Duonos gira
Ingredientai:
- 5 l vandens;
- apie 0,5 kg padžiūvusios juodos duonos;
- 200 g cukraus (jei norite saldesnio gėrimo, cukraus reikės daugiau);
- 20 g šviežių mielių;
- 1 valg. šaukšt. kmynų;
- sauja džiovintų obuolių;
- saujelė razinų.
Gaminimas:
1. Duonos riekeles apie 20–30 min. paskrudinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
2. Duoną sudėkite į puodą, dėkite ir džiovintų obuolių, įberkite kmynų, užpilkite vandeniu, užvirkite ir, nuėmę nuo ugnies, palikite atvėsti. Vanduo turi būti drungnas, apie 30 laipsnių, bet ne per karštas, kad nežūtų mielės.
3. Viską nukoškite ir sudėkite su cukrumi ištrintas mieles. Gerai išmaišykite, ant viršaus užberkite razinų ir palikite kambario temperatūroje. Po 1–1,5 paros girą jau galima gerti.
4. Parūgusią girą išpilstykite į butelius ir laikykite šaldytuve, antraip ji netruks virsti alkoholiniu gėrimu.