15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsusis M.Cvetajevos pyragas atgimė A.Kulitaitės virtuvėje: nesudėtingas, bet skaniausias iš visų

Ne paslaptis, kad Agnė Kulitaitė savo virtuvėje mėgsta išbandyti įvairiausius receptus ir jais mielai dalinasi. Šiandien Agnė mums turi ypatingą dovaną – Marinos Cvetajevos obuolių pyrago receptą, kuris neturi lygių pagal savo skonį. Gal verta išbandyti?
Garsusis M.Cvetajevos pyragas atgimė A.Kulitaitės virtuvėje: nesudėtingas, bet skaniausias iš visų
Garsusis M.Cvetajevos pyragas atgimė A.Kulitaitės virtuvėje: nesudėtingas, bet skaniausias iš visų / Asmeninio archyvo nuotr.

„Skaičiau Michailą Bulgakovą, Antoną Čechovą, Borisą Pasternaką ir Fiodorą Dostojevskį. Galiu pakalbėti apie Levą Tolstojų, pacituoti Vladimirą Nabokovą ir atpasakoti, ką rašė Daniilas Charmsas. Galiu ir Anos Achmatovos eiles padeklamuoti, o per vakarėlius net neprašyta visiems tostą pasakyti. Tik štai Mariną Ivanovną Cvetajavą dar mažai pažįstu, bet užtat jos obuolių pyragą kepiau jau trečią sykį ir galiu drąsiai pasakyti, kad jis man – iš visų skaniausias. Jam, beje, beveik šimtas metų. Koks įdomus tas gyvenimas: visą laiką rašai eiles, o istorijoje palieki ne tik rašytinį, bet ir suvalgomą įspaudą“, – šypsodamasi sako Agnė Kulitaitė ir kviečia užeiti į kaimyninės šalies virtuvę.

Pyragas neturi daug ingredientų ir yra itin lengvai paruošiamas. Jis susideda iš trijų dalių: trapios sviestinės tešlos, plonai supjaustytų obuolių gabalėlių ir kremo. Išlaikant visas proporcijas, pyrago kepimui būtų geriausia naudoti +-26 cm. skersmens skardą nusegamais kraštais.

Tešlai reikės:

  • 240 g miltų,
  • 150 g „Dvaro“ sviesto,
  • 0,5 arb. š. valgomosios sodos,
  • 100 ml „Dvaro“ grietinės.
Asmeninio archyvo nuotr./Garsusis M.Cvetajevos pyragas atgimė A.Kulitaitės virtuvėje: nesudėtingas, bet skaniausias iš visų
Asmeninio archyvo nuotr./Garsusis M.Cvetajevos pyragas atgimė A.Kulitaitės virtuvėje: nesudėtingas, bet skaniausias iš visų

Įdarui reikės:

  • Apie 1 kg obuolių (5-6 obuoliai).

Kremui reikės:

  • 200 g cukraus,
  • 1 kiaušinio,
  • 200 ml „Dvaro“ grietinės,
  • 2 valg. š. miltų,
  • 0,5 a. š. cinamono (nebūtina).

Gaminimas:

1. Skardą ištepame sviestu, apibarstome miltais ir dedame į šaldytuvą.

Asmeninio archyvo nuotr./Garsusis M.Cvetajevos pyragas atgimė A.Kulitaitės virtuvėje: nesudėtingas, bet skaniausias iš visų
Asmeninio archyvo nuotr./Garsusis M.Cvetajevos pyragas atgimė A.Kulitaitės virtuvėje: nesudėtingas, bet skaniausias iš visų

2. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.

3. Sviestą ištirpiname. Sumaišome visus tešlos ingredientus.

Asmeninio archyvo nuotr./Garsusis M.Cvetajevos pyragas atgimė A.Kulitaitės virtuvėje: nesudėtingas, bet skaniausias iš visų
Asmeninio archyvo nuotr./Garsusis M.Cvetajevos pyragas atgimė A.Kulitaitės virtuvėje: nesudėtingas, bet skaniausias iš visų

4. Ištraukiame iš šaldytuvo pyrago formą. Ant jos dugno bei kraštų tolygiai paskirstome tešlą. Kepimo formą su tešla vėl dedame į šaldytuvą.

Asmeninio archyvo nuotr./Garsusis M.Cvetajevos pyragas atgimė A.Kulitaitės virtuvėje: nesudėtingas, bet skaniausias iš visų
Asmeninio archyvo nuotr./Garsusis M.Cvetajevos pyragas atgimė A.Kulitaitės virtuvėje: nesudėtingas, bet skaniausias iš visų

5. Ruošiame kremą. Lengvai šakute išplakame kiaušinį. Beriame cukrų, dedame grietinę. Išmaišome. Po truputį vis pamaišant suberiame miltus ir cinamoną (nebūtina). Maišome tol, kol nelieka miltų gumulėlių.

Asmeninio archyvo nuotr./Garsusis M.Cvetajevos pyragas atgimė A.Kulitaitės virtuvėje: nesudėtingas, bet skaniausias iš visų
Asmeninio archyvo nuotr./Garsusis M.Cvetajevos pyragas atgimė A.Kulitaitės virtuvėje: nesudėtingas, bet skaniausias iš visų

6. Nuskutame obuolius. Pjaustome plonais gabaliukais.

7. Supjaustytus obuolius verčiame ant tešlos ir tolygiai paskirstome, o ant viršaus užpilame kremą.

Asmeninio archyvo nuotr./Garsusis M.Cvetajevos pyragas atgimė A.Kulitaitės virtuvėje: nesudėtingas, bet skaniausias iš visų
Asmeninio archyvo nuotr./Garsusis M.Cvetajevos pyragas atgimė A.Kulitaitės virtuvėje: nesudėtingas, bet skaniausias iš visų

8. Dedame pyragą į orkaitę ir kepame 45-60 min. Pro kremą išlendantys obuolių griežineliai turėtų apskrusti, bet nelaukiam, kol taps tamsiai rudi.

9. Ištrauktą pyragą atvėsiname, o tuomet dedame į šaldytuvą kelioms valandoms, bet geriausia – visai nakčiai.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais