Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gražūs ir skanūs artišokai: kaip juos ruošti ir su kuo valgyti?

Artišokai – ne tik skanios, bet ir ypatingai gražios gėrybės. Be to, ši daržovė dar ir labai naudinga – joje gausu skaidulių, įvairiausių vitaminų. Tiesa, nors artišokai mėgstami visame pasaulyje, o jų sezonas turi du pikus – lapkritį ir kovą, tautiečiams jie išlieka gana egzotiški. Tad gal metas daugiau sužinoti, kaip tinkamai juos ruošti ir su kuo skanauti?
Kepti artišokai
Kepti artišokai / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, patikslina, jog artišokai – iš tiesų yra visai ne daržovė, o gėlės rūšis. Artišokų augalams būdingi giliai dantyti dideli lapai, užaugantys iki vieno metro ilgio. Vienas artišokų augalas per metus gali užauginti iki 20 artišokų, o pasaulyje egzistuoja net apie 50 jų rūšių.

Kaip teigia daržovių ekspertė, artišokai maistui gaminti naudojami nuo senų senovės.

Ir verdami, ir kepami, ir ruošiami garuose

Artišokas išsiskiria savo skoniu, kuris yra panašus į riešutus, o jo mažiausios galvutės ar pumpurai dažniausiai būna patys skaniausi ir švelniausio skonio. Artišokai – delikatesu laikomi bene visame pasaulyje, tačiau kadangi ši daržovė yra kilusi iš Viduržemio jūros šalių, jie itin populiarūs šio regiono virtuvėje.

Bene paprasčiausias artišokų paruošimo būdas – virimas garuose.

„Artišokai – labai universaliai paruošiama gėrybė. Juos galima virti, kepti ant grotelių, orkaitėje, troškinti arba įdaryti. Dar vienas mėgstamas ir bene paprasčiausias artišokų paruošimo būdas – virimas garuose. O, kad artišokai ruošiami garuose įgautų dar daugiau skonio į vandenį, iš kurio kyla garai įdėkite lauro lapą, šiek tiek česnako, citrinos griežinėlį“, – pataria J.Sabaitienė.

Artišokai su padažu
Receptas: Artišokai su padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Artišokai (nedideli) 4.00 vnt.
Petražolės: 1.00 arbat. š. (kapotų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (kapotų)
Mėtos: 1.00 arbat. š. (kapotų)
Džiūvėsiai: 1.00 arbat. š.
Pesto padažas: 1.00 arbat. š. (su bazilikais)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmezano)
Kaip gaminti

1. Artišokus nuvalykite, viršūnėles nupjaukite, vidų išskobkite, daržoves apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Sudėkite artišokus koteliais į viršų į puodą su vandeniu, įpilkite 2 šaukštus aliejaus ir virkite apie 40 minučių, tada išgriebkite ir gerai nuvarvinkite.

2. Česnakus nulupkite, susmulkinkite. Žalumynus sukapokite.

3. Česnakus, žalumynus, džiūvėsėlius, 2 šaukštus aliejaus ir pesto padažą sumaišykite.

4. Nuvarvintus artišokus dėkite ant grotelių, šepetėliu patepkite paruoštu padažu, apibarstykite tarkuotu parmezanu ir kepkite ant grotelių apie 8–10 min., iki sūris pradės lydytis.

5. Tiekite papuošusi didesniais petražolių lapeliais.

Suskleisti

Orkaitėje kepami artišokai įgauna stipraus riešutinio skonio. O skaniausia ruošiant šią gėrybę prieš kepant paprasčiausiai pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Dar vienas svarbus dalykas: ruošiant artišokus orkaitėje verta juos įsukti į aliuminio foliją, kuri sulaiko garus, todėl artišokų lapai išlieka drėgni ir tokiu būdu iškepa tobulai.

Anot J.Sabaitienės, artišokai dažniausiai patiekiami karšti su įvairiausiais padažais arba šalti, kartu su salotomis bei kitais užkandžiais.

„Crostini“ su artišokais
Receptas: „Crostini“ su artišokais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Batonas: 1.00 vnt. (8-10 prancūziško batono riekelių)
Aliejus: 2.00 valg. š. (tyras - batonui ir artišokų užtepui)
Artišokai: aliejuje konservuotų artišokų gabalėliai - artišokų užtepui 8.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės (artišokų užtepui)
Alyvuogės: 8.00 vnt. (žaliosios - artišokų užtepui)
Kaparėliai: 1.00 arbat. š. (artišokų užtepui)
Džiovinti pomidorai: 2.00 vnt. (saulėje džiovintų, aliejuje konservuotų, pomidorų puselės - artišokų užtepui)
Petražolės: 2.00 vnt. (kelios šviežios petražolių šakelės -artišokų užtepui)
Sultys: 1.00 arbat. š. (citrinų - artišokų užtepui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (artišokų užtepui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (artišokų užtepui)
Kaip gaminti
  1. Užtepui skirtas sudedamąsias dalis, išskyrus citrinų sultis, druską ir pipirus sudėkite  į smulkintuvą ir susmulkinkite iki košelės. Galite palikti šiek tiek stambesnių gabalėlių – taip skaniau.
  2. Paskaninkite citrinų sultimis ir prieskoniais. Atkreipkite dėmesį: konservuojant artišokus dažnai naudojamas actas, tad prieš tai jų paragaukite, kad užtepas nebūtų per rūgštus.
  3. Prancūziško batono riekeles paskrudinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 5-8 minutes ir lengvai pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
  4. Užtepą paskirstykite ant skrudintų duonos riekelių, uždėkite po artišoko puselę ir patiekite, kol dar šiltos.

Receptas iš tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“

Suskleisti
Artišokų patiekalai
Receptas: Artišokų carpaccio
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Artišokai: 2.00 vnt. (stambūs)
Citrinos: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 50.00 g (kokybiško tyro)
Druska: 1.00 žiupsnelis (stambios)
Mėtos: 1.00 valg. š. (šiežių)
Kaip gaminti

1. Nulupkite daržovę taip, kad neliktų kietų išorinių žalių lapų. Galvutė ir 4 – 5 cm ilgio kotelis turi priminti grybą. Aštriu peiliu išskaptuokite iš vidaus pūkus. Supjaustykite į keturias dalis ir pamerkite į vandenį su citrina.

2. Vienoje lėkštėje pasiruoškite išplaktą ir pasūdytą kiaušinį su vynu, kitoje – miltus. Kelis kartus panardinkite artišoko ketvirtį į kiaušinį, vėliau apvoliokite miltuose.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, pakepinkite artišokus.

4. Patiekdami lėkštėje pagardinkite citrina ir mėtomis.

Suskleisti

„Prancūzijoje artišokai dažniausiai yra kepami. Italijoje jie valgomi su duonos trupinių, česnako, raudonėlio, petražolių, tarkuoto sūrio ir kumpio įdaru. Artišokai Italijoje dedami ir ant picos. Ispanijoje artišokai apšlakstomi alyvuogių aliejumi ir kepami ant įkaitusių žarijų, taip pat troškinami alyvuogių aliejuje su česnaku ir patiekiami su ryžiais arba dedami į ispanišką kiaušinienę“, – sako ekspertė.

J.Sabaitienė dalijasi ir puikiu artišokų receptu.

Orkaitėje kepti artišokai su feta

Ingredientai:

  • 3 artišokai;
  • citrinos sulčių;
  • 6 česnako skiltelės;
  • 1 arbat. šaukšt. kaparėlių;
  • fetos;
  • alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • 0,5 puodelio šviežių krapų;
  • 1 arbat. šaukšt. medaus.

Gaminimas:

1. Pirmiausia reikėtų švariai nuvalyti artišokus: nupjauti nevalgomus apatinius žiedlapius, kotą. Visą žiedą gražiai apipjaustyti iki pat šerdies. Tuomet artišokus perpjaukite pusiau. Perpjovus pusiau artišoko nepamirškite išvalyti plaušelių. Išvalytą artišoką kelioms minutėms pamerkiame į vandenį, į kurį įlašinkite acto arba citrinos sulčių, taip pat galima įdėti ir druskos – tokiu būdu artišokai nepajuoduos.

2. Iki 200 laipsnių įkaitiname orkaitę. Ant didelės kepimo skardos kiekvieną artišoko pusę padėkite ant aliejumi patepto folijos lapo, kuris būtų pakankamai didelis, kad jį būtų galima sulankstyti. Pagardinkite artišokus druska ir pipirais ir įkiškite po 1 česnako skiltelę kiekvienos artišoko pusės centre. Gausiai apšlakstykite kokybišku alyvuogių aliejumi. Tuomet artišoką susukite į foliją ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.

3. Galiausiai atsargiai atidarykite folijos maišelius. Iš artišoko centro išimkite kepintą česnaką ir vėl uždarykite foliją. Tuomet į trintuvą suberkite pakepintą česnaką, dėkite citrinos sulčių, medaus, krapus, druskos ir pipirų ir viską sutrinkite iki vientisos masės.

4. Išimkite artišokus iš folijos. Išdėliokite ant serviravimo lėkštės, gausiai apšlakstykite gautu padažu. Ant viršaus berkite kaparėlius ir trupintą fetos sūrį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas