1. Vyšnias nuplaukite, išimkite kauliukus. Puode užvirinkite 150 ml vandens, sudėkite uogas, supilkite vyną, suberkite cukrų. Sriubą užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite 25–30 min., kol vyšnios suminkštės. Likus 10 min., suberkite makaronus. Įpilkite šlakelį migdolų esencijos.
2. Baigusi virti, puodą nukelkite nuo ugnies ir įstatykite į dubenį su šaltu vandeniu, kad atvėstų.
3. Prieš tiekdama, palaikykite šaldytuve. Grietinėlę sumaišykite su milteliniu cukrumi ir plakite, kol sutirštės. Į lėkštę įpilkite sriubos, uždėkite šaukštą plaktos grietinėlės, papuoškite vyšnia.
1. Gražgarstes nuplaukite ir nuvarvinkite. Nupjaukite raudonlapių salotų galus ir jas 10 minučių pamerkite į šaltą vandenį (bus mažiau karčios).
2. Vyšnias nuplaukite ir perpjaukite pusiau. Alyvuogių aliejų, portveiną, actą ir klevų sirupą išmaišykite. Įberkite druskos, pipirų ir dar sykį išmaišykite. Užpilkite ant vyšnių ir palikite apie 20 minučių.
3. Abiejų rūšių salotas išdėliokite lėkštėje, ant jų sudėkite kubeliais supjaustytą fetą, kumpio juosteles.
4. Ant salotų sudėkite vyšnias, apšlakstykite nuo jų likusiu skysčiu. Salotas patiekite su skrudinta balta duona.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.
2. 2/3 kalafioro supjaustome smulkiais griežinėliais, pilame truputėlį alyvuogių aliejaus, beriame grūstas pankolio sėklas, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišome ir dedame į orkaitę. Kepame apie 20–25 min., kol kalafioras apskrus.
3. Likusį kalafiorą smulkiai supjaustome ir dedame į trintuvą. Pulsuojančiu režimu smulkiname, kol tekstūra primins bolivines balandas. Į žalią kalafiorą dedame šaukštą citrinos sulčių, pusės granato sėklas, smulkintus pistacijų riešutus ir mėtas. Įtarkuojame citrinos žievelę ir pagal skonį dedame druskos ir pipirų. Skanaujame ir, jei reikia, įpilame dar šiek tiek citrinos sulčių.
4. Per pusę supjaustome trešnes, išėmę kauliukus dedame į orkaitę ir kepame apie 5–10 min. kartu su kalafioru.
5. Viską dėkite į lėkštes ir skanaus!
1. Mėsą įpjaukite taip, kad susidarytų gili “kišenė”. Tada įtrinkite druskos, pipirų ir rozmarinų mišiniu (ir “kišenės” vidų). Palikite 2–3 valandoms.
2. Paruoškite įdarą: keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, jame patroškinkite nedideliais gabaliukais supjaustytus salierus, suberkite trešnes, sutrupintą batoną, šalavijus, truputį pasūdykite ir maišydami pakaitinkite iki virimo.
3. Šiek tiek pravėsusį įdarą sukimškite į mėsos “kišenę”, o kraštą susiūkite arba susmeikite virtuviniais smeigtukais. Paruoštą krūtinėlę dėkite į kepimo indą, aptepkite likusiu aliejumi, įpilkite šlakelį vandens ir kepkite 190°C karštumo orkaitėje apie valandą, retkarčiais palaistydami susidariusiu skysčiu.
4. Prieš patiekiant siūlus arba smeigtukus ištraukite.
Patarimas. Taip paruoštą krūtinėlę skanu valgyti ir šaltą. Tuomet mėsą griežinėliais pjaustykite prieš pat patiekdami. Įdaras neištekės, jei kalakutų krūtinėlė bus bent kelias valandas palaikyta šaldytuve.
- Kepimo formą (kad tilptų litras tešlos) patepkite sviestu ir pabarstykite cukrumi.
- Kiaušinius išplakite su pienu, sviestu, migdolų ekstraktu, druska ir cukrumi. Įmaišykite miltus.
- Iš vyšnių pašalinkite kauliukus ir suberkite į kepimo formą. Užpilkite tešla.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 175 laipsnių, 30–40 minučių, kol išsipučia ir pasidaro auksinės spalvos.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Miltus persijokite, sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite ant lentos su tarkuotu sviestu, įmuškite kiaušinį, įpilkite šaukštą šalto pieno ir kapokite peiliu, kol neliks sausų miltų.
- Iš tešlos suformuokite rutulį, jį susukite į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve.
- Iš tešlos iškočiokite norimo dydžio lakštą, įklokite jį į formą, subadykite šakute, užberkite žirnių arba pupų, kad tešlą neišsipūstų, ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Atvėsinkite.
- Iš vyšnių išimkite kauliukus, užpilkite jas brendžiu ir palaikykite. Sūrį kelis kartus permalkite mėsmale ir sumaišykite su maskarpone.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius ištrinkite su cukrumi, suberkite pudingo miltelius, nutarkuotą citrinos žievelę ir sumaišykite su varškės bei sūrio mase.
- Atsargiai įmaišykite išplaktą grietinėlę, plaktus baltymus.
- Paruoštą varškės masę sukrėskite ant apkepusio tešlos lakšto, išdėliokite nuvarvintas vyšnias ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Tiekite apliejusi jogurtu.
1. Uogas perrinkite, nuplaukite po tekančiu vandeniu ir nuvarvinkite (kauliukų neišimkite, nes jie kompotui suteikia savito skonio). Sudėkite į litrinius stiklainius pakratant, kad tilptų kuo daugiau (į litrinį indą turėtų tilpti 700–800 g uogų).
2. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą ir užpilkite uogas stiklainiuose. Juos sustatykite į didelį puodą su vandeniu ir kaitinkite 80 laipsnių temperatūros vandenyje 20 minučių. Iškelkite ir užsukite.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Želatiną užmerkite ir palikite, iki išbrinks.
2. Kiaušinius gerai nuplaukite, baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius iki vientisos masės išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi.
3. Želatiną ištirpinkite mažame puodelyje, tada supilkite trynių plakinį ir nuolat maišydama kaitinkite, iki cukrus ištirps ir masė pasidarys vientisa. Ataušinkite.
4. Grietinę krėskite į gilų dubenį, pagardinkite migdolų esencija, nutarkuotomis citrinų žievelėmis ir šluotele po truputį įplakite trynių ir želatinos masę.
5. Baltymus išplakite iki standžių putų ir labai atsargiai įmaišykite į grietinės masę.
6. Pudingą su milteliniu cukrumi apibarstytomis vyšniomis sluoksniuokite į stiklinius indelius ir per naktį palaikykite šaldytuve.
Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Trešnes nuplaukite, nusausinkite, išimkite kauliukus, užberkite 3 šaukštus cukraus ir palikite pastovėti.
2. Kambario temperatūros sviestą ir cukrų išsukite iki vientisos purios masės, tada vis maišydama po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite citrinų sultis ir masę gerai išsukite elektriniu plakikliu.
3. Miltus persijokite, sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais, po truputį suberkite į sviesto masę.
4. Tešlą krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, ant viršaus paskirstykite trešnes.
5. Paruoškite trupinius: miltus persijokite, sumaišykite su tarkuotu šaltu sviestu, cukrumi ir išminkykite. Tešlą suvyniokite į plėvelę, 30 min. padėkite į šaldytuvą, tada užtarkuokite ant paruošto pyrago.
6. Pyragą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45–50 min.
Pyragą galite tiekti su vaniliniais ledais.
- Sausainius sumalkite iki miltų, sviestą ( gal būti ką tik ištrauktas iš šaldytuvo) sutarkuokite burokine tarka ir suminkykite su sumaltais sausainiais. Jei masė per biri, įpilkite lašelį vandens. Paruoštą smėlinę pyrago masę sudėkite į šarnyrinę kepimo formą, ir tolygiai paskirstykite dugne (ne daugiau nei 1-2 cm storio) bei suformuokite šonus. Pastatykite kepti 15 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 160-180 laipsnių karščio.
- Giliame inde išmaišykite kondensuotą pieną su kiaušinių tryniais, citrinos sultimis bei krakmolu. Lengvai išplakti šluotele.
- Iškepusį pyrago pagrindą (bus šiek tiek paskrudęs) ištraukite iš orkaitės, palikite trumpam atvėsti. Tada supilkite paruoštą įdarą. Ant viršaus sudėti vyšnias. Pastatykite kepti 15-20 minučių.
- Ištraukite iš orkaitės, palikite pilnai atvėsti kambario temperatūroje, vėliau perkelkite į šaldytuvą ir palikite kelioms valandoms, o dar geriau per naktį.
- Iš šaldytuvo ištraukite 15-20 min. prieš patiekiant ant stalo - bus lengviau įpjauti (mažiau trupės pyrago sienelės).
Receptas iš tinklaraščio „IRRI style“
1. Ant stalo supilkite miltus, vidury padarykite duobutę, į kurią dėkite šaltą kubeliais pjaustytą sviestą.
2. Į sviestą įmuškite kiaušinį, patarkuokite citrinos žievelės, suberkite cukrų ir žiupsnelį kepimo miltelių.
3. Greitai sumaišykite miltus, sviestą ir kiaušinį į homogenišką masę, išminkykite.
4. Suvyniokite tešlą į plėvelę ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.
5. Atpjaukite ir atidėkite gabalą atšalusios tešlos papuošimui
6. Iškočiokite didžiąją dalį tešlos į 4 mm storio apkritimą ir atsargiai dėkite į 26 cm skersmens formą. Šakute aplink visą skritulį suformuokite gražų kraštą
7. Užtepkite džemą, o ant jo iš likusios tešlos juostelių sudėliokite jums patinkantį piešinį arba tiesiog patarkuokite tešlos.
8. Kepkite 40 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
1. Į didelį dubenį suberkite abiejų rūšių miltus, cukraus pudrą, druską ir gerai išmaišykite.
2. Sviestą supjaustykite kubeliais, berkite į miltų mišinį ir trindami sviestą su miltais pirštų galiukais, paverskite mišinį šlapią smėlį primenančiais trupiniais. Dirbkite sparčiai, kad sviestas neimtų tirpti.
3. Atskirkite kiaušinio trynį nuo baltymo (pastarąjį atidėkite), tuomet trynį išplakite su šaltu vandeniu, supilkite į gautus trupinius ir greitai suminkykite tešlą. Suformuokite iš jos 2 vienodus rutulius ir suvynioję juos į maistinę plėvelę, dėkite valandai į šaldytuvą.
4. Praėjus valandai, įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Neaukštą kepimo formą dantytais kraštais patepkite sviestu. Išimkite vieną rutulį iš šaldytuvo ir ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite skritulį, kuris būtų tokio skersmens, jog padengtų formos dugną ir kraštus. Labai atsargiai perkelkite jį į kepimo formą, paspaudydami išklokite ją, o dugną subadykite šakute. Dėkite kepti į orkaitę 15 min.
5. Kol dugnas kepa, pasiruoškite įdarą. Dubenyje vyšnias sumaišykite su cukrumi ir kukurūzų miltais.
6. Iškočiokite likusį tešlos rutulį į tokio pat dydžio skritulį, kaip ir pirmasis.
7. Ant iškepusio pyrago pagrindo berkite vyšnių įdarą ir ant viršaus klokite antrąjį iškočiotą tešlos skritulį. Gerai apspaudykite kraštus, kad dugnas ir viršus šonuose susijungtų, jei lieka šioks toks tešlos perteklius, nupjaukite. Viršuje pyrago „dangtį“ keliose vietose įpjaukite, kad išeitų garai.
8. Aptepkite pyrago viršų kiek paplaktu atidėtuoju kiaušinio baltymu ir pabarstykite cukrumi. Vėl dėkite į orkaitę ir kepkite dar 25-30 min.
9. Traukite iš orkaitės, leiskite kelias mintes atvėsti, o tada pjaustykite porcijomis ir tiekite su ledais.
1. Šviežias vyšnias nuplaukite, nusausinkite ir pašalinkite kauliukus tam skirtu įrankiu. Padalinkite į tris dalis ir vieną dalį susmulkinkite elektriniu smulkintuvu.
2. Į dubenį suberkite gabaliukais supjaustytą minkštą sviestą (prieš pjaustant patariama 1–2 valandas palaikyti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų), cukrų ir maišykite elektriniu plaktuvu, kol gausite vientisą masę.
3. Į gautą masę įmuškite kiaušinius ir plakite vidutiniu greičiu.
4. Per sietelį į dubenį suberkite miltus, bulvių krakmolą ir mieles ir maišykite, kol gausite vientisą masę.
5. Paimkite torto kepimo formą (maždaug 20 cm skersmens), ištepkite ją sviestu, supilkite pusę tešlos masės ir ją tolygiai paskirstykite. Ant masės tvarkingai išdėliokite trečdalį vyšnių, o ant viršaus supilkite susmulkintų vyšnių masę.
6. Į torto kepimo formą supilkite likusią masę, išlyginkite ją šaukštu, ant viršaus išdėliokite likusias vyšnias. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 55 minutes.
7. Iškepusį tortą palikite atvėsti ir tik tada išimkite iš torto kepimo formos.
Patarimas:
Jei nerandate pirkti šviežių vyšnių, tortą galima gaminti ir su konservuotomis vyšniomis. Tokiu atveju svarbiausia jas gerai nusausinti.