Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gavėnios savaitgaliui – senovinė perlinių kruopų košė. 4 receptai

Gavėnia – pasninko laikotarpis prieš Velykas, kurias šiemet švęsime balandžio 1-ąją. Seniau žmonės gavėniai ruošdavosi iš anksto – džiovindavo arba sūdydavo įvairus grybus, prisiraugindavo agurkų ar kopūstų. Vienas svarbiausių šio laikotarpio patiekalų ant mūsų prosenelių stalo buvo įvairios košės, tad kodėl savaitgalį neišmėginti, pavyzdžiui, perlinės košės? Rinkitės net iš 4 senovinių receptų.
Perlinių kruopų košė
Perlinių kruopų košė / „Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen, perlinių kruopų košė pastaruoju metu primiršta nepelnytai, tad Gavėnia – puikus metas ją prisiminti.

Pasak maisto ekspertės, perlinės kruopos – vienos populiariausių kruopų pasaulyje, iš jų pagaminta košė skani, soti, aromatinga. Tiesa, prieš verdant, perlines kruopas būtina išmirkyti per naktį, o dar prieš mirkymą – bent porą kartų perplauti švariu vandeniu. Gamindami košę, supilkite norimą kiekį perlinių kruopų į puodą ir įpilkite vandens santykiu 1:3.

Perlinių kruopų košė su čiobreliais

Ingredientai:

  • 100 g nevirtų perlinių kruopų;
  • 1 cukinija;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • kmynų;
  • čiobrelių.

Gaminimas:

1. Perlines kruopas pamerkite nakčiai ir ryte išvirkite.

2. Sutarkuokite cukiniją ir sudėkite į dubenį.

3. Smulkiai supjaustykite česnako skilteles ir apibarstykite jomis cukiniją kartu su kmynais ir čiobreliais. Įpilkite šiek tiek aliejaus, gerai išmaišykite ir palikite pastovėti apie 30 minučių.

4. Praėjus nurodytam laikui, visą turinį suverskite į keptuvę ir pakepkite. Tuomet į keptuvę suverskite perlinių kuopų košę ir viską gerai išmaišykite. Patiekite košę ant stalo.

Vida Press nuotr./Perlinių kruopų košė
Vida Press nuotr./Perlinių kruopų košė

Perlinių kruopų košė su morkomis

Ingredientai:

  • 100 g nevirtų perlinių kruopų;
  • 2 nedidelės morkos;
  • 1 svogūnas;
  • 1 pomidoras;
  • 1 valg. šaukšt. grietinės;
  • druskos
  • prieskonių pagal skonį.

Gaminimas:

1. Perlines kruopas pamerkite nakčiai ir ryte užvirkite su nedideliu kiekiu vandens.

2. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.

3. Morką, svogūną ir kubeliais pjaustytą pomidorą apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, druska ir prieskoniais.

4. Daržoves sudėkite į kruopas ir virkite ant silpnos ugnies. Kai vanduo nugaruos, įpilkite dar šiek tiek vandens ir virkite apie pusvalandį.

5. Palikite šiek tiek pastovėti, o vėliau įdėkite šaukštą grietinės, išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite dar 15 minučių pastovėti.

Perlinių kruopų košė su pievagrybiais

Ingredientai:

  • 250 g perlinių kruopų;
  • 200 g pievagrybių;
  • 200 g morkų;
  • 2 svogūnai;
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Pievagrybius nuplaukite, nuskalaukite ir smulkiai supjaustykite.

2. Morkas nuskuskite ir stambiai sutarkuokite, o svogūnus nulupkite ir susmulkinkite. Pievagrybius ir daržoves atskirai apkepkite.

3. Kruopas perrinkite, nuplaukite ir suberkite į gilią keptuvę. Užpilkite verdančiu vandeniu, leiskite išbrinkti ir išvirkite ant silpnos ugnies.

4. Tuomet sumaišykite grybus, daržoves ir košę bei patiekite.

Aidos Chlebinskaitės nuotr./Daržovių mišrainė su perlinėmis kruopomis
Aidos Chlebinskaitės nuotr./Daržovių mišrainė su perlinėmis kruopomis

Perlinių kruopų košė su žirniais

Ingredientai:

  • 200 g perlinių kruopų;
  • 150 g žirnių;
  • 1 svogūnas;
  • 2 valg. šaukšt. smulkintų čiobrelių;
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Žirnius ir kruopas atskirai išmirkykite per naktį. Ryte išvirkite, nukoškite, kruopas išplaukite ir viską kartu virkite apie 15–20 minučių pasūdytame vandenyje ant vidutinio kaitrumo ugnies.

2. Kai išvirs, nuo viršaus nupilkite vandenį ir suberkite su sviestu apkepintą, smulkiai supjaustytą svogūną bei toliau pavirkite, kol kruopos taps minkštos.

3. Paskaninkite košę sviestu, čiobreliais, viską gerai išmaišykite ir pavirkite dar penkias minutes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?