Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geltonai oranžinis savaitgalio valgiaraštis: ir tradiciniai lietuviški, ir egzotiški patiekalai

Šią žiemą trūksta ir sniego, ir saulės, o labiausiai – derinio šaltukas + baltas sniegas + akinanti saulė. Jei ir jūsų nuotaiką nekaip veikia begalinė pilkuma, tegul bent iš lėkščių plieskia „saulė“. Kviečiame rinktis patiekalus, nuspalvintus geltona ir oranžine spalvomis, bus linksmiau!
Savaitgalio patiekalai
Savaitgalio patiekalai / Nidos Degutienės, Vida Press nuotr.

Salotos, mišrainės ir užkandžiai:

Salotos su moliūgais ir sūriais
Receptas: Salotos su moliūgais ir sūriais
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 15
Receptas
Ingredientai
Salotos: 6.00 vnt. (keli lapeliai)
Moliūgai: 500.00 g
Sūris: 100.00 g (baltųjų pelėsių)
Spanguolės: 1.00 valg. š. (saujelė džiovintų)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių - užpilui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Klevų sirupas: 1.00 valg. š. (užpilui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (abrikosų kauliukų - užpilui)
Kaip gaminti
  1. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir sudėkite į saikingai riebalais pateptą kepimo formą.
  2. Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su raudonėliais ir aitriąja paprika, užberkite ant moliūgų. Ant viršaus pašlakstykite aliejaus ir 20 min. pašaukite į karštą orkaitę.
  3. Sūrius supjaustykite kubeliais ir užberkite ant moliūgų iki kepimo pabaigos likus 5 min.
  4. Moliūgus ištraukite ir atvėsinkite. Į lėkštes dėkite nuplautų ir nusausintų salotų lapelių, ant viršaus – keptų moliūgų.
  5. Salotas apšlakstykite padažu, paruoštu iš nurodytų ingredientų. Ant viršaus berkite apie pusvalandį vandenyje mirkytų džiovintų spanguolių. Skanu valgyti su skrudintos itališkos duonos riekele.
Suskleisti
Moliūgų humusas
Receptas: Ryškiaspalvis moliūgų humusas
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 26
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 650.00 g (be odelės ir be sėklų, supjaustyto gabalėliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (nenuluptos)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (plius šiek tiek patiekimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Avinžirniai: 400.00 g (indelis konsevuotų (nupilkite skystį ir praskalaukite avinžirnius vandeniu))
Anakardžių riešutai: 40.00 g (skrudintų; plius dar šiek tiek patiekimui)
Vanduo: 125.00 ml
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, sudėkite moliūgą, česnakus, pašlakstykite viską aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 30 min., kol moliūgas suminkštės, o česnakai paruduos.

2. Truputį atvėsinkite, tada išspauskite iš lukštų česnaką, sudėkite į elektrinį trintuvą kartu su moliūgais, avinžirniais, anakardžių riešutais, supilkite vandenį, įberkite dar šiek tiek druskos ir pipirų ir susmulkinkite iki vientisos masės (2–3 min).

3. Patiekite pašlakstę trupučiu aliejaus, pabarstę kmynais ir čili dribsniais, su mėgstamais skrebučiais, duona arba daržovėmis.

Suskleisti
Keptas sviestinis moliūgas
Receptas: Keptas sviestinis moliūgas
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 44
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 vnt. (sviestinis)
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Migdolai: 2.00 arbat. š. (maltų)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.

2. Moliūgą nuskuskite daržovių skustuku ir perpjaukite išilgai per pusę. Šaukštu išskobkite sėklalizdį.

3. Moliūgo puses sudėkite į aliejumi pateptą kepimo indą ir supjaustykite, neįpjaudami iki galo, plonais griežinėliais. Aptepkite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais ir apibarstykite čiobreliais.

4. Kepkite orkaitės viduryje 30 minučių. Išimkite iš orkaitės, aptepkite lydytu sviestu ir apibarstykite maltais migdolais. Kepkite dar 15 minučių, kol moliūgas gražiai parus.

5. Tiekite kaip garnyrą ar valgykite kaip pagrindinį patiekalą su duona ir jogurtiniu padažu.

Suskleisti
Spalvingos salotos su žemės riešutais
Receptas: Spalvingos veganiškos salotos su žemės riešutais
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.2 / 26
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgavaisis)
Morkos: 1.00 vnt. (stambi)
Tofu: 200.00 g (galite dėti pagal skonį)
Žemės riešutai: 1.00 sauja
Sojos padažas: 3.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (maltos)
Sezamų aliejus: 3.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (malto)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Iš pakelio išimtą tofu nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite stambokais kubeliais.

2. Iš apelsino sulčių, šaukšto sezamų aliejaus, keleto šaukštų sojos padažo ir prieskonių paruoškite marinatą; į jį įspauskite ir česnaką. Sudėkite tofu kubelius į skystį ir retsykiais gabalėlius jame pavartydami palikite pasimarinuoti apie 20–30 min.

3. Riešutus nuplaukite, palikite nudžiūti, o vėliau šiek tiek paskrudinkite orkaitėje arba sausoje keptuvėje.

4. Daržovių skustuku plonomis juostelėmis išilgai supjaustykite morką, agurką ir cukiniją.

5. Šlakelyje aliejaus vartydami apkepkite marinuoto tofu gabalėlius, kad pagelstų iš visų pusių.

6. Riešutus ir daržoves sumaišykite su užpilu iš balzaminio acto, sojos padažo ir sezamų aliejaus. Ant viršaus užberkite tofu gabalėlius iš keptuvės.

Suskleisti
Lengvai marinuotų daržovių salotos
Receptas: Lengvai marinuotų daržovių salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Baltojo vyno actas: 100.00 ml (marinuotoms daržovėms)
Kopūstai: 300.00 g (marinuotoms daržovėms)
Morkos: 3.00 vnt. (marinuotoms daržovėms)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (marinuotoms daržovėms)
Kukurūzai: 4.00 vnt. (burbuolės; marinuotoms daržovėms)
Čili pipiras: 1.00 vnt. (marinuotoms daržovėms)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Mėtos: 20.00 g (šviežios; marinuotoms daržovėms)
Kalendros: 20.00 g (šviežios; marinuotoms daržovėms)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; marinuotoms daržovėms)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį; marinuotoms daržovėms)
Majonezas: 50.00 g (padažui)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (padažui)
Saulėgrąžų aliejus: 1.00 valg. š. (padažui)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Kopūstą smulkiai supjaustykite, morką stambiai sutarkuokite, svogūną supjaustykite itin plonais pusžiedžiais.

2. Į nedidelį puodą supilkite 200 ml vandens, 1 valg. šaukšt. druskos ir balto vyno actą. Užvirkite ir nukaiskite.

3. Į dubenį sudėkite kopūstus ir morkas, užpilkite 2/3 sūrymo. Svogūnus sudėkite į kitą dubenį ir užpilkite likusiu skysčiu. Palaikykite 20 minučių, nuskalaukite, nusausinkite ir sudėkite visas daržoves į vieną didelį dubenį.

4. Kukurūzų burbuoles apkepkite ant griliaus arba trumpai apvirkite sūdytame vandenyje (apie 3 minutes). Tiek kepant, tiek verdant turi pasikeisti grūdelių spalva – jie tampa sodriau geltoni. Šiek tiek atvėsinkite burbuoles ir aštriu peiliu nupjaustykite grūdelius. Suberkite juos į morkų, kopūstų ir svogūnų dubenį.

5. Aitriąją papriką, kalendrą ir mėtas smulkiai sukapokite.

6. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir užpilkite ant daržovių. Atsargiai išmaišykite. Sudėkite aitriąją papriką, kalendrą ir mėtas, pagardinkite šviežiai grūstais pipirais, darkart išmaišykite ir patiekite.

Suskleisti
Bolivinės balandos, mango ir šilauogių salotos su bazilikų padažu
Receptas: Bolivinės balandos, mango ir šilauogių salotos su bazilikų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 15
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos (kynva): 0.50 puodelis (salotoms)
Vanduo: 1.00 puodelis
Agurkai: 0.50 puodelis (supjaustyto; salotoms)
Mangas: 0.50 vnt. (supjaustyto; salotoms)
Šilauogės: 0.50 puodelis (salotoms)
Bazilikai: 1.00 sauja (bazilikų padažui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (bazilikų padažui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (bazilikų padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; bazilikų padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; bazilikų padažui)
Kaip gaminti

1. Išvirkite kruopas ir leiskite atvėsti.

2. Sumaišykite su likusiais salotų ingredientais.

3. Padažui visus ingredientus suplakite blenderyje iki vientiso padažo.

4. Užpilkite padažą ant salotų.

Suskleisti
Mandarinų, fetos ir karamelizuotų migdolų salotos
Receptas: Lengvos mandarinų, fetos ir karamelizuotų migdolų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Mandarinai: 7.00 vnt. (6 salotoms ir 1 padažui)
Granatas: 0.25 vnt. (salotoms)
Migdolai: 2.00 valg. š. (skaldytų; salotoms)
Pankolių sėklos: 0.75 arbat. š. (salotoms)
Fetos sūris: 35.00 g (salotoms)
Medus: 2.00 arbat. š. (1 salotoms ir 1 padažui)
Mėtos: 5.00 vnt. (lapeliai; salotoms)
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š. (padažui)
Actas: 1.00 arbat. š. (raudonojo vyno; padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitiname iki 180C laipsnių temperatūros (režimas su vėjeliu).

2. Pankolių sėklas grūstuvėje susmulkiname iki miltelių.

3. Į mažą puodą dedame sviestą, medų ir kaitiname, kol sviestas išsilydys. Dedame skaldytus migdolų riešutus, pankolių sėklas ir viską išmaišome.

4. Perdedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Kepame 5-8 min. arba kol apskrus. Iškepus leidžiame atvėsti.

5. Mandarinus nulupame ir supjaustome griežinėliais.

6. Iš vieno mandarino išspaudžiame sultis, jas mažame dubenėlyje sumaišome su alyvuogių aliejumi, raudonojo vyno actu ir medumi.

7. Į lėkštę dedame mandarinus, užbarstome granatų sėklas ir keptus riešutus. Dedame fetą ir puošiame mėtos lapeliais. Užpilame padažą ir salotos paruoštos.

Suskleisti

Sriubos:

Trinta morkų sriuba
Receptas: Morkų ir raudonųjų lęšių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 17
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (tarkuoto šviežio)
Kario prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Morkos: 4.00 vnt. (stambiai supjaustytos)
Lęšiai: 0.75 st. (raudonųjų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Puode įkaitinę aliejų kepkite svogūnus apie 5 minutes. Suberkite kario miltelius bei imbierą ir pakepkite dar 30 sekundžių. Suberkite morkas, supilkite sultinį, paskaninkite druska ir pipirais.

2. Virkite apie 15 minučių arba tol, kol morkos suminkštės.

3. Sutrinkite sriubą trintuve.

Suskleisti
Moliūgų sriuba
Receptas: Trinta moliūgų sriuba su lęšiais ir čiobreliais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 16
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Moliūgai: 800.00 g (minkštimo)
Moliūgo sėklos: 4.00 valg. š.
Lęšiai: 100.00 g (raudonųjų)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (šviežių)
Grietinė: 50.00 g (liesos)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Susmulkinkite svogūnus, česnaką ir moliūgo minkštimą.

2. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės ir apskrus. Tuomet įmaišykite česnaką, moliūgo minkštimą, lęšius ir čiobrelį. Viską užpilkite karštu daržovių sultiniu. Pagardinkite druska ir pipirais. Virkite apie 20 minučių, kol lęšiai ir daržovės taps minkštos.

3. Tuo metu nuplaukite šviežio moliūgo sėklas ir nusausinkite jas virtuviniu rankšluosčiu. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, suberkite moliūgo sėklas ir kepkite jas, kol pradės sproginėti. Kelis kartus atidžiai pamaišykite, kad sėklos nesudegtų ir uždenkite keptuvę. Kai sėklos apskrus ir išsipūs, apibarstykite jas žiupsneliu druskos ir cukraus. Dar kartą gerai išmaišykite.

4. Išvirusią moliūgų masę sutrinkite elektriniu maišytuvu iki vientisos, glotnios masės. Sudėkite grietinę ir dar kartą pamaišykite. Paragaukite ar netrūksta prieskonių. Ant viršaus uždėkite šaukštą grietinės, kelis čiobrelių lapelius ir apibarstykite kepintomis moliūgų sėklomis.

Suskleisti
Keptų moliūgų sriuba su degintu sviestu ir trumais
Receptas: Prancūziška keptų moliūgų sriuba su degintu sviestu ir trumais
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 12
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 2.30 kg
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (didelis)
Šalavijai: 12.00 vnt. (lapelių)
Čiobreliai: 6.00 vnt. (šakelės)
Porai: 6.00 vnt. (tik šviesi dalis)
Morkos: 4.00 vnt. (vidutinės, supjaustytos gabalėliais)
Svogūnai: 2.00 vnt. (vidutiniai, supjaustyti gabalėliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutrintos)
Vynas: 120.00 ml (baltojo sauso)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (Prancūziškoje virtuvėje toks ryšulėlis paprastai sudarytas iš saujelės petražolių, čiobrelių ir poros lauro lapų.)
Sviestas: 100.00 g (deginto)
Sultinys: 1400.00 ml
Grietinė: 100.00 ml (riebios)
Trumai: 1.00 žiupsnelis (pasirinktinai; galite naudoti trumais aromatizuotą aliejų)
Kaip gaminti

Kai pats didžiausias visų rūšių moiliūgų pasirinkimas, laikas išmėginti prancūziškos trintos moliūgų sriubos receptą! Recepto autorė siūlo sriubą patiekti su creme fraiche (puikiai tiks lietuviška riebi grietinė) ir trumais (aš panaudojau trumus aliejuje), tačiau trumus puikiai pavaduos apkepintos voveraitės ar kiti mėgstami grybai. Sriubą rekomenduojama virti su maistingu naminiu vištienos sultiniu, tačiau jį vegetarai drąsiai gali keisti daržovių sultiniu.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 175C.

2. Moliūgus perpjaukite pusiau (jei jie nedideli, jei dideli – supjaustykite riekėmis), išimkite sėklas. Sudėkite moliūgus nupjauta puse į viršų į kepimo skardą ir rankomis gerai įmasažuokite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, taip kad visas paviršius gerai pasidengtų ir nesviltų kepant. Tada pabarstykite druska ir pipirais. Ant moliūgų paskleiskite šalavijo lapus ir čiobrelius ir kepkite orkaitėje, kol galėsite gana lengvai įbesti peilį (užtruksite apie 20-50 minučių priklausomai nuo moliūgo rūšies ir dydžio).

3. Iškepusius moliūgus išimkite iš orkaitės ir leiskite šiek tiek pravėsti. Kai moliūgai jau nebus tokie karšti, išmeskite šalavijus ir čiobrelius, o juos pačius išskaptuokite iš luobelių. Minkštimą sudėkite į dubenį, o odeles išmeskite.

4. Kol moliūgai kepa, porus perpjaukite išilgai, tada supjaustykite maždaug 2,5 cm gabalėliais. Pripilkite dubenį šalto vandens ir skalaukite (geriausia rankomis) porus, kad pašalintumėte visą susikaupusį smėlį. Nusausinkite porus ir atidėkite į šalį.

 

5. Dideliame puode storu dugnu (arba troškintuve) įkaitinkite likusius 3 šaukštus aliejaus. Sudėkite porus, morkas, svogūnus ir česnakus ir maišydami kepinkite apie 6-8 minutes, kol suminkštės. Supilkite vyną ir pakaitinkite, kol jis visas išgaruos, Tada sudėkite moliūgus ir įpilkite sultinio tiek, kad apsemtų visą puodo turinį, įmeskite bouquet garni ir užvirus skysčiui, virkite ant nedidelės ugnies apie 25 minutes, arba kol visos daržovės taps minkštos.

6. Išimkite ir išmeskite bouquet garni. Sriubą kuo geriaus sutrinkite (geriausia kokteiline – mikseriu), kol jos konsistencija bus vientisa, it šilkinė. Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.

7. Patiekite pašildytuose dubenėliuose, su šaukštu riebios grietinės, keliais gabalėliais trumų (jei turite), pabarstykite žalumynais ir pašlakstykite degintu sviestu.

*Bouquet garni – tai virtuvine virvele surištas prieskoninių žolių paketėlis. Jį lengva įdėti ir išimti iš puodo išvirus. Prancūziškoje virtuvėje toks ryšulėlis paprastai sudarytas iš saujelės petražolių, čiobrelių ir poros lauro lapų.

**Degintas sviestas išgaunamas kaitinant sviestą kol jis įgauna tamsiai rudą spalvą ir ima kvepėti lazdyno riešutais. Kai jį gaminsite, nenuleiskite akių stebėdami sviesto spalvą, mat jis gali greitai imti svilti. Papildomai paskanindami galite įberti šiek tiek druskos ir įberti truputį kapotų petražolių arba česnakinių svogūno laiškų.

Suskleisti
Šildanti ankštinių ir saldžiųjų bulvių sriuba
Receptas: Šildanti veganiška lęšių, žirnių ir saldžiųjų bulvių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 37
Receptas
Ingredientai
Žirniai: 0.75 st. (neskaldytų džiovintų (juos mirkykite 8-12 valandų, per tą laiką bent du kartus nusunkite ir perplaukite po tekančiu vandeniu))
Lęšiai: 0.50 st. (raudonųjų)
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Čili paprikos dribsnių: 1.00 žiupsnelis
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Puode su trupučiu įkaitinto aliejaus apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Suberkite į puodą čili sėklas ir kmynus.

2. Svogūnui suminkštėjus sudėkite smulkiai supjaustytą česnako skiltelę, keletą sekundžių pakepkite. Tuomet sudėkite supjaustytą morką, saldžiąsias bulves, nuplautus lęšius ir nusunktus žirnius.

3. Supilkite daržovių sultinį, sumažinkite kaitrą iki vidutinės, virkite iki 15-20 min.

4. Daržovėms ir ankštiniams suminkštėjus sutrinkite sriubą trintuvu ar kokteilių plaktuvu. Jeigu norisi skystesnės – įpilkite papildomai sultinio ar vandens.

Patiekdami galite paskaninti mėgstamu aliejumi ar žalumynais.

Suskleisti

Karštieji patiekalai:

Moliūgų paplotėliai
Receptas: Moliūgų paplotėliai
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 70
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g (oranžiniai)
Kefyras: 1.00 l (riebus)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Kefyrą nakčiai padėkite į šaldymo kamerą. Ištraukusi pakelį prakirpkite, sušalusį skystį dėkite į kelių sluoksnių marle ištiestą kiaurasamtį. Įtaisykite jį virš puodo, palikite pusdienį, kad masė atšiltų ir išvarvėtų.
  2. Moliūgą nulupkite, minkštimą sutarkuokite. Dubenyje kiaušinius suplakite su ruduoju cukrumi ir druska. Sukrėskite naminę rikotą (masė, kuri liko išvarvėjus sušaldytam kefyrui), gerai išmaišykite. Sudėkite tarkuotus moliūgus, išmaišykite.
  3. Maišydami po šaukštą suberkite miltus. Aliejumi pateptomis rankomis suformuokite norimo dydžio ir storio paplotėlius. Dėkite į riebalais išteptą kepimo skardą, apšlakstykite lydytu sviestu ir šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. Apibarstykite ruduoju cukrumi, puoškite šviežių mėtų lapeliais.
Suskleisti
Varškės apkepas su moliūgais
Receptas: Varškės apkepas su moliūgais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 40
Receptas
Ingredientai
Manai: 100.00 g
Pienas: 190.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Rudasis cukrus: 100.00 g
Moliūgai: 400.00 g (tyrė)
Varškė: 500.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 5.00 g (maltas)
Muskatas: 2.00 g (maltas)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 5.00 g
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite (arba išklokite kepimo popieriumi) 22 cm skersmens kepimo indą.
  2. Į nedidelį dubenėlį suberkite manų kruopas. Užpilkite pienu ir atidėkite į šalį, kol manų kruopos išbrinks.
  3. Atskirkite kiaušinio trynius ir baltymus. Trynius išplakite su ruduoju cukrumi. Į tą patį dubenį sudėkite moliūgų tyrę, varškę, suberkite maltą cinamoną, imbierą, muskatą, vanilinį cukrų ir druską. Maisto smulkintuvu išplakite viską iki vientisos kreminės masės. Įmaišykite išbrinkusias manų kruopas.
  4. Kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
  5. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45–50 min., kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
  6. Tiekite nedelsiant su norimu padažu: grietine, varškės padažu, uogomis, džemu ar kitais priedais. Skanaus!  
Suskleisti
Rudeninis kuskusas su moliūgu
Receptas: Rudeninis kuskusas su moliūgu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinės, supjaustytos 2 cm gabaliukais)
Pastarnokas: 2.00 vnt. (vidutiniai, supjaustyti 2 cm gabaliukais)
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt.
Pankolių sėklos: 0.50 arbat. š.
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Imbieras: 0.50 arbat. š.
Ciberžolė: 0.25 arbat. š.
Aitrioji paprika: 0.25 arbat. š.
Aliejus: 5.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Moliūgai: 400.00 g (supjaustyto kubeliais)
Džiovinti abrikosai: 8.00 vnt. (supjaustyti gabaliukais)
Avinžirniai: 400.00 g (virtų)
Vanduo: 1.50 st. (apie 1 stiklinė kuskusui ir 0,5 stiklinės daržovėms; gali reikėti daugiau)
Kalendros: 1.00 sauja (kapotos; patiekimui)
Harisa: 2.00 valg. š. (patiekimui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (kuskusui)
Kuskusas: 100.00 g
Kaip gaminti

1. Morkas ir pastarnokus suberiame į kepimo indą. Prieskonius – cinamono lazdeles, pankolio sėklas, lauro lapus, maltą imbierą, ciberžolę, aštrią papriką ir čilidribsnius, druską sumaišome su 5 šaukštais alyvuogių aliejaus. Visą šį miksą užpilame ant morkų su pastarnokais ir rankomis išmaišome, kad prieskoniai pasidengtų tolygiai. Kepame 190 laipsnių temperatūroje 15 min.

2. Tuomet įdedame supjaustytą moliūgą. Toliau kepame dar 35 minutes.

3. Suberiame džiovintus abrikosus ir avinžirnius. Ir įpilame šiek tiek karšto vandens – vanduo daržovių apsemti neturi, bet svarbu, kad ant dugno jo būtų pakankamai. Grąžiname kepimo indą į orkaitę ir kepame dar apie 10 min.

4. Baigiant kepti daržovėms, kuskusą suberiame į dubenį, įberiame žiupsnį druskos, užpilame verdančiu vandeniu ar sultiniu – skysčio visada pilu apie 1 cm virš kruopų (maždaug per piršto storį) – ir sandariai uždengiame dangčiu ar maistine plėvele. Paliekame 10 min. Tuomet įdedame sviesto ir šakute „išpurename“ kuskusą.

5. Į lėkštę dedame kuskuso, ant viršaus daržovių, beriame kalendrų, jei norime, užsidedame harisos.

Suskleisti
Grilyje kepta įdaryta paprika
Receptas: Varške, kumpiu ir sūriu įdarytos paprikos
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.8 / 14
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 4.00 vnt. (panašaus dydžio saldžiosios raudonosios)
Ryžiai: 5.00 valg. š.
Parmezano sūris: 100.00 g (sutarkuoto)
Kumpis: 80.00 g (virto)
Maskarponės sūris: 100.00 g (arba kreminės varškės)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Paprikas nuplaukite ir perpjaukite išilgai pusiau, pašalinkite sėklas.

2. Kepimo indą, kuriame tilps suguldytos paprikos, patepkite aliejumi ir sudėliokite paprikų puseles.

3. Ryžius apvirkite, kol bus beveik išvirę, bet dar kietoki. Supjaustykite kumpį nedideliais gabaliukais.

4. Dubenyje sumaišykite varškę (arba maskarponės sūrį), ryžius, parmezaną (kokį šaukštą pasilikite) ir kumpį, pasūdykite, įberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų.

5. Gauta mase pripildykite paprikų puseles, pabarstykite likusiu parmezano sūriu.

6. Šaukite kepti į iki 180 g įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 min. – kol paprikos bus iškepusios, o įdarą dengiantis sūris gražiai išsilydęs ir auksinis. Skanaus!

Suskleisti
Kalafiorų apkepas „gratin“
Receptas: Prancūziškas kalafiorų apkepas „gratin“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (apie 600 g)
Vanduo: 400.00 ml
Sviestas: 40.00 g (ir dar šiek tiek kepimo indui patepti)
Miltai: 75.00 g (ir dar + vienas šaukštas)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (baltymai atskirti nuo trynių)
Pienas: 100.00 ml
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų; pabarstymui)
Kaip gaminti

Tačiau jei norėtųsi lengvesnės vegetariško gratino versijos, siūlau pasinaudoti proga, kol vis dar turime šviežių kalfiorų. O tiems, kam vegetariška vakarienė didelio susižavėjimo nekelia, primenu, kad gabalėlis kumpio nepagadino dar nė vieno daržovių patiekalo!

1. Kalafiorą supjaustykite žiedeliais ir virkite pasūdytame vandenyje (300 ml) apie 5 min. Nusausinkite, tačiau neišpilkite vandens, kuriame kalafioras virė.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C laipsnių temperatūros.

3. Sviestą ištirpinkite puode, supilkite miltus ir išmaišydami, kol gausite tirštą masę (ji vadinasi roux). Nenuklėlę puodo nuo ugnies, dalimis pilkite atidėtą karštą vandenį, kuriame virė kalafioras, vis plakdami ir maišydami, kad masė nebūtų su tešlos trupiniais. Supilkite pieną, ir toliau maišykite, plakite, kad masė būtų kuo tolygesnė, puresnė. Įberkite muskato riešuto, druskos ir pipirų.

4. Nukelkite nuo ugnies ir palikite porą minučių šiek tiek atvėsti. Įmaišykite kiaušinių trynius, vis intensyviai maišydami. Sudėkite apvirtus kalafiorus ir vėl viską gerai sumaišykite.

 

5. Ištepkite sviestu karščiui atsparaus kepimo indo dugną ir kraštus ir pabarstykite džiūvėsiais (arba kynva dribsniais).

6. Baltymus išplakite iki standžių putų ir juos atsargiai įmaišykite į kalafiorų masę. Viską sukrėskite į paruoštą kepimo indą, viršų pabarstykite džiūvėsiais (arba kynva dribsniais), galite dar užmesti kokį gabalėlį sviesto ant viršaus. Kepkite 40 minučių, kol labai gražiai paruduos.

7. Skanus ir karštas, tik ką iš krosnies, ir atvėsęs, rytojaus dieną!

Suskleisti
Blynai
Receptas: Nesudėtingi, bet puikūs olandiški blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 58
Receptas
Ingredientai
Miltai: 400.00 g
Krakmolas: 60.00 g
Pienas: 460.00 ml
Vanduo: 240.00 ml
Sviestas: 80.00 g (ištirpinto)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Cukrus: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Sūris: 100.00 g (Goudos; galima ir nenaudoti)
Kaip gaminti

1. Šių blynų tešlą pravartu ruošti naudojant elektrinį plaktuvą, nes tešla turi būti labai glotni ir vientisa, jei tokio neturite, tiks ir šakutė, tačiau darbuokitės ja intensyviai. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą, kiaušinius, pieną, vandenį, lydytą sviestą ir cukrų. Labai gerai išplakite, kad nebūtų jokių gumuliukų. Leiskite tešlai pastovėti bent valandą (arba uždenkite ir dėkite nakčiai į šaldytuvą).

2. Maždaug 10 min. prieš kepant blynus į tešlą suberkite ir kepimo miltelius, labai gerai išmaišykite.

3. Įkaitinkite didelę blynams kepti skirtą keptuvę ant vidutinės ugnies, patepkite trupučiu aliejaus ir samčiu pilkite tešlos, sukiokite keptuvę, kol tešla pasiskirstys per visą dugną, ir dėkite kepti.

4. Kai viena pusė apkeps, apverskite blyną ir ant viršutinės pusės užberkite šiek tiek goudos sūrio (jei nenorite sūrio, galite šio žingsnio ir atsisakyti. Valgykite blynus karštus, su mėgstamais priedais (jei nenaudojate sūrio).

Suskleisti
Bulvių ir svogūnų apkepas su ančių taukais
Receptas: Bulvių ir svogūnų apkepas su ančių taukais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.20 kg (krakmolingų, nuskustų ir labai plonai supjaustytų (geriausiai – mandolina))
Taukai: 60.00 g (ančių; tirpintų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (didelis)
Svogūnai: 2.00 vnt. (labai plonai supjaustyti žiedais (geriausia irgi pjaustyti mandolina))
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Keptuvėje (tinkamoje kepimui orkaitėje) arba kepimo formoje įtieskite kepimo popieriaus.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite pjaustytas bulves su anties taukais, druska ir pipirais, kad kiekviena riekelė pasidengtų riebalais.

3. Trečdalį bulvių juostelių suklokite ant paruošto kepimo indo dugno. Ant šio sluoksnio dėkite pusę kiekio svogūno žiedų. Tada dėkite antrą trečdalį buvlvių juostelių, ir likusius svogūnus. Pačiame viršuje iškėliokite likusį trečdalį bulvių juostelių.

4. Kepkite 45 minutes arba kol gražiai apskrus viršutinis bulvių sluoksnis, o viduje esančios bulvės bus pilnai iškepę, minkštos. Prieš patiekiant galite dar pabarstyti pipirais, ir jei trūksta – druska.

Suskleisti
Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
Receptas: Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 16
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 0.50 vnt. (indelio konservuotų)
Pupelės: 0.50 vnt. (indelio konservuotų)
Kokosų pienas: 200.00 ml
Raudonojo kario pasta: 1.00 arbat. š. (jei neturite, pakeiskite šaukšteliu tarkuotos imbiero šaknies ir šaukšteliu trinto česnako)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, smulkiai supjaustytas)
Moliūgai: 300.00 g (supjaustyto mažo kąsnio kubeliais)
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Sultinys: 0.50 st. (arba vandens)
Čili pipiras: 1.00 g (pagal skonį)
Žuvies padažas: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Špinatai: 1.00 sauja (didelė; jaunų)
Kaip gaminti

1. Puode storu dugnu arba gilesnėje keptuvėje pakaitinkite 2 šaukštus kokosų pieno kartu su raudonojo kario pasta (arba, jei neturite – tarkuotą imbiero šaknį ir trintus česnakus).

2. Suberkite svogūnus ir moliūgus, ir maišydami kaitinkite porą minučių. Suberkite ciberžoles ir papriką, supilkite likusį kokosų pieną, suberkite konservuotus avinžirnius ir pupeles, įpilkite sultinio, ir virinkite ant nedidelės ugnies, kol moliūgas taps minkštas (priklausomai nuo moliūgo rūšies, užtruksite apie 8-15 minučių). 

3. Pačioje pabaigoje sudėkite špinatus, sumaišykite, ir nukelkite nuo ugnies. Jei trūksta sūrumo, įpilkite žuvies padažo (arba įberkite druskos).

4. Patiekite su virtais ryžiais, pabarstę čili pipirais, kalendrų lapeliais, ir pašlakstę laimo sultimis.

*Jei naudosite ne konservuotas pupeles ir avinžirnius, o džiovintas, jas užmerkite iš vakaro, o tada išvirkite pasūdytame vandenyje, kol taps minkštos.

Suskleisti
Vyniotinis su mangais
Receptas: Vyniotinis su mangais
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.9 / 10
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 400.00 g (filė)
Mangas: 1.00 vnt. (didelis)
Abrikosai: 1.00 st. (džiovintų)
Sūris: 200.00 g (tarkuoto brandinto)
Džemas: 4.00 valg. š. (abrikosų)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Riešutai: 30.00 g (kapotų)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Abrikosus per naktį mirkykite vandenyje, tada nuspauskite ir susmulkinkite.

2. Vištienos filė nuplaukite, nusausinkite, įpjaukite, išskleiskite, pamuškite, pagal skonį įtrinkite druska ir pipirais.

3. Per vištienos filė vidurį berkite smulkintų išmirkusių abrikosų, tarkuoto sūrio, žalumynų. Vištieną suvyniokite ir perriškite konditeriniu siūlu. Trumpai pakepinkite įkaitintame svieste, apvoliokite riešutuose ir 20 min. pašaukite į karštą orkaitę.

4. Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite sojų padaže. Tada suberkite rudąjį cukrų ir kaitinkite iki svogūnai karamelizuosis.

5. Tiekite supjaustytą griežinėliais su mangų kubeliais, sumaišytais su abrikosų džemu.

Suskleisti
Troškintos vištų kulšelės su moliūgais
Receptas: Troškintos vištų kulšelės su moliūgais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 800.00 g (kulšelės)
Druska: 1.00 arbat. š. (jūros pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Moliūgai: 650.00 g
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Česnakai: 10.00 skiltelės
Vynas: 400.00 ml (sausas arba sultinys)
Daržovių sultinys: 500.00 ml
Medus: 2.00 valg. š. (1-2 valg. š.)
Kuskusas: 250.00 g
Raudonėliai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1.Kulšeles nuplaukite, nusausinkite, apibarstykite druska ir pipirais. Moliūgą nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite riekelėmis.

2.2–3 šaukštus aliejaus įkaitinkite troškintuve ir iš abiejų pusių apkepkite kulšeles. Išimkite. Česnaką nulupkite. Moliūgų riekeles, česnako skilteles ir saldžiąsias paprikas sudėkite į troškintuvą ir pakepinkite.

3.Supilkite vyną, 200 mililitrų daržovių sultinio, įmaišykite medų, vėl sudėkite kulšeles ir uždengę troškinkite ant vidutinio stiprumo ugnies 45 minutes. Paskutines 15 minučių troškinkite atidengę.

4.Tuo tarpu užvirkite likusį sultinį. Manų kruopainius sudėkite į dubenį, užpilkite karštu sultiniu ir palikite 6 minutėms, po to išmaišykite šakute, supilkite likusį aliejų. Kulšeles paskaninkite druska ir pipirais. Raudonėlius nuplaukite, susmulkinkite, apibarstykite kulšeles. Tiekite su kuskusu.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Mėsos ir moliūgų troškinys
Receptas: Kalakutienos troškinys su džiovintomis slyvomis ir moliūgais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 47
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 700.00 g (filė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Moliūgai: 500.00 g (nulupto)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (arba 1/4 arbat. šaukšt. malto cinamono)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt.
Aitrioji paprika: 0.25 arbat. š. (miltelių; nebūtinai)
Medus: 1.00 valg. š.
Džiovintos slyvos: 150.00 g
Vanduo: 250.00 ml (arba daržovių sultinio iš ekologiško kubelio)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Mėsą ir moliūgą supjaustykite stambiais kubeliais – kraštinė turi būti apie 3–4 cm. Svogūną ir česnakus supjaustykite kuo smulkiau.

2. Storadugniame puode įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus ir trumpai apkepinkite mėsą. Išimkite ją ir atidėkite.

3. Sumažinkite ugnį ir sudėkite svogūną, kepkite, kol suminkštės ir įgaus auksinę spalvą. Sudėkite česnakus, druską ir prieskonius. Greitai išmaišykite, kol pasijus paprikos kvapas. Ilgai nekaitinkite, nes paprika taps karti!

4. Sudėkite mėsą, moliūgą, slyvas, medų ir užpilkite vandeniu. Atsargiai išmaišykite, padidinkite ugnį ir palaukite, kol užvirs. Paragaukite, ar užtenka prieskonių. Uždenkite dangčiu ir virkite ant labai mažos ugnies apie 1 val., kol mėsa taps visai minkšta (kartkartėmis patikrinkite, ar netrūksta vandens).

5. Dar geriau šį patiekalą troškinti orkaitėje, tokiu atveju moliūgą galima sudėlioti ant viršaus – jo gabalėliai mažiau suteš ir bus skanesni.

6. Valgykite su bulvių koše ar kuskusu.

Suskleisti
Vištienos suktinukai su ciberžolės ir šafrano padažu
Receptas: Vištienos suktinukai su ciberžolės ir šafrano padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 28
Receptas
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 2.00 vnt. (didžiosios)
Rūkyta šoninė: 300.00 g
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Grietinėlė: 200.00 g
Sviestas: 100.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (šalotinis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Daržovių sultinys: 1.00 st. (0,5)
Vynas: 1.00 vnt. (baltas - šlakelis)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (šviežio)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Šafranas: 1.00 žiupsnelis
Ciberžolė 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 vnt. (šviežių - žiupsnelis)
Kaip gaminti
  1. Krūtinėles pjaukite per pusę, bet ne iki galo, kad išeitų „paklodė“.
  2. Jas padaužykite, apibarstykite truputį druska, juodaisiais pipirais, šviežia petražole.
  3. Kol ruošiate vištieną, į puodą su pasūdytu vandeniu įmeskite supjaustytas morkas ir bulvytes su lupena.
  4. Daržoves apvirkite, o ne išvirkite, nes kepsite dar kartu su vištiena orkaitėje.
  5. Supjaustykite smulkiai šalotinį svogūną, česnaką, rūkytą šoninę. Viską pakepinkite keptuvėje.
  6. Šį įdarą dėkite ant išmuštos krūtinėlės ir susukite. Suktinuką pamirkykite plaktame kiaušinyje ir pavoliokite miltuose.
  7. Kiek pakepinkite iš visų pusių keptuvėje su sviestu.
  8. Nusausinkite apvirusias daržoves. Dėkite jas į sviestu išteptą skardą, taip pat dėkite ir vištienos suktinukus. Paprieskonuokite dar, užmeskite šviežio rozmarino.
  9. Šaukite į 180 laipsnių orkaitę keliolikai minučių. Kol orkaitėje „verda gyvenimas“, ruoškite padažą.
  10. Į keptuvę dėkite gabalėlį sviesto ir pakepinkite skiltelę česnako, pusę svogūno, šviežio rozmarino.
  11. Pilkite šlakelį baltojo vyno. Pakaitinkite, kol didžioji dalis vyno išgaruos, pilkite truputį daržovių sultinio, dar pakaitinkite.
  12. Pilkite pusę stiklinės grietinėlės, dėkite ciberžolės, šafrano.
  13. Kiek pakaitinkite, kol sutirštės. Ištraukite vištienos suktinukus ir juos pavoliokite keptuvėje esančiame padaže.
  14. Dėkite į lėkštę apkeptas daržoves, perpjaukite suktinuką ir dėkite ant viršaus, pabarstykite kapota šviežia petražole.
  15. Dekoracijai tiks šviežias bazilikas ir vyšninis pomidoriukas.

Receptą atsiuntė Gina K.

Suskleisti

Desertai ir gėrimai:

Mielinės bandelės su moliūgais ir cinamonu
Receptas: Mielinės bandelės su moliūgais ir cinamonu
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Miltai: 3.50 st. (galima naudoti speltos; tešlai)
Mielės: 12.00 g (sausų; tešlai)
Druska: 0.25 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (suplaktas; tešlai)
Cukrus: 80.00 g (tešlai)
Pienas: 0.75 st. (šilto; tešlai)
Moliūgai: 0.75 st. (kepto ir sutrinto į košę; tešlai)
Sviestas: 100.00 g (po 50 g tešlai ir įdarui; ištirpinto ir atvėsinto)
Rudasis cukrus: 0.50 st. (įdarui)
Cinamonas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (sumaišytas su 1 šaukštu vandens; patepimui prieš kepant)
Kaip gaminti

Mieliniai kepiniai nemėgsta skubėjimo virtuvėje. Tešla privalo ramiai pakilti, tik tuomet bandelės bus minkštos ir skanios. Tačiau jei bandelių norite ryte, užminkę tešlą, palikite ją susukę į maistinę plėvelę pernakt šaldytuve.

Rytojaus rytą pakaks ištraukti tešlą iš šaldytuvo, palaukti, kol ji taps kambario temperatūros, ir, suformavus bandeles, pašauti jas į orkaitę.

1. Užminkykite bandelių tešlą: sumaišykite sausus ingredientus (miltus, druską, cukrų ir sausas mieles), o kitame dubenyje – plaktą kiaušinį, šiltą pieną, trintą moliūgą. Tada abu šiuos mišinius sumaišykite, o pabaigoje supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Tešlą minkykite ilgai (aš naudoju elektrinį maišytuvą), ji turi būti minkšta ir lipni. Kuo minkštesnė bus tešla, tuo minkštesnės bus bandelės. Suformuokite iš tešlos rutulį ir padėkite šiltai mažiausiai valandai, kad jos tūris padvigubėtų.

2. Padalykite tešlą į dvi dalis. Ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite iš tešlos ploną kvadratą (apie 30×40 cm), patepkite visą paviršių tirpintu sviestu ir pabarstykite puse kiekio cukraus, sumaišyto su cinamonu.

3. Tampriai suvyniokite tešlą į ritinėlį ir supjaustykite gabalėliais (aš pjausčiau vieną juostą įstrižą, kitą – tiesią, kad gautųsi tokios trikampės bandelės). Sudėkite visas bandeles į skardą, palikdami tarpus, kad kepdamos ir augdamos nesusiklijuotų. Tą patį padarykite su kita dalimi tešlos.

Nidos Degutienės nuotr. /Formuojamos bandelės
Nidos Degutienės nuotr. /Formuojamos bandelės

4. Abi kepimo skardas su bandelėmis padėkite šiltai, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite apie 20–40 min., kad tešla „paaugtų“.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Pašaukite bandeles į orkaitę ir kepkite 200 °C temperatūroje apie 11–13 min., kol gražiai pagels. Skaniausios – dar šiltos.

Suskleisti
Keksas su moliūgais
Receptas: Keksas su moliūgais, medumi ir migdolais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 18
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 100.00 g (be žievės ir sėklų, supjaustyto stambiais kubeliais)
Sviestas: 120.00 g (kambario temperatūros; ir dar šiek tiek kepimo formai ištepti)
Cukrus: 100.00 g
Medus: 25.00 g (skysto)
Apelsinai: 1.00 vnt. (mažas; nutarkuota žievelė)
Razinos: 80.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis, kambario temperatūros, paplaktas)
Migdolai: 50.00 g (plokštelių, pakepintų)
Miltai: 160.00 g (savikėlių (self-rising))
Pienas: 60.00 ml (riebaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Moliūgo gabalėlius išvirkite garuose – tam tiks ir specialus puodas, ir virš paprastame puode verdančio vandens įtaisytas plieninis tinklelis). Maždaug po 10 min., kai moliūgas išvirs, perdėkite jį į dubenėlį ir sutrinkite šakute. Padėkite atvėsti.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių (funkcija su vėjeliu). Nedidelę kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir plonai ištepkite sviestu (ypač atidūs būkite su kampais).

3. Dideliame dubenyje (geriausiai, mediniu) šaukštu išsukite sviestą su cukrumi, medumi ir apelsino žievelės tarkiais.

4. Kai sviesto ir cukraus masė pabals ir taps puri, pilkite kiaušinį, dėkite moliūgo masę, berkite razinas ir migdolus. Lengvai viską išmaišykite nugramdydami masę nuo dubens kraštų – ji bus tiršta ir ne visai vientisa, nieko tokio.

 

5. Po truputį suberkite ir miltus, pakaitomis vis įpildami po šliūkšnį pieno. Turite gauti gana tirštą, bet jau vientisą masę su razinų ir migdolų „inkliuzais“. Stenkitės tešlos nepermaišyti.

6. Dėkite kepimo formą į orkaitę ir kepkite 45–50 min., kol įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Leiskite keksui 15 min. atvėsti formoje, o tada suimdami už kepimo popieriaus kraštų atsargiai išimkite ir leiskite galutinai atvėsti.

Pasakiškas kepinys prie kavos ar arbatos!

Suskleisti
Apverstas ananasų pyragas
Receptas: Apverstas ananasų pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 115.00 g (40 g ananasų sluoksniui ir 75 g (minkšto) tešlai)
Cukrus: 1.75 st. (0,75 st. ananasų sluoksniui ir 1 st. tešlai)
Ananasai: 8.00 riekės (konservuotų; ananasų sluoksniui)
Vyšnios: 8.00 vnt. (kokteilinių; ananasų sluoksniui)
Riešutai: 1.00 st. (smulkintų; ananasų sluoksniui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Miltai: 1.00 st. (tešlai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Sirupas: 1.00 st. (ananasų; tešlai)
Kaip gaminti

1. Paruošti ananasų sluoksnį: sviestą ištirpinti ir supilti į kepimo formą, užbarstyti cukraus ir sudėti ananasų griežinėlius. Į kiekvieno griežinėlio vidurį įdėti po vyšnią. Pabarstyti smulkintais riešutais.

2. Pagaminti tešlą: išplakti sviestą su puse stiklinės cukraus. Įdėti kiaušinį ir suberti vanilinį cukrų. Gerai išplakti iki vientisos masės. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska, suberti į riebalų masę ir gerai išmaišyti. Tada supilti ananasų sirupą ir vėl gerai išmaišyti.

3. Tešlą supilti į formą ir kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 45–50 minučių.

4. Palikti atvėsti 5 minutes ir tada apversti pyragą, kad ananasai būtų viršuje.

Suskleisti
Šafraninės bandelės
Receptas: Mielinės bandelės su šafranu šv. Liucijos dienai
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 10 min.
4.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 170.00 g (ištirpinto)
Pienas: 600.00 ml (pašildyto iki kūno temperatūros)
Cukrus: 180.00 g
Šafranas: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Miltai: 900.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (paplaktas, bandelėms aptepti)
Razinos: 1.00 sauja (nuplautų ir nusausintų)
Mielės: 40.00 g (šviežių)
Kaip gaminti

1. Į didelį dubenį persijokite miltus ir padarykite duobutę.

2. Kitame dubenyje sumaišykite pieną ir lydytą sviestą.

3. Grūstuvėje sugrūskite šafraną su trupučiu cukraus. Jei grūstuvės neturite, sutrinkite šafrano plaušelius su cukrumi pirštais (tik vėliau gerai nusiplaukite rankas, nes pirštai bus geltoni). Suberkite šafraną į pieno ir sviesto mišinį ir išmaišykite.

4. Į miltuose padarytą duobutę dėkite mieles, užberkite šaukštelį cukraus, pilkite šiek tiek pieno-sviesto mišinio ir maišydami padarykite tirštą košelę. Apiberkite košelę trupučiu miltų iš to paties dubens ir pridengę leiskite keliolika minučių ramiai pabūti – per tą laiką susidarys kauburėlis, vadinasi, mielės „pabudo“.

5. Likusiame pieno ir sviesto mišinyje, kurį jau nuspalvino šafranas, ištirpinkite cukrų, suberkite druską. Visą šį skystį pilkite į dubenį su miltais ir „pabudusiomis“ mielėmis, maišykite, o tada imkite minkyti.

6. Minkykite tešlą ilgai ir kantriai, rankomis – apie 10 min., elektriniu kombainu – apie 5 min. Tešla turi būti blizgi, elastinga, nebelipti prie paviršiaus.

 

7. Suformuokite iš tešlos rutulį, dėkite į dubenį, pridenkite virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite 35–45 min. pakilti šiltoje vietoje (galite dubenį su tešla dėti ant kito dubens, kuriame pripilta karšto vandens, tik svarbu, kad tešlai nebūtų per karšta!).

8. Pakilusią tešlą švelniai perminkykite, padalinkite į 30–35 dalis, iš kiekvieno gabaliuko ant miltuoto darbastalio iškočiokite maždaug piršto storio virvelę, o tada jos galus susukite į priešingas puses (suprasite pažvelgę į nuotrauką).

9. Dėkite suformuotas bandutes ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir vėl pridengę dėkite pakilti 30–40 min.

10. Kol bandelės kyla, orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros.

11. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu, įspauskite po raziną abiejose „sūkurėliuose“ ir dėkite kepti.

12. Kepkite 12–15 min. arba kol bandelės bus auksiškai geltonos ir gražiai išsipūtusios. Atvėsinkite ir skanaukite!

Suskleisti
Mandarininis pyragas
Receptas: Kvapnus pyragas su karamelizuotais mandarinais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Miltai: 100.00 g (šviesių speltų; pyragui)
Sviestas: 100.00 g (kambario temperatūros; pyragui)
Klevų sirupas: 80.00 ml (pyragui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (pyragui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (pyragui)
Sultys: 130.00 ml (mandarinų; 80 ml pyragui ir 50 ml glajui)
Mandarinai: 3.00 vnt. (priklausomai nuo dydžio, gali reikėti ir 3-4; karamelizuotiems mandarinams)
Vanduo: 200.00 ml (karamelizuotiems mandarinams)
Medus: 125.00 g (100 g karamelizuotiems mandarinams ir 25 g glajui)
Kaip gaminti

1. Įkaitiname orkaitę iki 180 °C, kepimo funkcija – be ventiliatoriaus.

2. Karamelizuotiems mandarinams puode užverdame vandenį, dedame visą medų ir plonais griežinėliais supjaustytus mandarinus. Verdame ant vidutinės ugnies apie 25 minutes, kol išgaruos visas skystis. Leidžiame visiškai atvėsti.

3. Pasiruošiame kepimo formą. Atsegame formą ir ant jos dugno uždedame kepimo popieriaus lapą (didesnį, negu reikia), užspaudžiame šonus. Nuo kyšančių kepimo popieriaus kraštų atkerpame dvi 5 cm pločio juostas ir jas dedame prie formos šonų taip, kad viskas būtų uždengta ir iškepusį biskvitą būtų lengva išimti.

4. Elektriniu maišytuvu išplakame minkštą kambario temperatūros sviestą su klevų sirupu. Įmušame 2 kiaušinių trynius (baltymus atskiriame į švarų, sausą indą) ir pilame šviežias mandarinų sultis. Kitame inde išsijojame miltus, suberiame kepimo miltelius. Sausus ingredientais sumaišome su šlapiais.

5. Kiaušinių baltymus atskirame, švariame dubenyje išplakame iki standžių putų ir atsargiai dalimis įmaišome į tešlą.

 

6. Kepimo formos apačioje išdėliojame karamelizuotus mandarinus – reikės ~ 11 griežinėlių. Ant viršaus pilame tešlą ir kepame įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Iškepus leidžiame visiškai atvėsti. Atvėsusį biskvitą verčiame į lėkštę, kad mandarinai būtų viršuje.

7. Glajui į puodą supilame mandarinų sultis ir įdedame medų. Verdame, kol sutirštės ir gausime glotnų glajų. Jį paskirstome ant atvėsusio pyrago viršaus.

Suskleisti
Auksinis pienas
Receptas: Auksinis pienas su ciberžole
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.4 / 31
Receptas
Ingredientai
Pienas: 1.00 st. (augalinio, tinka kokosų, migdolų ar kitų riešutų, galite naudoti ir poros rūšių mišinį)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Imbieras: 0.25 arbat. š. (malto)
Medus: 1.00 arbat. š.
Kokosų aliejus: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Supilkite pieną į nedidelį puodą, dėkite cinamono lazdelę, berkite ciberžolę, imbierą, pipirus, dėkite kokosų aliejaus ir įpilkite 150 ml šalto vandens. Užvirinkite, tada iškart sumažinkite karštį ir pavirkite ant silpnos ugnies 10 min.

2. Perkoškite per tankų sietelį, kad atsiskirtų prieskonių likučiai. Supilkite į elektrinį plaktuvą ir kiek paplakite, kad gėrimas būtų lengvesnis, su puta. Pagal skonį pagardinkite medumi, ant viršaus galite užberti truputį cinamono.

Suskleisti
Morkų chalva
Receptas: Įdomi ir paprastai pagaminama morkų chalva
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Rudasis cukrus: 50.00 g
Kondensuotas pienas: 150.00 g (saldinto)
Pienas: 100.00 ml
Sviestas: 50.00 g
Kardamonas: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Morkas sutarkuojame burokine tarka. Pabarstome ruduoju cukrumi ir kepiname keptuvėje iš pradžių ant didelės ugnies, kad išgaruotų morkose esantis vanduo, o vėliau – ant mažesnės ugnies, kad morkos nuo cukraus imtų karamelizuotis.

2. Į keptuvę ant morkų pilame kondensuotą ir paprastą pieną, masę vis pamaišome. Mėgstantys saldžiau gali naudoti tik kondensuotą pieną. Taip pat čia puikiai tiks ir kokosų pienas.

3. Į kepimo-troškinimo pabaigą įdedame sviesto, pabarstome kardamono ir cinamono.

4. Kepimo laikas priklauso nuo morkų, bet galiausiai tarkiai turi būti visiškai suminkštėję, o pati chalva – tiršta ir lipni (man užtruko apie 20 min.).

Pastabos:

  • Morkų chalvą galima valgyti išsyk karštą, iš atvėsusios labai lengva rankomis formuoti rutuliukus ir paruošti mažučius vieno kąsnio desertukus. Arba tiesiog sudėti į dėžutes ir užšaldyti, iki kol užsinorės „ko nors skanaus ir greitai“.
  • Receptas labai paprastas, o valgant pirmą kartą sunku patikėti, kad čia tik morkos, pienas ir prieskoniai. Mano pačios vyras buvo įsitikinęs, kad valgo egzotišką kokosinį desertą.
  • Beje, kartą gaminant iš tikrųjų buvau įbėrusi saują kokosų drožlių, bet jos visiškai nustelbė morkų skonį ir prigesino skaisčią oranžinę spalvą, tad taip eksperimentuoti nepatariu.
  • Nuotraukoje ant chalvos užpurkšta truputis plaktos grietinėlės, bet čia labiau dėl grožio, daugiau skonio nei prideda, nei atima.
Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų