mase. (Mano tortukas papuoštas baltymų kremu ir iš cukraus masės padarytais papuošimais.)

Receptą atsiuntė Donata Žūkienė

Suskleisti
Ananasų sulčiu ir kokosų pieno gaiva
Receptas: Ananasų sulčių ir kokosų pieno gaiva „Virgin Pina Colada“
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.6 / 8
Receptas
Ingredientai
Ledo kubeliai 10.00 vnt.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. (cukranendrių)
Kokosų pienas: 400.00 ml
Sultys: 1.00 l (ananasų)
Kaip gaminti

1. Į kokteilinę supilkite kokosų pieną, suberkite cukrų, ledukus ir apie 200 ml ananasų sulčių. Turinį gerai išplakite, kol ištirps cukrus.

2. Supilkite likusias sultis ir pabaikite plakti. Supilstykite į stiklines ir patiekite iškart. Ilgiau laikoma gaiva išsisluoksniuoja, dėl to patiekiant vėliau išplakite dar kartą.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti
Gaivus kalėdinis nekeptas tortas su maskarpone ir cinamonu
Receptas: Gaivus nekeptas tortas su maskarpone ir cinamonu
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.9 / 214
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 400.00 g (trapūs sausainiai – torto pagrindui)
Sviestas: 170.00 g (saldžiosios grietinėlės sviestas – torto pagrindui)
Lazdynų riešutai: 100.00 g (torto pagrindui)
Maskarponės sūris: 500.00 g (įdarui)
Sutirštintas pienas: 390.00 g (indelis sutirštinto – įdarui)
Grietinėlė: 200.00 ml (plakamoji – įdarui)
Želatina: 8.00 arbat. š. (įdarui)
Želė: 1.00 vnt. (1 pakelis vyšnių arba braškių želė – įdarui)
Braškės: 100.00 g (arba vyšnios (gali būti šaldytos) – įdarui)
Cinamonas: 20.00 g (įdarui)
Kaip gaminti

1. Susmulkinkite smulkintuvu riešutus, sausainius iki trupinių ir sumaišykite su išlydytu sviestu.

2. Gautą masę dėkite į torto formą ir formuokite torto pagrindą. Kad sustingtų, 30 min. dėkite į šaldytuvą.

3. Užpilkite želatiną šaltu vandeniu ir palikite 30 min., kad išbrinktų.

4. Iki vientisos masės sumaišykite maskarponę su sutirštintu pienu. Svarbiausia, kad nebūtų gumuliukų.

5. Išplakite iki standžių putų grietinėlę ir atsargiai įmaišykite į maskarponės ir sutirštinto pieno masę.

6. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite karšto (šilto) vandens vonelėje ir atvėsusią atsargiai įmaišykite į gautą masę.

7. Gautą maskarponės masę pilkite ant torto pagrindo ir, jeigu mėgstate, gausiai apibarstykite cinamonu. Dėkite į šaldytuvą.

8. Paruoškite braškių arba vyšnių želė ir sumaišykite su uogomis. Kad ji būtų standesnė, pilkite mažiau vandens nei nurodyta ant pakelio, pavyzdžiui, 350400 ml.

9. Atvėsusią želė užpilkite ant maskarponės masės ir palikite, kad sustingtų.

Pagaminsite per 1 val. 15 min. (neskaičiuojant stingimo laiko)

Gaivus kalėdinis nekeptas tortas su maskarpone ir cinamonu
Gaivus kalėdinis nekeptas tortas su maskarpone ir cinamonu

Skanaus!

Receptą atsiuntė Genovaitė Budvytienė

 

 

 

 

Suskleisti
Pavasariu dvelkiančios keptos žuvytės
Receptas: Pavasariu dvelkiančios keptos žuvytės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 1.00 kg (stintų)
Citrinos: 1.00 vnt.
Krapai: 20.00 g (kelios šakelės žalių)
Miltai: 1.00 st.
Aliejus: 1.00 st. (kepimui)
Druska: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Žuvis išdorokite ir nuplaukite.

2. Išspauskite mažos citrinos sultis, jas sumaišykite su druska bei smulkintais krapais. Mišiniu ištrinkite žuvis ir palaikykite bent pusvalandį.

3. Pavoliokite miltuose ir iškepkite aliejuje.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Gražgarsčių salotos su gervuogėmis
Receptas: Gražgarsčių salotos su gervuogėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
1.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Gražgarstės: 2.00 sauja
Sultys: 1.00 valg. š. (apelsinų, citrinų, svarainių)
Gervuogės: 50.00 g
Avietės: 50.00 g
Kumpis: 4.00 riekės (rūkyto, plonai pjaustytų juostelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti - padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (skysto - padažui)
Aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto - nebūtina)
Kaip gaminti
  1. Jaunas gražgarstes nuplaukite, gerai nuvarvinkite ir luktelėkite, kol nudžius.
  2. Paskleiskite lėkštėje ir apšlakstykite bet kokiomis rūgščiomis sultimis (apelsinų, citrinų, svarainių ar kt.).
  3. Apibarstykite gervuogėmis ir avietėmis, tada apšlakstykite padažu, paruoštu iš skysto medaus, aliejaus, maltų juodųjų pipirų ir žiupsnio druskos.
  4. Tiekdami į stalą, galite užbarstykite tarkuoto parmezano. 
Suskleisti
Salotos su traškia vištiena ir uogomis
Receptas: 12 vasariškai gaivių salotų
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Salotos: 200.00 g
Vištiena: 200.00 g (filė)
Mėlynės: 2.00 sauja (galima maišyti su avietėmis)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 citrinos sulčių - vištienai marinuoti)
Mangų padažas (aštrus - vištienai marinuoti): 4.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 2.00 valg. š. (vištienai marinuoti)
Česnakai: 2.00 skiltelės (vištienai marinuoti)
Imbieras: 10.00 g (gabalėlis - vištienai marinuoti)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (vištienai marinuoti)
Kedrinės pinijos: 4.00 valg. š. (vištienai apvolioti)
Kaip gaminti
  1. Salotas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite į lėkštes ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
  2. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite juostelėmis
  3. Imbiero šaknį sutarkuokite, česnaką nulupkite, sukapokite ir, kol apskrus, kepinkite sezamų aliejuje. Įmaišykite mangų, sojų  padažus, gautą marinatą atvėsinkite, įtrinkite ja vištienos gabalėlius ir valandą marinuokite.
  4. Marinuotus vištienos gabalėlius apvoliokite maltuose riešutuose ir iškepkite orkaitėje ant grotelių.
  5. Į lėkštes su salotomis dėkite atvėsintus vištienos gabalėlius, berkite nuplautas ir gerai nusausintas uogas. Ant salotų galite užpilkite šiek tiek šviežiai spaustų apelsino sulčių.

♦ ♦ ♦

isbandytireceptai.com nuotr. / Vištienos salotos su vynuogėmis
isbandytireceptai.com nuotr. / Vištienos salotos

2. Vištienos salotos su vynuogėmis

 

 

 

 

 

Mariaus Žičiaus nuotr. / Daržovių salotos su feta
Mariaus Žičiaus nuotr. / Daržovių salotos su feta

3. Daržovių salotos su feta

 

 

 

 

 

Fotolia nuotr. / Gaivios salotos
Fotolia nuotr. / Gaivios salotos

4. Gaivios salotos

 

 

 

 

 

Fotolia nuotr. / Vištienos salotos su avietėmis
Fotolia nuotr. / Vištienos salotos su avietėmis

5. Vištienos salotos su avietėmis

 

 

 

 

 

Fotolia nuotr. / Sveikosios salotos
Fotolia nuotr. / Sveikosios salotos

6. Sveikosios salotos 

 

 

 

 

 

Fotolia nuotr. / Keptų moliūgų salotos
Fotolia nuotr. / Keptų moliūgų salotos

7. Keptų moliūgų salotos

 

 

 

 

 

Fotolia nuotr. / Lašišų salotos
Fotolia nuotr. / Lašišų salotos

8. Lašišų salotos

 

 

 

 

 

Shutterstock nuotr. / Braškių salotos
Shutterstock nuotr. / Braškių salotos

9. Braškių salotos su riešutais

 

 

 

 

 

Shutterstock nuotr. / Kumpio salotos su špinatais
Shutterstock nuotr. / Kumpio salotos su špinatais

10. Kumpio salotos su špinatais

 

 

 

 

 

Autorės nuotr. / Braškių salotos su feta
Autorės nuotr. / Braškių salotos su feta

11. Braškių salotos su feta

 

 

 

 

 

Fotolia nuotr. / Itališkos salotos
Fotolia nuotr. / Itališkos salotos

12. Itališkos salotos

 

 

 

 

 

Suskleisti
Vaisių salotos su rūkyta vištiena
Receptas: Gaivi idėja! Vaisių salotos su rūkyta vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 25
Receptas
Ingredientai
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė)
Vištiena: 400.00 g (rūkyta vištienos krūtinėlė arba kalakutienos)
Apelsinai: 1.00 vnt.
Vynuogės: 200.00 g (besėklės)
Ananasai: 200.00 g (konservuoti - dėžutė)
Majonezas: 150.00 g
Jogurtas: 100.00 g (natūralus)
Mėtos: 1.00 valg. š. (šviežios)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Susmulkinkite salotų gūžę ir vištieną. Nulupkite apelsiną, taip pat susmulkinkite. Per pusę perpjaukite vynuoges. Supjaustytus produktus sumaišykite su mėtomis, majonezu ir jogurtu.

2. Nusunkite konservuotus ananasus ir suberkite į salotas. Galite pagardinti žiupsneliu druskos.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

 

 

 

 

 

 

Suskleisti
Vasaros salotos
Receptas: Vasaros salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Šparaginės pupelės: 10.00 vnt. ("smidrai" vidutinio dydžio)
Žirniai: 75.00 g (šviežių žaliųjų)
Duona: 2.00 riekės (rupios)
Pievagrybiai: 6.00 vnt. (didokos kepurėlės)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Martinis: (sausas) 3.00 valg. š.
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintų lapelių)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (keli)
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių)
Salotos: 4.00 vnt. (lapai)
Kaip gaminti

1. Smidrus nuvalykite, sudėkite į verdantį vandenį ir pavirkite 1 min. Išgriebkite ir nuvarvinkite.

2. Į vandenį, kuriame virė smidrai, suberkite žirnelius ir virkite 2 min.

3. Česnaką sugrūskite, sumaišykite su aliejumi. Mišiniu aptepkite duoną, smidrus, grybų kepurėles ir kepkite ant grotelių (smidrus – 2 min., grybus – 5 min., duoną – kol gražiai apskrus). Viską pagardinkite pipirais.

4. Nedideliame puode įkaitinkite likusį česnakinį aliejų, trumpai pakepinkite svogūnų laiškus. Supilkite martinį ir dar minutę patroškinkite. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite jogurtą, suberkite žirnelius, petražoles, supilkite citrinų sultis, jei reikia, pasūdykite. Prieš patiekiant, žirnelių troškinį pašildykite, bet neužvirinkite.

5. Lėkštes išklokite salotų lapais, įdėkite po riekę duonos, ant jos išdėliokite smidrus, ant šių – grybų kepurėles, ant jų sukrėskite žirnelių troškinį.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Ledų tortas su braškėmis
Receptas: Ledų tortas su braškėmis. Atsigaivinkite!
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.1 / 21
Receptas
Ingredientai
Ledai: (vaniliniai) 900.00 ml
Likeris: 150.00 ml (migdolų)
Braškės: 600.00 g
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š.
Sausainiai: 40.00 vnt. ("Damų piršteliai")
Kaip gaminti

1. Ledus palikite šiek tiek aptirpti, tada išmaišykite su 50 ml likerio. Braškes nuplaukite, gražesnes atidėkite, kitas išsukite su milteliniu cukrumi ir ištrinkite pro sietelį, kad išeitų vientisa tyrė (dalį jos atidėkite).

2. Kvadratinę torto formą išklokite kepimo popieriumi taip, kad juo būtų galima uždengti torto viršų. Sausainius išdėliokite per visą dugną ir aptepkite migdolų likeriu.

3. Ant sausainių užtepkitenpusę ledų masės.

4. Ant ledų supilkite braškių tyrę. Dėkite antrą eilę sausainių, apšlakstykite likeriu ir užtepkite likusią ledų masę. Torto viršų užklokite kepimo popieriumi, dėkite į šaldiklį ir laikykite apie 3 valandas, kad gerai sustingtų. Išėmę supjaustykite, užpilkite atidėta braškių tyre, papuoškite braškėmis.

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Suskleisti
Agurkų ir imbierų limonadas
Receptas: Gaivinamės! 10 gardžių gėrimų
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Imbieras: 1.00 vnt. (6cm šaknis)
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgavaisis)
Citrinos: 3.00 vnt. (geltonos arba žaliosios)
Cukraus sirupas: 10.00 valg. š.
Vanduo: 1500.00 ml (gazuotas)
Ledas: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Į ąsotį sudėkite ledą, tarkuotus imbierus, agurko griežinėlius.
  2. Išspauskite dviejų žaliųjų citrinų sultis ir supilkite į ąsotį. Supilkite cukraus sirupą ir išmaišykite. Griežinėliais supjaustykite likusią žaliąją citriną ir sumeskite į ąsotį. Užpilkite gazuotu vandeniu.

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

♦ ♦ ♦

 

Mariaus Žičio nuotr. / Aviečių arbata
Mariaus Žičio nuotr. / Aviečių arbata

2. Aviečių arbata

 

 

 

 

 

Mariaus Žičio nuotr. / Ledinė kava su prieskoniais
Mariaus Žičio nuotr. / Ledinė kava su prieskoniais

3. Ledinė kava su prieskoniais

 

 

 

 

 

Mariaus Žičio nuotr. / Šalta obuolių ir mėtų arbata
Mariaus Žičio nuotr. / Šalta obuolių ir mėtų arbata

4. Šalta obuolių ir mėtų arbata

 

 

 

 

 

Fotolia nuotr. / Graikiška frappe
Fotolia nuotr. / Graikiška frappe

5. Graikiška frappe

 

 

 

 

 

Mariaus Žičio nuotr. / Džiulepas „Egipto piramidės“
Mariaus Žičio nuotr. / Džiulepas „Egipto piramidės“

6. Džiulepas „Egipto piramidės“

 

 

 

 

 

Mariaus Žičio nuotr. / Ananasų frapė
Mariaus Žičio nuotr. / Ananasų frapė

7. Ananasų frapė

 

 

 

 

 

Mariaus Žičio nuotr. / Arbūzo kokteilis
Mariaus Žičio nuotr. / Arbūzo kokteilis

8. Arbūzo kokteilis

 

 

 

 

 

Mariaus Žičio nuotr. / Kokteilis su melionais
Mariaus Žičio nuotr. / Kokteilis su melionais

9. Kokteilis su melionais

 

 

 

 

 

Mariaus Žičio nuotr. / Mėtų gira
Mariaus Žičio nuotr. / Mėtų gira

10. Mėtų gira

 

 

 

 

 

Suskleisti
Vasariška salsa krepšeliuose
Receptas: Vasariška „salsa“ krepšeliuose
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 5
Receptas
Ingredientai
„Egg rolls“ ar panaši tešla (keli lakštai) (krepšeliams): 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (šlakelis krepšeliams ir 2 valg. š. padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (po žiupsnelį krepšeliams ir salsai bei ¼ arbat. š. - padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (po žiupsnelį šviežiai maltų - krepšeliams ir salsai bei ¼ arbat. š. - padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių - padažui)
Mangas: 1.00 vnt. (salsai)
Pomidorai: 2.00 vnt. (dideli - salsai)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio - salsai)
Česnakai: 1.00 skiltelės (salsai)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (salsai)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių kapotos - salsai)
Kaip gaminti

PARUOŠKITE KREPŠELIUS

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Pasiruoškite keksiukų kepimo indą. Šlakeliu alyvuogių aliejaus plonai ištepkite visų keksiukų formelių dugną ir šonus.
  2. Įklokite į keksiukų formeles po lakštelį atšildytos tešlos, lengvai paspauskite pirštais, kad įgautų tvirtesnę formą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 7–10 min., kol tešla taps gražios aukso spalvos. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

PASIRUOŠKITE PADAŽĄ

  • Visus produktus sudėkite į dubenį ir sumaišykite iki vientisos masės. Atidėkite į šalį.
    Astos Černės nuotr. / Padažas
    Astos Černės nuotr. / Padažas

PARUOŠKITE SALSĄ

  1. Nnulupkite mangą, išimkite kauliuką ir supjautykite nedideliais kubeliais. Pomidorus perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes, o likusią dalį supjaustykite kubeliais. Susmulkinkite mėlynąjį svogūną. Česnaką sukapokite kuo mažesniais gabalėliais. Perpjaukite per pusę aitriąją papriką, išimkite sėklytes, o likusią dalį smulkiai sukapokite.
  2. Visus produktus sudėkite į dubenį, pagardinkite druska ir pipirais ir išmaišykite.
  3. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie 30–50 minučių.
    Astos Černės nuotr. / Salsa
    Astos Černės nuotr. / Salsa

PARUOŠKITE IR PATIEKITE „SALSOS“ KREPŠELIUS

  1. Atvėsusius tešlos krepšelius išimkite iš keksiukų kepimo indo ir išdėliokite lėkštėje ar ant padėklo. Į kiekvieną krepšelį dėkite po šaukštą „salsos“. Apšlakstykite padažu.
  2. Patiekite nedelsiant. Skanaus!

P. S. Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 18 vasariškos „salsos“ krepšelių.

Plačiau skaitykite: Verta išbandyti: vasariška „salsa“ krepšeliuose

Suskleisti
Persikų, aviečių ir juodųjų serbentų kokteilis
Receptas: Persikų, aviečių ir juodųjų serbentų kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.2 / 14
Receptas
Ingredientai
Persikai: 2.00 vnt.
Avietės: 200.00 g
Serbentai: 200.00 g (juodųjų)
Kaip gaminti
  1. Persikus nuplaukite, nulupkite, pašalinkite kauliukus. Avietes ir serbentus nuplaukite.
  2. Viską sudėkite į indą ir sutrinkite iki vientisos masės. Skanaukite su lazdyno riešutais ar kokoso drožlėmis. 
Suskleisti
Moliūgų troškinys su paprikomis
Receptas: Moliūgų troškinys su paprikomis
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 62
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 600.00 g (nuvalyto)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š. (neutralaus kvapo)
Grietinėlė: 200.00 ml (12 proc. riebumo)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Šalavijai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite svogūną smulkiais kubeliais, užberkite cukraus ir trumpai apkepkite aliejuje.
  2. Papriką supjaustykite kubeliais ir trumpai apkepkite. Neperkepkite, kad neprarastų traškumo.
  3. Sudėkite kubeliais pjaustytą moliūgą ir įberkite prieskoninių žolelių. Kepkite minutę.
  4. Tada supilkite grietinėlę (ją galite pakeisti kokosų pienu, tik tada vietoje žolių įberkite šaukštelį kario).
  5. Patroškinkite 10–15 min., kol suminkštės moliūgai. Jei reikia, įberkite druskos.

 

Suskleisti
Moliūgų desertas
Receptas: Moliūgų desertas
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.7 / 23
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 90.00 g (mėgstamo skonio)
Jogurtas: 300.00 g (graikiškas)
Grietinėlė: 50.00 g (plakta – papuošti)
Moliūgų pyrago prieskonių mišinys (1 valg. š. malto cinamono, ½ valg. š. malto muskato, ½ arbat. š. malto imbiero, ¼ arbat. š. maltų kvapiųjų pipirų, ¼ arb. š. maltų gvazdikėlių (nebūtinai): 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Iš pradžių, jei neturite, pasiruoškite moliūgų pyrago prieskonių mišinį. Visus reikalingus produktus sumaišykite. Laikykite sandariame indelyje.
  2. Sausainius susmulkinkite nedideliais gabalėliais. Graikišką jogurtą sumaišykite su šaukštu moliūgų pyrago prieskonių mišinio. Stenkitės, kad prieskoniai išsimaišytų tolygiai. Jei norite, kad kremas būtų saldesnis, galite įmaišyti šiek tiek miltelinio cukraus ar skysto medaus pagal skonį.
  3. Į nedideles stiklines berkite po saujelę smulkintų sausainių. Ant viršaus dėkite po porą šaukštų paruošto graikiško jogurto.
  4. Papuoškite plakta grietinėle ir apibarstykite žiupsneliu moliūgų pyrago prieskonių mišinio. Skanaus!
Suskleisti
Gaivūs daržovių blyneliai
Receptas: Gaivūs daržovių blyneliai
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.0 / 38
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Miltai: 150.00 g
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Morkos: 1.00 vnt.
Kukurūzai: 2.00 valg. š. (konservuotų)
Cukinijos: 1.00 vnt. (0,5 jaunos)
Apelsinai: 1.00 vnt. (sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Nuplautą brokolį susmulkinkite. Nuluptą cukiniją ir nuskustą morką sutarkuokite.
  2. Iš marinato išgriebtus konservuotus kukurūzus gerai nuvarvinkite. Visas smulkintas daržoves sumaišykite.
  3. Į dubenį įmuškite kiaušinius, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, kelis šaukštus šviežių apelsinų sulčių, suplakite.
  4. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir dar šiek tiek paplakite.
  5. Po šaukštą įmaišykite miltus. Į gautą masę sudėkite smulkintas daržoves, gerai išmaišykite.
  6. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus.
  7. Tešlą kabinkite šaukštu ir joje formuokite apvalius blynelius.
  8. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
  9. Apšlakstykite šviežių apelsinų sultimis arba lydytu sviestu.
Suskleisti
Pikantiška moliūgų sriuba
Receptas: Pikantiška moliūgų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.9 / 69
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 80.00 g
Sultinys: 1.00 l (vištienos arba daržovių)
Aliejus: 1.00 valg. š. (1,5 - moliūgų sėklų)
Grietinėlė: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Sūris: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto parmezano, mėlynųjų arba baltųjų pelėsių - pagardams pasirinktinai)
Moliūgo sėklos: 1.00 valg. š. (skrudintos baltos duonos kubelių, saulėje džiovintų pomidorų, sūrio traškučių, keptų obuolių- pagardams pasirinktinai)
Kaip gaminti
  1. Moliūgą perpjaukite per pusę, nulupkite ir iškrapštykite sėklas.
  2. Supjausčiusi vidutinio dydžio skiltelėmis, sudėkite į skardą be riebalų ir pašaukite į įkaitintą orkaitę.
  3. Kepkite, kol moliūgo skiltelės šiek tiek apskrus, – bus gardesnė sriuba.
  4. Svogūnus ir česnakus nulupkite, smulkiai sukapokite, pakepinkite svieste.
  5. Vištienos arba daržovių sultinį supilkite į puodą, sukrėskite moliūgų gabalėlius, kepintus svogūnus ir česnakus.
  6. Pagal skonį pasūdykite, įberkite pipirų ir muskatų.
  7. Uždengusi puodą dangčiu, sriubą virkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
  8. Supilkite aliejų, grietinėlę ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  9. Karštą trintą sriubą išpilstykite į dubenėlius.
  10. Tiekite su pasirinktais priedais. Kaskart išbandykite vis kitus – atrasite mėgstamiausią.
Suskleisti
Varškės apkepas su moliūgais
Receptas: Varškės apkepas su moliūgais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 40
Receptas
Ingredientai
Manai: 100.00 g
Pienas: 190.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Rudasis cukrus: 100.00 g
Moliūgai: 400.00 g (tyrė)
Varškė: 500.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 5.00 g (maltas)
Muskatas: 2.00 g (maltas)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 5.00 g
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite (arba išklokite kepimo popieriumi) 22 cm skersmens kepimo indą.
  2. Į nedidelį dubenėlį suberkite manų kruopas. Užpilkite pienu ir atidėkite į šalį, kol manų kruopos išbrinks.
  3. Atskirkite kiaušinio trynius ir baltymus. Trynius išplakite su ruduoju cukrumi. Į tą patį dubenį sudėkite moliūgų tyrę, varškę, suberkite maltą cinamoną, imbierą, muskatą, vanilinį cukrų ir druską. Maisto smulkintuvu išplakite viską iki vientisos kreminės masės. Įmaišykite išbrinkusias manų kruopas.
  4. Kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
  5. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45–50 min., kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
  6. Tiekite nedelsiant su norimu padažu: grietine, varškės padažu, uogomis, džemu ar kitais priedais. Skanaus!  
Suskleisti
Varškės apkepas su brokoliais
Receptas: Varškės apkepas su brokoliniais kopūstais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 29
Receptas
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 100.00 g (žiedynėliai)
Manai: 45.00 g
Pienas: 65.00 ml
Varškė: 200.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite (arba išklokite kepimo popieriumi) 18 cm skersmens kepimo indą.
  2. Nedidelius brokolinių kopūstų žiedynėlius apvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Išvirusius žiedynėlius nukoškite ir gerai nusausinkite.
  3. Į nedidelį dubenėlį suberkite manų kruopas, užpilkite  jas pienu ir atidėkite į šalį, kol išbrinks.
  4. Dubenyje varškę pertrinkite iki vientisos masės. Sumaišykite su kiaušinio tryniu, labai smulkiai sukapota česnako skiltele, žiupsniu druskos ir pipirų. Įmaišykite išbrinkusias manų kruopas.
  5. Kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
  6. Varškės masę sumaišykite su gerai nusausintais brokolinių kopūstų žiedynėliais. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 min., kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
  7. Tiekite nedelsiant su prieskoniais pagardinta grietine ar kitu norimu padažu.
Suskleisti
Avokadų ir agurkų salotos su linais
Receptas: Avokadų ir agurkų salotos su linais
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.7 / 222
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio ilgasis)
Avokadai: 1.00 vnt. (didelis gerai sunokęs)
Salotos: 4.00 vnt. (keli „Iceberg" salotų lapai)
Citrinos: 1.00 vnt. (½ citrinos sultys)
Krapai: 20.00 g (šluotelė smulkiai sukapotų krapų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 2.00 g (½ pusės šaukštelio šviežiai maltų)
Linų sėmenys: 3.00 g (1 šaukštelio)
Linų sėmenų aliejus: 2.00 valg. š. (keli šaukštai šalto spaudimo)
Kaip gaminti
  1. Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
  2. Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
  3. Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti

DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ŠTAI ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos