Ar kepsnys gali kvepėti Kalėdomis? „Tikrai taip“, – sako „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainiaus Bartošius ir dalijasi receptu, kuris pasižymi rytietiškais skoniais – imbiero aštrumu, čili dribsnių pikantiškumu ir medaus saldumu. Visi prieskoniai ir ingredientai sudaro subalansuotą skonio derinį, kuris tiks ypatingoms progoms.
Pikantiškas kiaulienos kepsnys su medumi, imbieru ir sojų padažu
Ingredientai:
- 1,5 kg „Norfos“ mėsinės kiaulienos nugarinės arba sprandinės,
- 3 valg. š. sojų padažo.
- 2 valg. š. medaus,
- 2 arbat. š. šviežiai tarkuoto imbiero,
- 2 skiltelės česnako (susmulkintos),
- 1 valg. š. ryžių arba obuolių acto,
- 0,3 arbat.š. čili miltelių,
- 1 arbat. š. malto kumino,
- 1 arbat. š. druskos,
- 1 stiklinė vandens arba daržovių sultinio.
Paruošimas:
1. Paruoškite mėsą: kiaulieną nusausinkite ir įtrinkite druska bei maltu kuminu. Palikite mėsą pastovėti apie 30 minučių kambario temperatūroje.
2. Paruoškite marinatą: sumaišykite sojų padažą, medų, tarkuotą imbierą, česnaką, actą, čili miltelius ir (jei turite) kelis šaukštus sezamo aliejų.
3. Marinatą supilkite ant kiaulienos, gerai ją įtrinkite ir palikite marinuotis 2–4 valandas (arba per naktį šaldytuve).
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
Kiaulieną dėkite į kepimo indą, įpilkite vandens arba daržovių sultinio, kad mėsa liktų sultinga.
Kepkite apie 1,5 valandos uždengę folija, retkarčiais apšlakstydami mėsą kepimo skysčiu.
Likus 20–30 minučių iki kepimo pabaigos, nuimkite foliją ir padidinkite temperatūrą iki 200 °C, kad mėsa apskrustų.
Paruoškite padažą: po kepimo likusį marinato skystį supilkite į nedidelį puodą, įdėkite dar šiek tiek medaus ir užvirkite. Virkite kelias minutes, kol padažas sutirštės.
Iškepusią mėsą palikite 10–15 minučių „pailsėti“, kad sultys tolygiai pasiskirstytų, ir tik tada supjaustykite riekelėmis.
Patiekite mėsą supjaustytą plonais griežinėliais, apšlakstykite imbieriniu padažu.
Kepsnį patiekite su ryžiais, keptomis daržovėmis, bulvėmis arba lengvomis žalumynų salotomis.
Sultinga, minkšta ir visada šviežia
Kiauliena – lietuvių mėgstamiausia mėsos rūšis, jos nuperkama ir suvalgoma daugiausia. Kiauliena vertinga dėl baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D bei B grupės vitaminų.
Mitybos specialistai pabrėžia, kad su šia mėsa organizmą įsisavina vitaminą B12, kuris mažina nuovargį, padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, apsaugo nuo mažakraujystės. Taip pat kiauliena vertinga dėl baltymų, kurie reikalingi raumenų, odos, plaukų ir daugelio kitų audinių formavimuisi ir atstatymui.
Pasak mėsininko D.Bartošiaus, kiaulieną daugelis mėgsta ne tik dėl minkštos mėsos, bet ir lengvai pagaminamų, gero skonio patiekalų įvairovės. Taip pat labai svarbu, kad kiauliena būtų šviežia ir kokybiška. „Į „Norfos“ prekybos tinklo parduotuves lietuviška kiauliena pristatoma tiesiai iš skerdyklos, todėl pirkėjai visada randa šviežią produkciją“, – sako D.Bartošiaus.
Kiaulienos puodas su pastarnokais ir šalavijais
Orkaitėje troškinti mėsą patogiau nei kepti keptuvėje, nereikia nuolat stebėti, kad neprisviltų. Uždarame inde termiškai apdorota mėsa tampa ypatingai minkšta, o daržovės suteikia subtilaus skonio.
Ingredientai
- 1 kg „Norfos“ mėsinės kiaulienos mentės, sprandinės arba kumpio,
- 1 vnt. svogūno,
- 2 vnt. morkų,
- 2 vnt. pastarnokų,
- 2 skiltelės česnakų,
- 150 g pievagrybių,
- 2 vnt. obuolių,
- 2 valg.š. miltų,
- 50 ml grietinės,
- 1 valg.š. garstyčių,
- 11/2 valg.š. vyno acto,
- 350 ml vištienos sultinio,
- susmulkintų šalavijų,
- susmulkintų petražolių,
- 1 val. š. druskos,
- pipirų pagal skonį.
Kaip gaminti:
Įkaitinkite aliejų storapadžiame puode ar keptuvėje. Supjaustykite kiaulieną gabaliukais, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kepkite 8-10 min. kol gražiai apskrus. Atidėkite kiaulieną į lėkštę.
Jei reikia, įpilkite dar aliejaus, sumažinkite kaitrą ir kepkite susmulkintus svogūnus, kol suminkštės. Tuomet sudėkite supjaustytas morkas ir pastarnokus, kepkite apie 5 min., sudėkite sumulkintus česnakus ir pabaigoje sudėkite ir apkepkite miltus.
Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių, į kepimo indą sudėkite kiaulieną ir apkeptas daržoves, užpilkite sultiniu, kad vos apsemtų. Kepkite 2-2,5 val.
Iki kepimo pabaigos likus pusvalandžiui, nupilkite skystį ir pagaminkite padažą – jei norite labiau sutirštinti, įmaišykite pakepintų miltus, įdėkite grietinės.
Paruoškite padažą: aliejuje kepkite riekelėmis supjaustytus grybus ir obuolius kol pradės karamelizuotis. Pagardinkite petražolėmis, šalavijais, grietine, actu, garstyčiomis. Patiekite kartu su iškepta mėsa.
Kepta kiaulienos šoninė su bulvių spiralėmis
Sekmadienio pietums puikiai tinkantis patiekalas. Išskirtinumo šiam receptui suteikia spiralėmis supjaustytos bulvės – išbandykite.
Ingredientai:
- 1,7 kg „Norfos“ mėsinės kiaulienos šoninės su odele,
- 2 kg bulvių,
- 1 vnt. česnako galvutės,
- 150 ml. vištienos sultinio,
- 1 valg.š. druskos,
- Kmynų, petražolių, citrinos žievelės, mėgstamų prieskonių.
Gaminimas:
Kiaulienos šoninę įdėkite į indą odele į viršų, pabarstykite druska ir palaikykite per naktį šaldytuve. Druska ištrauks iš odelės drėgmę ir kepant ji bus traškesnė.
Prieš kepimą kiaulieną išimkite iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje apie pusvalandį.
Kiaulieną nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, įdėkite į indą odele į viršų ir užpilkite sultiniu. Uždenkite.
Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Kepkite 1 ½ val.
Padidinkite kaitrą iki 220 laipsnių, nuimkite dangtį, kepkite, kol mėsa apskrus.
Paruoškite bulves – švariai nuplaukite, odelę palikite, aštriu peiliu įpjaukite spirale. Pagardinkite druska, kmynais, sutrintais česnakais. Virkite aliejuje gruzdintuvėje.
Išimkite iškeptą mėsą iš orkaitės, įdėkite į lėkštę kartu su bulvių spiralėmis. Mėsą pagardinkite gremolata – kapotais žalumynais, tarkuota citrinos žievele ir mėgstamais prieskoniais.
Mandarinais ir cinamonu kvepianti plėšyta kiauliena
Kalėdos turi kvepėti mandarinais ir cinamonu, todėl šis kepsnys – idealus pasirinkimas. Puikiai tinka didesnei kompanijai, nes mėsa plėšoma ir patiekiama su tortilijomis.
Ingredientai:
- 1,5 kg „Norfos“ mėsinės kiaulienos mentės be kaulo,
- 1 arbat.š. kalendros,
- 1 arbat.š. kumino,
- 2 arbat.š. cinamono,
- 1 arbat.š. raudonėlio,
- 1 arbat.š. čili,
- ¼ arbat.š. gvazdikėlių,
- 1 arbat.š. prieskonių mišinio mėsai,
- 3 vnt. skiltelių česnako,
- 2 vnt. svogūnų,
- 5 vnt. mandarinų sulčių, 1 vnt. žievelės,
- 2 vnt. žaliosios citrinos sulčių,
- 500 ml. vištienos sultinio,
- 1 valg.š. druskos.
Patiekimui:
- 1 pak. tortilijų,
- mėgstamų daržovių.
Gaminimas:
Pakepkite kumino, kalendros sėklas keptuvėje, kol sušils ir pasklis aromatas. Sugrūskite grūstuvėje. Įdėkite druskos, susmulkintų česnakų ir sumaišykite iki pastos konsistencijos. Sumaišykite su cinamonu, raudonėliais, čili, mėsos prieskoniais, gvazdikėliais, įpilkite 1 mandarino sultis.
Prieskonių mišiniu įtrinkite mėsą ir palikite pasimarinuoti kelias valandas.
Keptuvėje apkepkite kiaulieną iš visų pusių, kepimo pabaigoje įpilkite šiek tiek vandens. Išimkite mėsą ir išpilkite visą skystį iš keptuvės į atskirą indą.
Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių.
Į kepimo indą įdėkite mėsą, užpilkite sultiniu, mandarinų ir citrinos sultimis. Indą uždenkite ir kepkite 3-4 val., kol mėsa palietus šakute subyrės.
Keptuvėje pakepkite supjaustytus svogūnus, kol suminkštės. Įpilkite skysčio nuo keptuvėje keptos mėsos ir kaitinkite, kol sutirštės. Jei norite tirštesnio padažo – įdėkite šaukštą miltų ir pakepinkite.
Mėsą suplėšykite šakute, dėkite ant tortilijos, pagardinkite padažu ir mėgstamomis daržovėmis.
Skanaus!