Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gražuoliai „Romanesco“ žiediniai kopūstai: patarimai, kaip ruošti, ir receptas

Pavasarį neretai pasitinkame nusilpę po ilgos ir šaltos žiemos, tačiau energiją galima atgauti mitybą praturtinus įvairiomis daržovėmis ir vaisiais. Ypač naudingos yra žalios spalvos daržovės, pavyzdžiui, neretai supermaistu vadinami brokoliai ar jų pusbroliai „Romanesco“ žiediniai kopūstai.
Keptas „Romanesco“ žiedinis kopūstas
Keptas „Romanesco“ žiedinis kopūstas / Vida Press nuotr.

Šie kopūstai – ne tik gražūs, bet ir naudingi sveikatai, nes juose yra gausu įvairiausių mineralinių medžiagų, pastebi prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Šie kopūstai puikiai dera su česnakais ar aitriaisiais pipirais.

Ji pasakoja, kad „Romanesco“ kopūstai, palyginus su tradiciniais žiediniais kopūstais, yra minkštesnės tekstūros, išsiskiria subtiliu riešutus primenančiu skoniu ir dekoratyvinius augalus primenančia išvaizda – jų žiedyną sudaro tipine fraktalo forma išsišakoję žiedkočiai. Šie kopūstai puikiai dera su česnakais ar aitriaisiais pipirais.

Vida Press nuotr./„Romanesco“ žiedinis kopūstas
Vida Press nuotr./„Romanesco“ žiedinis kopūstas

Kaip ir brokolius ar tradicinius žiedinius kopūstus (kalafiorus), „Romanesco“ žiedinius kopūstus galima valgyti žalius, virtus garuose ar marinuotus, tačiau ypatingai skanūs jie būna kepti. Juos ruošti galima tiek keptuvėje, tiek orkaitėje – aukštesnėje temperatūroje ruošiama daržovė tampa stebėtinai saldi. Kaip tik todėl „Romanesco“ yra puikus karių ir kitų aštrių patiekalų priedas.

„Romanesco“ žiediniai kopūstai – lengvai virškinamos, nekaloringos daržovės, todėl juos mėgsta sveikos gyvensenos principais besivadovaujantys žmonės. Maisto ekspertė pabrėžia, kad ruošiant kopūstus svarbiausia jų nepervirti ar perkepti ir nepaversti į košę.

  • Norint išsaugoti kuo daugiau gerųjų daržovės savybių, vienas iš „Romanesco“ paruošimų būdų – kopūstą nuplikyti karštu vandeniu. Taip bus išsaugota ne tik ryškiai žalia spalva, bet ir skonis bei vitaminai. „Supjaustytus „Romanesco“ žiedinius kopūstus nuplikykite verdančiu vandeniu, o tada iškart pamerkite į šaltą vandenį. Taip paruošta daržovė puikiai tiks dėti į įvairiausias salotas“, – pasakoja V.Juodkazienė.
  • Dar vienas „Romanesco“ paruošimo būdas – žiedinį kopūstą pakepti kartu su smulkintais česnakais, svogūnais, alyvuogių aliejumi ir druska bei pipirais. Tokiu būdu paruošta daržovė tiks ant sumuštinių ir skrebučių.
  • Vienas iš populiariausių „Romanesco“ panaudojimų Italijoje – tiekti jį su makaronais. Maisto ekspertė siūlo paprastai pagaminamo, tačiau nepaprastai skanaus makaronų su „Romanesco“ žiediniais kopūstais patieklo receptą.
Vida Press nuotr./Patiekalas su „Romanesco“ žiediniu kopūstu
Vida Press nuotr./Patiekalas su „Romanesco“ žiediniu kopūstu

Makaronai su „Romanesco“

Ingredientai:

  • Mėgstamų makaronų;
  • „romanesco“ žiedinis kopūstas;
  • aitriųjų paprikų;
  • kelios skiltelės česnako;
  • tarkuoto parmezano sūrio;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai reikėtų aliejuje apkepti susmulkintus česnakus ir aitriuosius pipirus, į keptuvę sudėti supjaustytą „Romanesco“ žiedinį kopūstą. Viską pagardinti druska bei pipirais ir maišant kelias minutes pakepti.

2. Išvirti makaronus: juos sudėti į verdantį, pasūdytą ir šaukšteliu alyvuogių aliejaus paskanintą vandenį ir virti tiek, kiek yra nurodyta ant pakuotės.

3. Išvirtus makaronus sudėti į keptuvę, kurioje yra paruoštas žiedinis kopūstas. Viską sumaišyti ir gausiai apibarstyti tarkuotu parmezanu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas