Receptais dalijasi pranešime spaudai cituojamas prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas. Maisto gamybos ekspertas siūlo kelis nesudėtingus patiekalus, padėsiančius gauti naudingų maisto medžiagų ir nesugaišti daug laiko virtuvėje.
Trinta morkų, apelsinų ir imbierų sriuba
Ingredientai:
- 500 g morkų;
- 150 g bulvių;
- 1 svogūnas;
- 3 apelsinai;
- 2 valg. šaukšt. aliejaus kepimui;
- 750 ml daržovių sultinio;
- 200 ml neriebaus kokosų pieno (galima naudoti ir neriebią grietinėlę);
- 1 valg. šaukšt. tarkuoto imbiero;
- druskos;
- pipirų;
- aitriosios paprikos miltelių;
- sezamų sėklų.
Gaminimas:
1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį aliejuje. Pabaigoje į keptuvę įdėkite morkas, bulves.
2. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, sudėkite apkeptas daržoves, supilkite daržovių sultinį ir virkite apie 20 minučių.
3. Išspauskite apelsinų sultis, išimkite kuo daugiau minkštimo iš jų vidaus. Nutarkuokite vieno gerai nuplauto apelsino žievelę. Sudėkite viską į sriubą kartu su tarkuotu imbieru ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki tolygios masės.
4. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų, aitriosios paprikos. Įmaišykite kokosų pieną.
5. Keptuvėje lengvai paskrudinkite sezamų sėklas ir pabarstykite sriubą ją patiekdami.
Porais įdarytos bulvės
Ingredientai:
- 400 g porų;
- 4 didelės bulvės;
- 2 valg. šaukšt. sviesto;
- 1,5 valg. šaukšt. miltų;
- 75 ml daržovių sultinio;
- 50 ml neriebios grietinėlės;
- 40 g kedrinių pinijų;
- čederio sūrio;
- druskos;
- pipirų;
- šviežiai tarkuoto muskato.
Gaminimas:
1. Nuvalykite porus ir supjaustykite griežinėliais (ir baltąją, ir žaliąją dalis). Dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite 10 min.
2. Kitame inde ištirpinkite sviestą, įdėkite miltus ir išmaišykite. Įpilkite daržovių sultinį, verdant nuolat maišykite, kad miltai nesušoktų į gumulėlius. Galiausiai supilkite grietinėlę, paskaninkite druska, pipirais, muskatu. Sudėkite porus ir dar šiek tiek patroškinkite.
3. Pasūdytame vandenyje išvirkite bulves su lupenomis. Nepervirkite, ištraukite, vos tik suminkštės. Perpjaukite pusiau, šaukštu išskobkite vidų, paliekant apie 1 cm bulvės nuo kraštų.
4. Keptuvėje be riebalų paskrudinkite kedrines pinijas, sumaišykite jas su porų įdaru.
5. Įdarykite bulvių puseles porų troškiniu, viršų pabarstykite čederio sūriu.
6. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min., arba kol gražiai apskrus.
Viščiukas su šokoladu, čili ir paprikomis
Ingredientai:
- 1 šviežias viščiukas, padalytas į atskiras dalis;
- 4 valg. šaukšt. aliejaus;
- 1 svogūnas;
- 1 valg. šaukšt. raudonojo vyno acto;
- 1 žalia saldžioji paprika;
- 1 čili pipiras (dėti pagal skonį);
- 800 g konservuotų pomidorų (arba 10–12 nuluptų šviežių pomidorų);
- 30 g juodojo šokolado;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Viščiuko gabalus įtrinkite druska bei pipirais ir apkepinkite aliejuje, kol gražiai apskrus.
2. Išimkite vištieną, o tame pačiame inde pakepinkite svogūnus, kol taps permatomi. Įpilkite šlakelį raudonojo vyno acto, sudėkite smulkiai supjaustytas paprikas ir čili, konservuotus (arba nuluptus ir smulkiai supjaustytus šviežius) pomidorus, maišydami palaukite, kol užvirs.
3. Sutarkuokite šokoladą ir įmaišykite jį į troškinį. Pagardinkite druska ir pipirais.
4. Įdėkite atgal į indą vištieną, uždenkite ir lėtai troškinkite apie pusvalandį.