Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, tunas – didžiulė žuvis, kuri gali užaugti net iki 250 kilogramų. Šios milžinės labiausiai paplitusios Indijos, Ramiajame bei Atlanto vandenynuose. Be to, jos pasižymi ypač didele naudingų medžiagų gausa.
Ekpertė pasakoja, kad šiuo metu Japonija yra didžiausia bet kokios rūšies paprastųjų tunų importuotoja pasaulyje. Tačiau ši žuvis itin pamėgta, pavyzdžiui, JAV, Ispanijoje ir Italijoje.
Tunas valgomas ne tik konservuotas, bet ir termiškai neapdorotas: iš šios žuvies gaminami įvairiausi tartarai, ceviche, sušiai, sašimiai ar dabar ypač išpopuliarėję japoniški ryžių, daržovių ir žalios žuvies dubenėliai.
V.Juodkazienė teigia, kad konservuotas tunas yra populiarus produktas Vakarų šalyse. Jei turite skardinę kokybiško konservuoto tuno, paruošti užkandžiui ar rimtam patiekalui nesugaišite daug laiko, o ir pastangų reikės nedaug.
Konservuotas tunas puikiai tinka įvairiausioms salotoms, sumuštiniams, jis taip pat mėgstamas ir kaip makaronų, picos pagardas, iš jo gaminami įvairiausi kotletai, o ypač populiarus konservuoto tuno patiekalas – įvairiausios užtepėlės.
Maisto ekspertė patiekia ir tris skirtingus tuno užtepėlių receptus.
Tuno užtepėlė su marinuotais agurkais ir majonezu
Ingredientai:
- 1 skardinė konservuoto tuno;
- 1 mažas svogūnas;
- kelių marinuoti agurkai;
- keli šaukšteliai majonezo;
- 1/4 šaukštelio druskos;
- 1/4 šaukštelio česnako miltelių;
- 1/8 šaukštelio maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Pirmiausia nusausinkite skardinėje esantį tuną ir sudėkite jį į dubenėlį.
2. Susmulkinkite svogūną, agurkėlius ir viską suberkite į dubenėlį su tunu. Uždėkite kelis šaukštus majonezo, pagardinkite druska, pipirais ir česnakų milteliais, viską gerai išmaišykite. Jeigu mėgstate, užtepėlę papuošti galite krapais ar petražolėmis.
Itališka tuno užtepėlė
Ingredientai:
- 1 skardinė konservuoto tuno;
- ½ puodelio kambario temperatūros sviesto;
- 3 šaukštai kaparėlių;
- 1 šaukštas smulkintų plokščialapių petražolių;
- 1 šaukštelis citrinos sulčių;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Pirmiausia nusausinkite skardinėje esantį tuną, tuomet jį, kartu su visais kitais likusiais ingredientais, sudėkite į maisto trintuvą ir sumaišykite.
Užtepėlė su tunu ir kiaušiniais
Ingredientai:
- 3 virti kiaušiniai;
- 1 skardinė konservuoto tuno;
- mėgstamo kietojo sūrio;
- keli šaukštai majonezo;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Pirmiausia nusausinkite skardinėje esantį tuną ir sudėkite jį į dubenėlį.
2. Į dubenį su tunu beriame susmulkintus kiaušinius, smulkiai tarkuotą sūrį, žiupsnelį druskos ir dedame kelis šaukštus majonezo. Viską gerai išmaišome.