Naujojo geriausio Baltijos someljė teigimu, šis čempionatas savo lygiu nenusileidžia didesniems tarptautiniams renginiams, rašoma pranešime žiniasklaidai. Dalyviai yra vertinami pagal tokius pačius standartus ir atlieka tokias pačias užduotis, kaip ir Europos ar pasaulio someljė čempionatuose, todėl ši pergalė – itin saldi.
„Ilgai laukiau šios pergalės ir tikrai labai džiaugiuosi, kad su Martynu įrodėme esantys vieni iš geriausių. Man sėkmę garantavo tikslūs spėjimai degustuojant vynus akluoju būdu, taip pat patirtis ir susikaupimas. Per vieną iš rungčių atidarinėjant pusantro litro butelį pradėjo lūžti kamštis, bet sugebėjau susiimti ir kitokiu būdu jį išsukti, nes praktikos turiu daug. Tai garantavo maksimalų taškų skaičių“, - pasakoja N.Miežys.
Čempionato finalininkai vyną derino prie šventinės vakarienės svečių patiekalų, varžėsi tiekiant šampaną, dekantuojant ir patiekiant raudonąjį vyną bei greitai atsakant į įvairius klausimus. Specialų vakarienės meniu sudarė pripažinti virtuvės šefai Andrus Laaniste, Priit Toomits ir Dmitri Rooz.
Tarptautinei žiuri pirmininkavo Raimonds Tomsons, kuris Tarptautinės someljė asociacijos buvo pripažintas geriausiu Europos ir Afrikos someljė ir pats yra ne kartą laimėjęs šį čempionatą. Vertinimo komisijai taip pat priklausė čempionatą organizuojančios „Liviko“ įmonės someljė Urvo Ugandi, Estijos someljė asociacijos prezidentas Kristjan Markii, someljė Ketri Leis ir Els-Maria Kullamaa.
„Itin aukštą dalyvių kompetencijos lygį atskleidė jų profesionalumas ir elegancija, su kuria jie atliko savo užduotis. Paskutinėje rungtyje dalyviai turėjo aptarnauti vakarienės svečius ir su jais pabendrauti. Tad be nepriekaištingų teorinių žinių, kurių tikimasi iš someljė, ypač pravertė ir pasaulinių tendencijų išmanymas“, - sako U.Ugandi.
10 proc. pajamų, gautų iš paskutinėje čempionato dalyje vykusio aukciono ir labdaros vakarienės bilietų, bus paaukoti Maisto banko projektui „Feed the Children“ (liet. „Pamaitinkime vaikus“).
Konkursas „Vana Tallinn Grand Prix“ yra rengiamas nuo 2006 metų.