- Pailgais gabaliukais supjaustytą mėsą užpilkite marinatu (sumaišykite visus jam skirtus produktus) ir palikite 1 val. Galima ir ilgiau, tik tuomet reikia laikyti šaldytuve. Grybus užpilkite verdančiu vandeniu ir pusvalandžiui palikite mirkti. Paprikas, porą ir morkas supjaustykite šiaudeliais.
- Mėsą nuvarvinkite, sudėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų ir maišydami 3 min. pakepinkite (ant didelės ugnies). Nustumkite prie keptuvės kraštų, sudėkite paruoštas daržoves ir jas pakepinkite. Kai daržovės apskrus, supilkite sultinį, pasūdykite, sumažinkite ugnį ir uždengę dar 10 min. troškinkite. Sudėkite juostelėmis supjaustytus grybus.
- Po 5 min. supilkite marinatą, truputyje vandens išleistą krakmolą, užvirinkite ir tuoj pat išjunkite ugnį.
1.Kiaulieną ar veršieną supjaustykite didesniais gabalėliais ir apkepkite su sviestu storadugniame puode.
2.Į puodą sudėkite rūkytą mėsą, luptą svogūną ir stambiai pjaustytą kopūstą. Užpilkite vandeniu ir ant mažos ugnies troškinkite 25–30 minučių. Sudėkite pjaustytas morkas, griežtį ir troškinkite dar 10 minučių.
3.Sudėkite luptas ir perpus ar į keturias dalis pjaustytas bulves ir troškinkite dar 20 minučių. Pagardinkite druska ir troškinkite dar 10 minučių, kol visos daržovės bus minkštos.
4.Papuoškite smulkintais žalumynais. Į sultinį galima įdėti laurų lapelių, kvapiųjų ir juodųjų pipirų žirniukų.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Pupeles mirkykite per naktį. Morką nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Viską dėkite į puodą su verdančiu sūdytu vandeniu ir ant silpnos ugnies virkite apie pusvalandį. Nukoškite sietelyje.
2.Pomidorus perpjaukite pusiau. Salierus supjaustykite nedideliais gabalėliais. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.
3.Mėsą supjaustykite kubeliais ir pakepinkite troškintuve įkaitintame aliejuje. Dėkite šiaudeliais pjaustytą šoninę, salierus, pomidorus, česnaką, smulkiai kapotus čiobrelius ir petražoles.
4.Užpilkite sultiniu ir troškinkite 40 minučių. Sudėkite pupeles, morkas, riekelėmis pjaustytą dešrą, atsargiai išmaišykite ir ant silpnos ugnies troškinkite 45 minutes.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Vištų krūtinėles supjaustykite nedideliais gabalėliais. Dubenėlyje išplakite alyvuogių aliejų ir ciberžoles. Marinatą užpilkite ant vištienos, išmaišykite ir palikite pusvalandžiui pastovėti.
2.Svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais ir truputį pakepinkite troškintuve įkaitintame aliejuje. Sudėkite trintą česnaką, šiaudeliais pjaustytą imbiero šaknį, vištienos gabalėlius, įberkite aitriosios paprikos, kario ir maltų kuminų.
3.Įpilkite 1,7 litro verdančio vandens, suberkite ryžius, išmaišykite ir ant silpnos ugnies virkite 20 minučių, kol vanduo išgaruos. Sudėkite pistacijas, supilkite jogurtą ir dar pavirkite apie 10 minučių. Troškintuvą nuimkite nuo ugnies. Dubenėlyje išsukite medų su citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.
4.Sudėkite krevetes ir išmaišykite. Sudėkite į puodą su ryžiais ir išmaišykite. Troškinį tiekite pabarstytą bazilikų lapeliais ir smulkintomis kalendromis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Bulves kruopščiai nuplaukite šepetėliu ir išvirkite, kad būtų dar šiek tiek kietos. Rozmarinus nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite. Aitriąsias paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite plonomis juostelėmis.
2.Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite bulves, rozmarinus, česnako skilteles ir pakepinkite. Keptuvę uždenkite ir 10 minučių pakepkite. Tada dangtį nuimkite ir kepkite dar 5 minutes, kol bulvės gražiai apskrus.
3.Pipirus, pomidorus ir alyvuoges suberkite į keptuvę, paskaninkite druska, pipirais ir kepkite dar 5–10 minučių.
4.Raudonėlius perliekite vandeniu, nuskabykite lapelius, susmulkinkite ir apibarstykite troškinį. Dar sykį viską gerai išmaišykite ir tiekite neišėmę iš keptuvės.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė