Pyragas iš naujausios Gražinos Gum knygos „Super Desertai“, kurioje rasite 40 gardumynų, kurių nereikia kepti. Kuo jie išskirtiniai? Ogi be laktozės, be cukraus, be glitimo ir be kiaušinių! Saldinkime gyvenimą kitoniškai ir sveikai.
Kalėdinis pyragas su vaniliniu užpilu
Jums reikės:
- 250 g graikinių riešutų,
- 250g migdolų riešutų,
- 100g ištirpinto šalto spaudimo kokosų aliejaus,
- 5 šaukštų medaus,
- ½ šaukštelio vanilės arba 0,5 vanilės ankšties,
- 1 šaukštelio gvazdikėlių,
- 2 šaukštelio cinamonų,
- 1,5 šaukštelio imbierų miltelių,
- 1 šaukštelio kardamonų,
- 1 šaukštelio muskato riešutų,
- 150 g datulių pastos.
Jei neturite tokios gausos prieskonių, galite naudoti G.Gum kurtą šildomąją arbatą „Spice Ambrosia“ – reikės 1v. š. mišinio.
Obuolių sluoksniui:
- 500 g antaninių obuolių,
- 2 šaukštelių cinamono,
- 100 g medaus.
Vaniliniam užpilui:
- 200 g anakardžių riešutų,
- 100 g medaus,
- 1,5 šaukštelio vanilės arba vanilės ankšties,
- 1 šaukštelio cinamonų,
- 100 ml vandens.
Pyrago gaminimas:
Porą valandų mirkytus riešutus sumalkite iki ryžių grūdelių didumo (malti tinkama daržovių pjaustyklė su S formos peiliuku). Tada berkite į dubenį ir gerai sumaišykite su kitais ingredientais.
Tada ruoškite obuolių sluoksnį. Obuolius smulkinkite pjaustykle arba peiliu pusžiedžiais, plonomis juostelėmis. Apibarstykite cinamonu ir sumaišykite su medumi.
Tinkama šiam pyragui forma būtų kvadratinė ir aukštesniais šonais. Prieš sluoksniuodami pyragą, išklokite pasirinktą formą maistine plėvele. Taip bus lengva išimti pyragą.
Tada sluoksniais dėkite 3–4 cm. riešutų masės ir obuolių sluoksnį, tada vėl riešutinį sluoksnį. Paruoštą sluoksniuotį palikite šaldytuve valandai.
Gaminkite vanilinį užpilą. Užpilui skirtus komponentus dėkite į trintuvą ir plakite iki vientisos ir purios konsistencijos. Pyragą pjaustykite riekelėmis, dėkite į desertines lėkštutes, apipilkite vaniliniu užpilu. Šaldytuve laikyti galite iki 3–4 parų.
Nepamirštamų ir kvapnių švenčių!