Ingredientai:
- 4 porai, supjaustyti griežinėliais;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- 600–700 g bulvių, nuskustų ir supjaustytų kubeliais;
- 2 l daržovių ar vištienos sultinio (tinka ir paruoštas iš kubelių);
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 100 ml riebios grietinėlės.
patiekimui:
- sauja šviesios duonos trupinių (taip pat tinka ir japoniški panko džiūvėsėliai) arba kelios juostelės šoninės, supjaustytos kubeliais;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- žiupsnis druskos;
- 1 valg. šaukšt. smulkiai kapotų petražolių;
- 1 citrinos nutarkuota žievelė (jei ruošite trupinius).
Gaminimas:
1. Į didelį dubenį pripilkite šalto vandens ir sudėkite porų griežinėlius. Palaikykite 10 min., o tada nusunkite.
2. Nemažame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų ir suberkite porus, pasūdykite, pamaišykite, pakepinkite vos minutę, o tada puodą nukaiskite ir uždenkite dangčiu. Leiskite porams taip pabūti 10 min.
3. Vėl užkaiskite puodą, suberkite bulvių kubelius, užpilkite tiek sultinio, kad visiškai dengtų bulves, įberkite pipirų. Sumažinkite kaitrą iki vidutinės, pridenkite puodą ir virkite 25 min., kol bulvės ir porai bus visiškai išvirę. Sutrinkite sriubą įmerkiamu smulkintuvu, jei trūksta skysčio, dar įpilkite šiek tiek sultinio ar virinto vandens.
4. Grąžinkite puodą ant viryklės, užvirkite, supilkite grietinėlę ir ant silpnos ugnies pavirkite dar porą minučių. Paragaukite, ir jei trūksta skonio, įberkite dar druskos ir pipirų.
5. Kol sriuba verda, verta pasiruošti priedus. Keptuvėje su aliejumi pakepinkite trupinius arba šoninės kubelius, pasūdykite, įberkite pipirų. Kai taps auksinės spalvos, paskrus, nukaiskite, suberkite petražoles ir citrinos žievelės tarkius (trupiniams), išmaišykite.
6. Pilstykite sriubą į dubenėlius, ant viršaus pabarstykite pasiruoštų priedų.