Britų dienraštis „The Guardian“ rašo, kad naujai atgimusias tradicijas salotose, pyragaičiuose ar kokteiliuose naudoti įvairių spalvų, skonių bei kvapų lauko gėles per „Instagram“ išplatino „Michelin“ įvertinimo sulaukę žymių restoranų šefai.
Valgomųjų gėlių populiarumas ėmė augti lyg ant mielių ir jau pernai britų prekybos centruose gėles tapo įprasta pirkti taip pat, kaip prieskoninį baziliką ar kalendrą, rašoma pranešime spaudai. Neilgai trukus, šią madą perėmė ir kai kurios Lietuvoje veikiančios kepyklos.
Gėlės maiste naudojamos dėl paprastos priežasties: pridėjus ryškios gėlės žiedą, pagerėja kasdienių patiekalų išvaizda ir net skonis. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad eksperimentų su gėlėmis rezultatas visuomet stebina – kai kurios jų aštrios, kitos pasižymi žolės skoniu, trečios būna itin aromatingos.
Našlaitės žadina apetitą
„Tortų ir pyragaičių puošimui neseniai pradėjome naudoti džiovintas (liofilizuotas) našlaites, taip pat šviežius ir džiovintus rožių žiedlapius bei rugiagėles“, – apie naujas konditerines tendencijas pasakoja N.Juchnevič.
Konditerė pastebi, kad būtent našlaitės pastaruoju metu yra aktyviai naudojamos tiek kulinarijoje, tiek ir konditerijoje. Jų populiarumas maisto puošyboje gali būti siejamas ir su augančia natūralių produktų bei gaminių paklausa.
Maistui skirtos gėlės nėra specialiai chemiškai ar termiškai apdorojamos, nebent tik džiovinamos, o šviežumą išlaiko 3–4 dienas. Tiesa, daliai žmonių visgi natūraliai gali kilti klausimas, ar tokios puošmenos yra valgomos, ar atlieka tik estetinę funkciją.
Maisto gamyboje naudojamos gėlės nepatenka į alergenų sąrašą, tad yra tinkamos visiems.
„Galbūt kai kam tai bus neįprasta, tačiau gėlės, kuriomis puošiame maistą, yra valgomos. Tai, ar jas valgysite, priklausys tik nuo jūsų skonio receptorių. Pavyzdžiui, našlaites galima naudoti ruošiant pyragus ar kitus kepinius ir šios gėlės itin žadina apetitą“, – į klausimą atsako kepyklų vadovė, pridurdama, jog maisto gamyboje naudojamos gėlės nepatenka į alergenų sąrašą, tad yra tinkamos visiems.
Torto spalva – iš špinatų, ciberžolės, morkų
Paklausta, iš kokių maisto produktų pagaminti tortai šiuo metu sulaukia didžiausio populiarumo, N.Juchnevič teigia, jog vieną gaminių kategoriją išskirti būtų sunku.
„Žmonės mėgsta šokolado, varškės ir gaivių vaisių tyrių tortus. Pirkėjai taip pat pamėgo tortus su traškiu vafliniu pistacijų, mango ar karamelės sluoksniu, o kartu ir su įvairių vaisių, tokių kaip mango, aviečių, vyšnių, juodųjų serbentų, tyrių želė sluoksniais“, – pasakoja N.Juchnevič.
Konditerės teigimu, pastaruoju metu pastebimas siekis rinktis gaminius, pagamintus iš kuo natūralesnių žaliavų. „Savo kepyklose nenaudojame dažų, kurie neigiamai veikia vaikų aktyvumą bei dėmesį. Beje, spalvą mūsų konditeriai išmoko išgauti iš tokių gamtos produktų, kaip špinatai, ciberžolė, džiovintos morkų ar burokėlių granulės“, – priduria pašnekovė.
Nors šiltuoju metų laiku pastebima tendencija rinktis gaivesnius, lengvesnės konsistencijos konditerijos gaminius, tačiau ištikimi šokolado mėgėjai riebesniais šokoladiniais tortais mėgaujasi ir vasarą.
Žinoma, daug kas priklauso ir nuo progos, vaikų gimtadieniams dažniausiai perkami varškės, jogurto ir vaisiniai tortai, o vestuvių ir jubiliejų proga ieškoma išraiškingų, daugiau sluoksnių turinčių tortų.