Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, šios salotos, yra vienas iš populiariausių ir žinomiausių graikiškų patiekalų ne tik Graikijoje, tačiau ir už jos ribų. Graikiškai šios salotos vadinasi horiatiki – šis žodis išvertus reiškia „kaimas“.
„Graikiškos salotos – bene autentiškiausias graikiškas patiekalas. Jį pamėgo ne tik patys graikai, bet ir viso pasaulio valgytojai. Tai ypač lengvas ir sveikas patiekalas, kuris suteiks energijos ir jėgų, organizmui naudingų medžiagų, tačiau neapsunkins skrandžio ir virškinimo“, – sako maisto ekspertė.
Graikiškų salotų paslaptis
Graikiškų salotų sudėtis ganėtinai paprasta, tačiau itin svarbu kokybiški ingredientai. Paprastai jos susideda iš šviežių pomidorų, agurkų, svogūnų, alyvuogių, ir žinoma, didžiulio gabalo graikų pamėgto fetos sūrio. Graikiškos salotos ypač mėgstamos šiltuoju metų laiku, nes yra tikrai gaivios, o jas paruošti itin paprasta.
Manoma, kad valgyti šias salotas pietų pradžioje pradėjo garsusis senovės graikų gydytojas Hipokratas. Jis teigė, kad žalių daržovių valgymas prieš pietus yra sveikos mitybos pagrindas. Mat žalios daržovės lengvai virškinamos, be to, jose gausu vitaminų.
Graikiškos salotos labiausiai išpopuliarėjo apie septintąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį, kai į Graikiją dideliais srautais pradėjo plūsti turistai. Kaip pasakoja maisto ekspertė, apsukrūs restoranų savininkai rado būdą „apeiti“ vyriausybės nustatytas paprastų salotų su pomidorais, agurkais, svogūnais kainas ant viršaus uždėdami didelį fetos sūrio gabalą. Taigi, šis paprastų salotų patobulinimas leido jiems už salotas paprašyti kur kas daugiau, nei iki tol buvo priimta.
Naujos variacijos
V.Juodkazienė sako, kad pastaruoju metu populiarėja pačios įvairiausios graikiškų salotų variacijos. Ji pataria nebijoti eksperimentuoti su padažais ir naudojamais produktais.
„Pastaruoju metu dažnai galima rasti ir pačių originaliausių graikiškų salotų variacijų: jos patiekiamos ir su mėsa, žuvimi ar kruopomis, o norint paįvairinti racioną net mažučiai pakeitimai į gerai pažįstamus patiekalus gali įnešti naujų skonių bei aromatų“, – pabrėžia ekspertė.
Graikiškas salotas galima papildyti vištiena, jautiena, kalakutiena, lašiša ar kita mėgstama žuvimi.
Ji teigia, jog graikiškas salotas patobulinus keliais priedais, jos galėtų tapti ir dar didesniu vitaminų bei gerųjų medžiagų užtaisu. Graikiškas salotas galima papildyti vištiena, jautiena, kalakutiena, lašiša ar kita mėgstama žuvimi. Nustebsite, tačiau prie šių salotų puikiai tinka ir įvairios kruopos, kurios pasižymi itin aukšta maistinė verte.
V.Juodkazienė siūlo išbandyti ir porą originalių graikiškų salotų receptų. Joms pagardinti tereikės trupučio avokado, miežių kruopų ir lašišos.
Graikiškos salotos su kruopomis ir avokadu
Ingredientai:
- 120 g miežinių kruopų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 100 g griežinėliais pjaustytų agurkų;
- 250 g ketvirčiais supjaustytų slyvinių pomidorų;
- 80 g smulkintų raudonųjų svogūnų;
- 10–12 juodųjų alyvuogių;
- 1 plonais griežinėliais supjaustytas avokadas;
- 150 g kubeliais smulkinto feta sūrio;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- ¼ arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. džiovintų raudonėlių;
- 2 valg. šaukšt. smulkintų petražolių;
- 1 valg. šaukšt. citrinų sulčių.
Gaminimas:
1. Sudėkite kruopas į puodą, įpilkite vandens (miežinių kruopų ir vandens santykis turėtų būti 1:3) ir kaitinkite, kol vanduo užvirs. Jam užvirus, sumažinkite ugnį ir virkite kruopas, kol šios sugers visą vandenį. Jei verdant pasirodys putų, nugriebkite jas. Virimo pabaigoje kruopas pasūdykite. Proceso metu svarbu stebėti miežių kruopų konsistenciją ir nepervirti. Išvirusias kruopas palikite atvėsti.
2. Į dubenį sudėkite visus kitus graikiškų salotų ingredientus, o galiausiai – ir atvėsusias miežių kruopas. Viską išmaišykite ir galite mėgautis.
Graikiškos salotos su ant grilio kepta lašiša
Ingredientai:
- 300 g lašišos filė;
- ¼ arbat. šaukšt. druskos;
- 2–3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 100 g griežinėliais pjaustytų agurkų;
- 250 g ketvirčiais supjaustytų slyvinių pomidorų;
- 80 g smulkintų raudonųjų svogūnų;
- 10–12 juodųjų alyvuogių;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
- ¼ arbat. šaukšt. druskos;
- ¼ arbat. šaukšt. maltų pipirų;
- 1 arbat. šaukšt. smulkintų šviežių raudonėlių lapelių;
- 2 valg. šaukšt. smulkintų petražolių.
Gaminimas:
1. Į įkaitintą, aliejumi išteptą grilio keptuvę sudėkite lašišą ir kepkite 6–8 minutes vieną pusę. Taip pat 2–3 minutes kitą. Tada atsargiai išimkite lašišą iš keptuvės, apibarstykite druska ir palikite atvėsti.
2. Salotoms skirtus ingredientus sudėkite į salotinę, išmaišykite ir galiausiai sudėkite mažais gabalėliais susmulkintą lašišą.